Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vepřové maso mi nějak smrdí

Od: sanyo* odpovědí: 31 změna:

Navím čím to je, ale asi pravděpodobně krmením domácích prasat, protože za poslední min. 2 roky při požívání vepřového masa cítím, jak mi toto páchne, připadá mi to, jako by bylo cítit po moči, nebo něco podobného, a to nehovořím jen o čerstvém syrovém, ale také o vařeném mase. Páchne mi také i vepřové sádlo, např. z Makra, které jsem si čas od času škvařil na sádlo a škvarky. Tyto škvarky byly téměř vždy jakési gumové, kdysi - při zabíjení vesměs domácích prasat, jsme toto doma nikdy nepocítili, ale i předtím, při kupování určitě českých prasat jsme toto také nepoznali - máte taký podobný nebo stejný názor? O co tady vůbec jde? Co to vůbec je za "svině"?, odkud k nám vůbec přijíždějí...Není v tom náhodou také ta kapitalistická rychlovýkrmna a pod? Máte někdo trochu fundovanou odpověď? - díky.

 

 

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

chlamak*

1x

Uz roky nejim maso a verte nebo ne, masny obchazim obloukem.. Pohled na to mrtve zvire mne nedela dobre a na hony citim ten priserny zapach jak to hnije. Muzou to napoustet cim chteji, citit to je vzdy. Neumim to popsat, ale je to treba jako abstinent ma zvysenou citlivost na alkohol a citi ho vice. Navic mne vzdy pohled na maso pripomene prax ve skole na soudnim lekastvi ... (tam navic byli citit formaldehyd a ten uz vubec nesnasim ... )

doplněno 24.02.15 20:58:

Nebo staci se zajit podivat, v jakych ubohych podminkach ty zvirata ziji a budete citit po moci, nebo i po necem horsim taky ...

 


0x

Zabíjíme každý rok ale prase máme od známého a krmí pomejema a zbytkama z domacnosti a vším co je ,,poctivý,,... Před x mnoho lety jsme měli prase od jednoho chlapa který bydlí v tý samý vesnici... Po hospodách se chlubí že to krmí granulema a že to roste rychle... Taky to sádlo podle toho vypadalo bylo takový žlutější a špatně tuhlo... Od tý doby bereme od toho známého...

U škvarků také záleží jak velké je krájíte jestli to krájíte na velikost těch hrudek co se prodávají v krámě tak se naní až tak čemu divit

 


0x

Přestala jsem kupovat jakékoliv balené maso ve velkých marketech. Smrdělo mi a nechce se mi platit za obal zaplynovaného masa. Které navíc je dražší, než u řezníka na špalku. Mám kolem sebe dost krámů, kde se zastavím a koupím si něco, na co mám chut a ne proto, že se to tváří jako cenově výhodnější. V součtu to stejně výjde dráž. Máte pravdu s těmi škvarky. Už poněkolikáte, ikdyž jsem řezníkova dcera, jsem si říkala, že jsem zapomněla, jak se sádlo vytápí, aby škvarky byly křehké. Vždycky je mám tvrdé. Z minulého týdne je mám v krabičce na mražáku. Je mi líto vyhodit je, až bude sníh, dám je havranům. Táta říkával, že to sádlo nemá "jádro" To, na co si stěžujeme, je dáno krmením. Malí řezníci neberou z velkovýkrmen, kde se krmí snad pilinami.

doplněno 16.11.14 08:02:

jmh. . . máte svatou pravdu. Táta říkal, že roštěná musela viset v chladírně 6-8 týdnů, aby "dozrála". Pak teprve šla na špalek. I doma, při zabíjačce nechávají maso dlouho vychladit. Jestli ve velkých marketech rozbourají a narvou pod igelit, pak se to nehezky projeví. I tak to může být. Jedno k druhému.

