Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak se dělá šunka

Od: zavinac® odpovědí: 6 změna:

Zdravím,,,,mám dotaz.Dělal nebo dělá si doma sám šumku?Mám šumkovač a už jsem zapomněla jak se šumnka dělá děkuji

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Nakrájíš maso na kousky o velikosti prstu, na kilo masa dáš 27g pragandy (nebo podle návodu), rozpuštěné v půldeci vody, případně koření podle chuti, a maso v hrnci asi čtvrt hodiny rukou hněteš a mneš (důležité, nepodcenit). Pak to nacpeš do šunkovaru vyloženého mikrotenovým pytlíkem a necháš den v ledničce odležet. Další den dáš šunkovar do hrnce s horkou vodou a vaříš cca dvě hodiny při 80°C. Šunka hotová, snad jsem na nic nezapomněl.

doplněno 03.03.15 13:27:

Pokud vepřové, tak kýta nebo plecko (s tím je ale o trošku víc práce ohledně odblanění a tak). Kuřecí je taky fajn, kdo má králíky, tak prý dělá i králičí.

 

eivlis*

0x

Doma ji delame casto.. 1 kg masa nakrajim na kosticky, z toho 1/3 dam do sekacku, vse do nejake nadoby, do toho sul-ja davam morskou kolem 13 g., 1 lzice medu, 100 ml vody a do toho davam i rozmackany cesnek, nekdy pepr, vse dle chuti.. To vse mixuju slehacem 10 minut, aby se spojily kostky masa s tim rozsekanym a ostatnim, pak vse do sunkovaru poradne napechovat co to jde, pak na 2 dny ulezet do lednice, pak dat do vody a pri teplote 75-80 st. "varit" na 2 hodiny.. Hlidat, jesmi to prekrocit 85 st, pak uz se to pomalu vari.. Tot jsem to neuhlidala, zapomnela jsem a bylo to v haji.. RECEPTY JSOU VSUDE NA NETU.. Pragandu nedavam, u nas se to sni rychle a nechci zadnou chemii..


,,jaké maso tam dáváte,,kýtu?

eivlis*

Ano, nejcasteji davam kytu.. Tot jsem delala z kureciho masa, ale moc nam to nechutnalo a prislo nam to z kyty lepsi.. Poridila jsem si Tescoma sunkovar a tam se dovnitr ten mikroten.sacek davat nemusi..

 

wanesa*

0x

poradte.cz/...

podívejte se do této diskuze,je tam i návod s obrázky na výbornou šunku...

Zatím mi chutově nejlip vyšla kombinace králíka s vepřovou plecí. Dal jsem i med a trochu česneku. 24hodin na rozležení je minimum i přes použití rychlosoli. Když to vydržíš mít v lednici tři dny než to dáš vařit tak vůbec nic nezkazíš. Po uvaření to musí být v šunkovaru dokud to nevystydne. Když do toho vlezeš netrpělivě dřív tak se ti to bude rozpadat a slaná štáva se nevsákne zpátky do masa takže to bude málo slaný.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]