Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jablka ze supermarketů zapáchají

Od: bambula* odpovědí: 11 změna:

Z jakého důvodu některá jablka zapáchá, odhadem ztuchlinou, barvou a.p.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ohneta*

2x

Některá jablka jsou dovážena v uzavřených papírových krabicích a k tomu ještě zabalena v igelitu. K tomu si připočtěte ještě nějaký chemický postřik a společně se špatnou cirkulací vzduchu může docházet k nepřirozenému zápachu.

 


1x
Pokud byly v plesnivem zatuchlem skladu, taky se nám to doma jednou povedlo. Po umytí se to skoro ztratilo, po oloupani zcela
doplněno 07.03.15 16:48:

@wamp ono je totiž problém, co pak s tím ovocem, typicky jablka se musí uskladnit a teprve potom se dají ve většině případů jíst. U nových RD se se sklepy na ovoce/zeleninu nepočítá... takže na zahradě pěstuju jen ovoce, které se dá rovnou sníst/zavařit/marmelády atd.

 


1x

Tady si přečtěte,jaké vitamíny vlastně jíme

Hnus fialovej,pane velebnosti.

doplněno 07.03.15 16:32: bbb,hmmm,zvláštní je především to,že neodpovídáte na dotaz,nýbrž kritizujete můj odkaz...
Já tedy nevím jak u vás,ale u nás všichni kupují jablka a ostatní tuzemské ovoce v marketech.Na svých zahradách mají pouze angl.trávníky,bazény,hopsadla,pergoly,houpačky a thuje.Naši lidé jaksi zapomínají pěstovat ovoce a zeleninu doma,prý moc práce.Tím samozřejmě nemyslím všechny,abych se někoho nedotkla.Ovšem,troufám si říci,cca 60% je takových.
bbbb

Zvláštní je že v tom odkazu nejvíc pesticidů obsahují plody které rostou u nás a všechny ty "exotické" jsou zdravější. Jako by se autor článku snažil naznačit že ovoce a zeleninu je lepší vozit přes půl světa než si najít dobrého prodejce u nás.

doplněno 07.03.15 18:58:

Pro wamp nechtěl jsem kritizovat ale vyjádřit svůj názor k tomu jak je s lidmi prostřednictvím médií manipulováno.Každý máme možnost najít si na trhu výrobky které nám vyhovují.Dnes přece není problém najít si svého "farmáře" případně dodavatele kvalitních surovin.A abych tedy odpověděl na původní otázku tak můžu říct že do obchodů je denně naváženo tolik zboží že se často ani neprodá nebo se skladuje nevhodně a proto může zapáchat.

 


0x

Někde jsem měla článek s postupem, jak se skladuje ovoce, aby se nekazilo. Bylo zavřeno do kontejneru a zaplynováno, tím se vybilo všechno živé, včetně bakterií. Potom nastříkali něčím, aby nevysychalo a ke spotřebiteli nepřišlo houbovité. A pak ještě něčím, snad voskem, aby vypadalo zdravě. Věda to byla. Četla jsem to hodně s odporem a od té doby jablka kupuji velice obezřetně. Asi je mi to stejně prd platné. Jestli ten článek najdu, dám ho sem. Proto si myslím, že ošetření nebylo dokonalé, jestli jablíčka jela přes půl světa dlouhou dobu nebo naopak, příliš dokonalé.

 


0x

Z jakého důvodu? Dle mých zkušeností mají jablka zvlášt silnou schopnost (oproti jinému ovoci) přejímat vůni a chut okolního prostředí. Jednou jsme měli jablka ve špajzu vedle neumytých brambor, nedala se jíst. A jednou nám zase nabrala chut po borůvkách, což bylo k snědku, jen mozek z toho měl zmatek: Jím jablko a indikuju borůvku .

 

jabka

0x

Zkuste si zjistit jestli ve stejně vzdálenosti co jezdíte do marketu nemáte ZD co pěstuje jablka. My naštěstí máme , jezdíme si pro ně, cena za hubičku, velký výběr minimálně šesti odrůd jablek, jablka česká , kvalitně skladovaná.

sebod*

"jabka" Když on je tady jeden velikánský problém. Ty jablka od soukromníků nejsou jedno jako druhé. Stejně velké, stejně vybarvené, stejně fujtabl. Nedávno jsem byla na farmářském trhu, kde soukromníci prodávali jablka. Bylo vidět, že plno lidí si je k nim jde koupit, protože to jsou stálí zákazníci. Ale taky jsem vyslechla hovor mladých maminek, kdy se jim jablka "nějak" nezdála". Jasně, nebyly tak krásně veliký a vybarvený jak ty uměliny ze všech těch "hypermárketů".

Ti co se diví, že jablka z hypermarketu mohou zapáchat. Zjistěte si něco o tom, kolik chemie se musí do nich napumpovat, aby všechna narostla do takových rozměrů, aby dozrála najednou (!), aby vydržely přepravu a nepotloukla se, aby vydržela uskladnění, aby vypadala tak krásně "uměle", aby, aby, aby...

 

esme*

0x

Není pravda že zapáchají jen jablka se supermarketů. Jablka zapáchají hlavně pokud jsou špatně uskladněna, je jedno kdo je prodává.

Kupuju jablka vyloženě "nosem". Vezmu, očichám, pokud voní jako čerstvé jablko, tak je i dobré; nedávno jsem v Penny narazila na super Jonagoldy po osmnácti kačkách, byly jak zrovna utržené, to jsem valila bulvy.

Ovšem taky se mi stane, že oňuchnu v marketu dvacet beden a domů jdu bez jablíčka, neb vše smrdí stejnou stuchlinou, jako by v tom bydlely krysy. Utěšuju se tím že pokud mne u toho někdo pozoroval, aspoň se pobavil.

Potíž je pouze pokud někdo nemá dobrý čich. Mamka vždycky přinese ztuchlíky, prý to vůbec necítí, pozná škaredé jablko až když si kousne...

 

nikdo*

0x

Tak ono, než se to lodí doveze z Afriky nebo Jižní Ameriky, tak můžou ta jablka sem tam chytnout nějakou "vůni". Na lodích je jich plno, těch "vůní". A rada jediná. Nekupovat. Nic jiného nepomáhá. Buď jablka od odzkoušeného farmáře na trhu, nebo nic. Bohužel. A když farmáře najdete, tak neměnit. To je stejná vzácnost, jako třeba zubař.

 

stracena*

0x

Pro "esme": přesně takhle kupuju jablka já - pokud voní jako jablko, koupím, pokud páchne nebo nevoní vůbec, nekupuju.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]