 

jmhad*

0x

ono je to kednoduché - maminka se před válkou učila prodavačkou u řezníka- velkouzenáře,který si sám boural. A pamatuji,jak nám o některých věcech povídala - na velký nákup přišla milostpaní,vybrala si některé šráky či kusy a řekla - nechte mi to v lednici,služka si pro to příští týden přijde. A tady je "zaryta zabaka" - maso musí vyzrát.Dnes,když Babiš v Kostelci porazí prase,tak ho hned,během několika hodin,šoupne pod fólii a jedem za zákazníkem. Skladování a vyzrání jsou zbytečné náklady. A stejné či horší je to u masa z Makra,kam se dováží ve velkém balení z Německa,Dánska,Polska a pod. Takže dobré maso by se mělo koupovat jen v malém obchodě a doma případně ho nechat doma v lednici dojít.Jenže - kdo má v ní tolik místa,aby mělo dostatečný prostor

sanyo*

V podstatě všichni máte pravdu, jenže mi pořád chybí, zda někdo z vás cítí také tu moč, či co to je... Nemůžu za to, že asi mám trošku fajnovej nos, který hned cítí nějakou tu podezřelou "vůni" ..., a tím skladováním masa, to si myslím, že určitě v zásadním případě není, spíše bych to tipoval na nějaký zahraniční dovoz, bo toto u nás dříve nebylo !

ju*

Nemáte fajnový nos - ostatní si na ten zápach zvykli a necítí ho, vy jste naopak normální...

Výkrm prasat se provádí podobně jako výkrm brojlerů / 39 dnů a jde na porážku/, u prasete je to o dost delší, 95% masa v supermarketech je dováženo z ciziny a ne z východu, samotné krmení po odstavení probíhá výhradně suchou směsí, podle stáří sele - prase do 110 - 120kg a vyskladnit, takže prase se nahltá z dávkovacího automatu každé 2 hod. suché směsi, pak odkvačí k napaječce nalemtá se vody a jde zalehnout ny vytápěný rošt, tento cyklus se opakuje s minimální prodlevou na spánek - protože chrápe v mezidobí nasypání žradla...další věci nejsou podstatné končí to porážkou v D,A , půlky na kamion a šup do ČR, tady se zabalí aj e to česká klassa.

Teď proč maso smrdí - směs obsahuje tzv. komponenty které jsou vědecky ověřeny a nastaveny tak aby za co nejkratší čas bylo dosaženo jateční hmotnosti...tudíž pokud do prasete cpete hormony - nejmenují se hormony, ale růstové stabilitátory - dneska už dovedou vykrmit prase za kratší dobu - ale nechodí , tělo roste rychleji jak končetiny - kosti a prase neunesou, dále vitamíny, kukuříčný šrot, potravinové doplňky jako vápenec, močovina, aj

1/takže prase je vykrmováno do 110 - 120 kg, porovnáme li to s člověkem jako kdyby jste zabíjel 4 leté dítě - nedozraje tudíž do dospělosti

2/ krmením kukuřičným šrotem narozdíl od šrotů ječmených, neuděláte strukturu masa a sádlo, pokud se neutne 3 týdny před porážkou kukuřice , je žluté...jako žloutenka / dodnes nevíme jaké následky bude mít modifikovaná kukuřice /

3/ močovina a jiné sajrajty použité v suchých směsích / schválené EU/ jsou příčinou onoho čpavého zápachu, prase by se mělo opět intervalu 3 týdnů přestat krmit kukuř. a a tímto hnusem a přejí na šrotové směsi / ječmen , sojá atd./, jenže jak mu změníte ve směsi kukuřici a komponenty na které bylo zvyklé přestane žrát a chudne, čímž se vám prodlouží doba a vy proděláváte - což dnes nejde...

Je to velmi zhruba a povrchně - tato problematika je tak náročná a v tomto oboru jsou kapacity s tituly vpředu i vzadu, bohužel za těch zlých komunistů jsme měli nejpropracovanější jak chov hovězího a vepřového, ČSSR byl jedním z předních pěstitelů zdravého masa, teď jsme v prde... a cpeme se no však víte...trh tatíčka václava nejchytřejšího si našel cestu...nu což, a pak bych debila který mi začne s bio masem nejradši zabil...bohužel doba od roku 89 je jaksi jiná...to ještě navíc se ta kukuřice dováží z jižní ameriky protože je nelevnější - dobrý, že

Dobrý den.Konečně jsem někoho našla,kdo má stejné pocity jako já.Smrdí mi to maso močí,obzvlášt,když jej začnu tepelně zpracovávat.Ptala jsem se na to různých lidí a slyšela různé názory.Však nejpřijatelnější mi je tento...:Když se narodí selátka,tak by se malým měli vyřezávat varlátka.A když to odbejvají,tak se stane,že na jedno varlátko zapomenou.A tím to je,že dospělý kanec smrdí.

cicko*

A Vy máte to štěstí, že se maso z tohoto jednoho vepře dostane zrovna k Vám!

