Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Stárnutí vína v láhvi

Od: dag* odpovědí: 1 změna:

Muze prosim nekdo vysvetlit ,proc vino ,muze po stoceni do lahve casem nabyvat na kvalite a treba u whisky se po stoceni do lahve proces starnuti zastavi?

 

 

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

3x

Nevím,zda vysvětlení nebude příliš nesrozumitelné pro nechemiky.Pokusím se použít normální slovník.

Všechny kvasné procesy nevytvářejí jako konečný produkt kvasinek jen etylalkohol,ale take celou řadu odvozených sloučenin,tedy metylalkohol,dietyleter,etylenglykol,vznikají produkty jako glycerol nebo isopropyl alkohol,a jsou obsaženy ve víně a dalších kvasech,které jsou později podrobeny destilaci ,za vzniku" tvrdých" alkoholických nápojů.V nich jsou i po destilaci tyto sloučeniny obsaženy také.Pokud jsou uloženy v nádobách,po nějaké době dochází k chemickým pochodům,zejména esterifikaci alkoholů za vzniku esterů,které vytvářejí,byt v malém mmožství,charakteristické vůně a chuti,případně i barvu.Ta se ale spíše vytváří vylouhováním barevných látek ze soudků,v nichž jsou uloženy.

Proto je také proces stárnutí u vína dost odlišný od destilátů.Víno obsahuje daleko větší spektrum chemických látek,než destiláty,proto se také více mění během uložení.Pokud bys chtěl důkladnější vysvětlení detailů.jsem na vnitřní poště.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]