Nejste přihlášen/a.
Pokud dělám něco přesně podle receptu, všechno dám v určených hmotnostech, přesto je těsto stále lepivé, znamená to, že mám přidat více mouky?
Ještě bych poprosila o jednu otázku-proč se dává do těsta na chléb ocet? V některých receptech to tak je
Hezký den a díky, Monika
Množství mouky se nedá přesně určit a to proto, že v každé domácnosti je jiná vlhkost a tím je i mouka jinak vlhká a pojme více či méně vody. Lepí-li se těsto, tak se nebojte po troškách přidat mouku.
Ocet do chleba se dává místo kvásku, ten je taky kyselý. Když místo kvásku pečete z kvasnic, tak se dodává ocet. Chléb bez octu nebo kvásku není chléb, ale nějaké rohlíkové těsto, zvláště, pokud je jen z hladké mouky.
Ano, jak zde už bylo správně řečeno, mohu také potvrdit. Já do domácího chleba také přidávám ocet. Má pak tu vůni i chut chleba a ne nějaké buchty. Ocet absolutně přidávat, pokud nepoužíváte kvásek. A s tou mokou také dle rad, přidávat po troškách, uvidíte sama, jak se těsto "tváří". Lepit se rozhodně nemá. Nevím jak ho zpracováváte, jestli ručně, nebo v robotu, nebo přímo v pekárně. V pekárně to je nejjednodužší, ta si těsto sama správně uhněte. Pokud v ruce, nebo v robotu, tak musíte sledovat, nestačí pouze promíchat. Těsto se musí hníst tak dlouho, až se přestane lepit na hák, nebo vařečku a i stěny mísy. Praxí se to naučíte. Čím déle ho budete hníst, tím lepší bude, hnětením se do těsta dostává vzduch a ten podporuje kynutí. Když ho uhnětete málo, bude chleba takový těžký a hutný. A ještě do chleba dávám olivový olej, na 700 gr mouky 3 pol. lžíce.
Když nás byla plná chalupa a já pekla chleba, nedávala jsem ocet, ale pivo. Chleba úžasně voněl. A v nějakém receptu se dávaly 2 nastrouhané vařené brambory. Chleba byl dlouho vláčný, netvrdnul. Pak jsem už dávala i pivo i brambory. Takhle nám to chutnalo nejvíce.
doplněno 08.01.15 07:42:Nene, mazlavý není. Táta, když mě viděl, že brambor do těsta lisuji přes lis na škvarky, tak říkal, že stařenka taky do chleba bramboru dala. Však na zkoušku dejte jeden a uvidíte.
Můj chleba také netvrdne, ale on vlastně nemá čas aby ztvrdnul. Já ho vždycky přepůlím a jednu půlku dám do mrazáku. Takže nevím, jestli by ztvrdnul. Ale zkusím schválně přidat to pivo, brambory ne, to se mi nezdá. Ale na to pivo jsem zvědavá. Ono je to samozřejmě o chuti každého jedince. A každý kuchař si samozřejmě myslí, že má ten nejlepší recept . Ale myslím, že jsem také někde zahlédla, že někdo do chleba přidává ty brambory. Nebo do vánočky? Já už nevím. Ale co si jako malá pamatuji a to jsme tenkrát pekli chleba kváskový doma v peci, tak tam teda nikdy žádné brambory nebyly. Není ten chleba pak mazlavý, v bramborách je přece škrob.
jéé, všem díky za rady stírecku, chleba se ti povedl
ještě se chci zeptat, jestli je lepší dát do chlebového těsta nějaký tuk, v některých receptech tuk není vůbec...
Piva tolik, kolik je v receptu vody. Prosím tě, neprožívej to tak. Upeč a uvidíš. Když se nepovede, zamáčkneš slzu do oka a nepodar nadrobíš havranům. A pak uvidíš, jestli vyzkoušíš jiný recept nebo péct už nikdy nebudeš. Nic se neděje. Až bochník vytáhneš z trouby, mašlovačkou ho potři studenou vodou. Kůrka nebude tvrdá. Nebo jenom potři půlku a uvidíš, co bude lepší.
doplněno 11.01.15 07:55:Dávala jsem pivo místo vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.