A právě tak se rodí vegetariáni.

tesyk*

A nebo muslimové.

bambula*

Moje zkušenost, paní domácí vaří maso a už se těší na gáblík já prchám do dílny a uvařená pochoutka mě neláká. Jdu po supermarketu potkám dámu silně navoněnou a můj čich je na zhroucení, nehledě na některé chráněné menšiny, lékař mi pravil máte mírně snížený sluch o to více lepší čich.

lola*

Dobrý den, právě z tohoto důvodu hledám na netu. Dnes jsem koupila vepřové maso v řeznictví. Na pohled pěkné, bez zápachu. Až jsem ho dala péct. Při otevření trouby se na mě vyhrnul ten děsný smrad. Mě osobně připomíná prasečí "sračky". Okamžitě mě přešla chut. Nejhorší je, že se to zjistí až při pečení. Když jsem to řešila s kamarádem na venkově, který sám chová prasata, říkál mi, že je to tím ustájením. Když leží prasata ve sračkách a ne na slámě, smrad se dostane i do masa... je to nechutné, ale opravdu to tak smrdí. Doma jsme měli kdysi taky prase a nikdy jsem nic takového necítila. Je to cítit samo i v kupovaném sádle... Dnes asi definitivně končím s kupovaným vepřovým...no kuřecí taky není co bývalo.

mariela

Kupované je myslím lepší než domácí. My chováme domáci prasata a maso smrdí často taky po hovnech a sádlo taky. Bohužel to cítím jenom já. Děsný. Já si taky myslím že je to tou podestýlkou, problém je v tom že prasata slámu rychle zašpiní a když se mění každodenně tak je spousta hnoje a co s ním? Takže se se slámou šetří. Jinak i v kantýnach, když si dám vepřový řízek, je to vždycky riziko. Jinak asi je to lepší když jsou zvířata na čerstvém vzduchu. Když ten zápach nemusí pořád vdechovat.

gigino

Taky mi smrdí, prý je to tím, že v zahraničí vepře nekastrují. Nevím, ale u českého masa se mi to ještě nestalo. Naposledy jsem se málem pozvracela u španělského.

sanyo*

K původu masa toho moc nevím, osobně ho nekupuji, a když se tak někdy stalo, tak vůbec nevím, odkud bylo.. Ale může to být pravda,.. ale smrad je to někdy neskutečnej.., díky

 


0x

Zdravím. S tou močí v mase je to tak, že jste měla smůlu a koupila maso z kance. To znamená, že malá selátka kluci se kastrují ve věku asi jednoho měsíce. občas se stane, že některým zapadnou kuličky jakoby do břicha a nejde to vyndat. Čuník se ale pošle normálně na výkrm a pak na jatka. Dříve když byl v dodávce kanec tak se to vyřazovalo a prodávalo na nuceném výseku. Ale dnes jde všechno šmahem do výroby, aby se náhodou neprodělala koruna a lidi at jedí co je. No a sošetřením masa jako takového je to taky všelijaké. Prý celé kusy masa očkují nějakým roztokem, aby snad déle vydrželo. Nevím já to nekupuju, máme svoje, ale když se stane, že někde dostanu jídlo z kupovaného vepřového jde mi huba šejdrem. A ještě ke krmení čuníků, tak naši zemědělci nesmí a co vím tak ani nepoužívají růstové hormony. Krmí pouze míchané šroty a občas když na ni mají peníze tak soju. Ale ta je drahá a každý kouká vykrmit co nejlevněji, zvlášt když od řezníků dostávají méně a méně peněz. Kdyby to zem netahali z ciziny bylo by líp. Alik

