Nejste přihlášen/a.
Klidně dejte kližku + vepřový bok, půl na půl nic nepokazíte. Orestuji na sádle 2 velké cibule a 4 stroužky česneku, přidám maso, sůl, velkou lžíci sladké papriky, půl kávové lžičky pálivé papriky, vodu, zavřu do papiňáku a 30-35 min. vařím, pak přidám "ameriku" nebo zahustím chlebem, majoránka. Někdy přidávám velkou lžíci rajčatového protlaku a jindy fazole v čili omáčce. Segedinský guláš dělám pouze z bůčku ale když vím, že příjde dcera tak z plecka.
já mám nejraději z krkovičky, matka dělá z kližky - ta je sice na lepší chut, ale kližku moc nejím - je pro mne moc "tlustá"
Zdravím. Já teda dělám guláš z plecka. Ale pokud Vašemu partnerovi nevyhovuje krkovička, tak pak jedině ten bůček. Znáte to 100 lidí 100 chutí.
Guláš připravuji nejvíc z předního hovězího, krku, nebo kližky. Z krku maso změkne dřív, kližka se musí dusit déle, nejlépe v tlakovém hrnci.
Z vepřového plecka guláš také jde, krkovičky by mi bylo na guláš přece jen líto, je prima na plátky, řízky, stejky, tak je škoda nakrájet to do guláše.
Dělala jsem už také guláš z kuřecích stehenních řízků, byl dobrý a brzy hotový.
Dělala jsem guláš ze skopového masa, s přidáním nakrájených paprik a oloupaných rajčat a neměl chybu.
Bůček používám jenom do segedínu. Pokud mám krásný a hodně libový, dělam guláš jen z něj,pokud je spíš prorostlý, přidám kousek plecka. Každý nemá rád tučnější kousky. Jaga.
Já si myslím, že jste nechala málo tu krkovočku dusit. Když je dobře udělaná, pak se sype a není poznat, jestli byla prorostlá nebo ne.
no libovy gulas to poznat opravdu jde hodne ikdyz je maso mekoucke taky mam rad gulas z prorostleho, ale uplne na tom nebaziruju, kdyz u reznika neni tlustsi maso tak co uz, hovezi gulas miluju a rad ho varim... spis mam nekdy zkusenost, ze maso je tak tuhe, ze to nerozbije ani papinak, maso se driv rozpadne na "vlakna" ale ani ty vlakna nejsou porad dodelane
tak dobrou chut a spokojeneho mazela
doplněno 26.02.15 22:03:joj manzela
Žoliku, kdy jste jedl koňské maso? A jedl jste ho vůbec někdy? Nebo tohle tvrzení je jen z doslechU. A co takhle rozlišit kližku, kýtu nebo ramínko? Uměl byste? Už jsem tady psala, že jsem řezníkova dcera, poměrně na maso rozmazlená.
doplněno 28.02.15 07:31:Žolíku, omlouvám se. Je vidět, že víte a umíte. Jednou přišla ta starší ze školy a ptala se, co to tak voní, co vařím? Když jsem řekla, že ptáčky a z odřezků polívku z koniny, pravila, že to voní jako zpocený kůň. Dodnes z toho máme srandu, protože nikdy zpoceného koně neviděla ani z dálky.
Milá babkazov:
Vaříme z koňského masa aneb tipy a rady pro gurmány ...
koňské maso se vyznačuje mírně nasládlou příchutí, je tedy nutné při jeho tepelné úpravě s tím počítat a proto volíme takové tepelné úpravy koňského masa, ...
1.Špička krku a krk
2. Vysoké žebro
3. Hrudí
4. Podplečí
5. Vysoký roštěnec
6. Nízký roštěnec
7. Svíčková
8. Pupeční žebro
9. Bok bez kostí
10. Plec
11. Kýta, vrchní šál, spodní šál a ořech
12. Předkýtí
13. Špička kýty
14. Kližka
Mám manželku vyučená řezník-uzenář. Učila se v Jeseniku.Pro masokombinát Ostrava Martinov
Jinak víc komentovat nebudu. V čera provokovala martinaa a na mou odpověď bez sprostých slov mi nechala zablokovat vnitřní poštu.
Je pravda, že koňské maso je mírně nasládlé, oproti třeba hovězímu. Vařila jsem z něj jednou v životě. Padla jsem při služební cestě na čerstvou koninu a koupila si kus kýty. Ochotný řezník mi poradil, at připravím svíčkovou, je je to mladé, dobře se to udělá, ale at prý dám méně cibule, která také způsobuje nasládlou chut.
A takovou svíčkovou, jako z koniny, jsem snad ještě nejedla. Jinak koníků by mi bylo líto, prožila jsem dětství a mládí kousíček od Kladrub, kde se to koňmi jen hemžilo. Ale když jsem neviděla koně, ale jen kus masa, nepřišlo mi to.
Jenže od té doby jsem už nikdy čerstvou koninu nesehnala.
Pokud si někde koupíte koňský salám, není v něm koňské maso, ale jiná směs a poměr koření, což tvoří odlišnou chut, než mají ostatní uzeniny. Dělala jsem v masokombinátu, vyráběli mysliveckou paštiku. Také nebyla z myslivců. Jen tam přidali tymián, nové koření apod., aby to mělo chut divočiny. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.