 

pasekanka

0x

Zdravím, také se mi to stávalo, že vepřové páchlo po moči, cítila jsem to, když jsem si maso kupovala v jednom řezníctví a nepomohla ani různa úprava masa. Pak jsem mluvila s jední starším řezníkem, který říkal, že některé masny si nakupují levnějí vepřové, ale jedná se o nekastrované kusy vepřového, které byly určené na chov jako plemenné. Každé prase, samec se musí už jako selátko vykastrovat, jinač to maso cítit močí. Nyní nakupují u jiného řezníka a doposud se mi nestalo.

sanyo*

Poslední odpovědi se mi zamlouvají, tak nějak cítím, že to tak s těmi kanečky a kanci může být pravá příčina, jen je mi divné, že docela málo lidí nám toto zatím dokázalo potvrdit. Ale příčin je zřejmě vícero, protože močová vůně masa a nekvalitní škvarky, jsou asi 2 rozdílné věci, a když tomu připočteme ty vepřové boky či bočky se slaninou o tloušce propisovacího kopíráku, tak jsem doma... Ale v každém případě zatím děkuji ! Třeba se ozve nějakej profík, který v tom dělá...

mariela

Mě vepřové maso nesmrdí po moči ale po hovnech. Ne vždy, ale dost často. A přitom se jedná o domácí prasata kteři nejedí žádné krmné směsi. Jsou celý den ve smradu v chlívku, leží často na hovnech, tak co chcete? Já bych je nejraději udržovala v čistotě, třeba je o občas umývala ale nemůžu do toho moc mluvit. Snažím se jim vyčistit chlívek a nechat je občas proběhnout na čerstvém vzduchu. Ale to je málo. Ostatním to maso nesmrdí.

 


0x

Zdravím. Ještě se pokusím Vám přiblížit jak je to s těma škvarkama. Tedy, doma krmené prase dostane, alespoň u nás spařený šrot, vařené brambory, když jsou tak kopřivy a ve výkrmně dostanou granulovaný šrot a studenou vodu.A to má velký vliv na kvalitu jak masa tak sádla. A co se týče, že bůček je spíš bůčíček, tak to má zase na svědomí šlechtění, aby bylo prase masité a nemělo skoro žádné sádlo, protože o sádlo nikdo nestojí. Doma se prase krmí nejméně 7až8 měsíců a nebo až pořádně naroste, ve výkrmně 4měsíce a na jatka jde když má 115-120kg. Takže ani to sádlo nestačí udělat. Když má váhu větší tak už zemědělec dostane méně peněz.Snad Vám bude moje vysvětlení stačit, jsem špatný spisovatel.Ještě jsem si přečetla jednou Váši otázku a napsal jste to ůplně přesně, jsou to ty kapitalistické výkmny.Alik

 

jitu

0x

Taky jsem si naběhla.O to horší,že je to ted přes svátky.Já už od mládí vím co je kančina.Hledala jsem marně na netu jestli to je někde v normách pro výsekové maso.Dřív jsme ty kanečky vnitřnáky zásadně vyřazovali. to se musí zabít tak ve třiceti kilech,Sele ještě nesmrdí.Mně to v poslední době připadá,že se z chovu prasat vytratil rozum.Cítila jsem to z uzeného,ze salámú a ted naposledy z krkovice použité na guláš.Ach jo.Veškerá práce v kuchyni má v tu chvíli mínusový efekt. S tím nic nenaděláte ani kořením ani nakládáním do mléka nebo piva. Mělo by to být přísněji kontrolované i veterinárním dozorem.Nejhorší,že i když budu k masu zasyrova čichat,tak to často neodhalím...Až při tepelném zpracování se ten smrad po celé kuchyni hezky roztáhne a cítit je to snad ještě i z prázdného hrnce po umytí...BLE

 

rebeka*

0x

Jezdívaly jsme k manželovým rodičům každý rok na zabíjačku, ale jednou se stalo, že po zabití řezník zjistil, že prase nebylo dokonale vykastrované. No bylo to hrozné, když se to vařilo, zápach po celém baráku. Snažili jsme se to upéct, nadělali se řízky, ale jíst se to nedalo. Vzala jsem asi 20 řízků do práce a ženské se mohly po nich utlouct, nic necítily, i když jsem jím to řekla. Ale my celá rodina jsme to nejedli. Takže se přikláním k tomu, že prase nebylo vykastrované (neboli vykulčené, jak říkají muji příbuzní).

 

luha*

0x

Je to přesně tak - s těma gulama. Za komančů to maso kupovali lidi, kteří šetřili na auto nebo dovolenou. Prodávalo se v nuceném výseku (specializovaná prodejna).

 

jana24*

0x

Zrovna minulý týden jsem v tescu koupila 3 kg kotlety a po jakékoliv tepelné úpravě z ní cítím přesně něco jako čpavek, tedy asi tu močovinu, co jsem se zde dočetla. A můžu to vařit v papiňáku, grilovat, nakládat, smažit ...pořád mi to smrdí.

Je takové maso zdravotně nezávadné? Já to nejím, kvůli tomu smradu, ale jde mi o to jestli rodina, které to nesmrdí to jíst může nebo to mám radši vyhodit.

 

chemik

0x
Na internetu tato informace neni dohledatelne nicmene veprove obsahuje praseci hormon, ktery citi 1-2 lidi z 10ti je zapachajici a jiny clovek ho neciti vubec

 

perret

0x

Zápach vepřového masa je proto, že vepřík nebyl kastrován a proto je zápach jeho masa pronikavý . Druhá možnost silného zápachu po moči je v bourání masa.Když se při tom trhne močák nebo žluč, máme na tento častý jev zaděláno.

Jsou tu zase dvě možnosti, buď je řezník nezkušený nebo bez kvalifikace ,nebo se bourá automaticky strojově.Z mojí zkušenosti při koupi šunky, salámu,krkovičky,sádla u řezníka i u obchodních řetězců jsou z 90% prosáklé močí.Takto pročůrané maso formou šunek nám posílaji do Kauflandu i italští specialisté, někdy až za nekřestanské peníze.Proto už vepřové maso ani sádlo nekupuji.

 

erik*

0x
Takze veprove pachne! A to silene. 8 let ziji v Uk a tamni veprove at z Tesca, Cosca, waitrose, lidlu...atp pachne chlivkem, mockou a vykaly. Nejsem jedinny kdo to rika. Spoustu cechu a slovaku to tam ani nekupuji. Zajimave je ze nepachne pokazde. Jednou koupite slaninu a je ok a priste klidne vyberovou a bude smrdet. Dnes mi varila pritelkyne na slovensku veprove a smrdelo taky. Je to zpusobeno nevykastrovanymi kanci a krmivem prasat. Venkovni odchov apod na to nema vliv! Zkousel jsem koupit takove maso a pachlo stejne. Mam takove tuseni ze toto veprove proudi s Polska ostatne jako kazdy dalsi smejd. I kvalita kureciho masa se presunula nekam na konec retezce. Vsak si udelejte kureci rizoto. Drjte ho na jeden den do lednicky a pak ohrejte. Bude taky smrdet.

 

andrevo

Též mi vepřové smrdí a to již několik let.

Můžete mi prosím poradit jak ho připravit, abych ho jedla a nesmrdělo mi?

Moc děkuji.

 

liska5

0x

Praseti na bílkovinném žrádle bude kolovat v krvi asi víc kyseliny močové. Kdysi byly dokonce nějaké průšvihy s podáváním močoviny hovězímu dobytku před porážkou do žrádla. Maso pak mělo být nasáklé a těžké. Takže šlo o nekalé způsoby pro kšeft. Dneska je to snad pod kontrolou. I když...

 

ciman

0x
Mě taky některé maso smrdí moči, při tepelné úpravě, konkrétně to bylo vepřová plec dovoz Španělsko z Tesca a ještě mě smrdí špekáčky a libové párky nebo kabanos, když snažím na pánví, nebo nad ohněm. Je to hnus co prodávají už to přestanu kupovat ze supermarketu. Celé maso Jdu vyhodit bohužel jsem to uvařil plný hrnec guláše.

 

he

0x
Po letech se přidám k diskuzi jsme v 2022 a maso smrdí dál. Chtěla jsem říct že jsem ráda za tuto otázku, protože už jsem zoufalá a obrací se mi úplně žaludek. Chtěla jsem se někde zeptat proč a jestli jsem v tom sama nebo co mám dělat, tak aspoň teď vím že je to problém ne můj ale chovů a ví se o tom. Škoda těch zbytečných porážek protože to maso ani uzeniny apod se nedá jíst.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]