Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, tipy a zkušenosti. Byla jsem požádána o připravení cca 100 ks malých řízků (spíš řízečků) na jednu akci. Takové velké množství jsem nikdy nedělala, řízky jsem smažila vždy jen pro rodinu a to na pánvi. Přemýšlela jsem o využití fritézy (máme už starší, velkou, obsah nádoby asi 5 litrů), ale v té jsme smažili vždy jen hranolky, květák, koblihy atd. Řízky (nevím proč) nikdy. Budou smažené doma, pak odneseny na místo konání akce, takže budou podávány studené jako součást občerstvení na švédském stole. Mám z toho dost těžkou hlavu, jak zvládnu takové množství připravit, usmažit, uchovat v přijatelném stavu (akce je večer). Kuřecí (prsní, stehenní), vepřové (krkovička, kýta) nebo napůl? Prosím, všichni zkušení, nenechte mě v tom...
Předchozí rádce má pravdu. I já zkoušela dělat řízky ve fritéze a pokorně jsem se vrátila k pánvi. Nebylo to ono. Zvláště nám vadilo, že byly takové vysušené, i když jsem je dělala pomalu a na nižší teplotu.
Pozvala bych si 2 dobré kamarádky, řízečků je dost a to obalování dá práci. Tak to dělat aspoň ve 3, víc by se vás zase pletlo. Děvčata si donesou své pánvičky a pak bych to smažila pozvolna na 3 pánvích. Mám jednu opravdu velkou, na takovou se už něco vejde.
A jako bonus prozradím řízkové tajemství jedné vzdálené tety, která už spoustu let není mezi námi: Když se řízky připraví na smažení, těsně před položením do rozpáleného oleje se jednou stranou namočí do našlehaných bílků. A tou namočenou stranou pak do omastku. Druhá strana se smaží normálně, klasicky.
Řízky jsou pak nadýchané a velice chutné. Okoukla jsem to před lety při vaření na jedné svatbě a od té doby to nedělám jinak. Jaga.
A maso? Vepřová kýta se mi zdá na řízky příliš suchá, jsem zastáncem řízků z krkovičky. Nedělám je ani z kotlety, krkovice je prostě na řízky to nejlepší.
Kuřecí? To můžete z obojího - prsa i stehenní. Za sebe mám raději stehenní, jsou takové štavnatější, ale dost lidí preferuje z prsíček. Zkusila bych oboje, nic se nestane. Kdyby náhodou zbyly, tak moje adresa je: babajaga.les.cz.
Co člověk to názor. Já jinak jak ve fritéze řízky nedělám, jsou výborné, strouhanka nadýchaná, nám chutnají víc jako s pánve. Na akci 50 lidí smažil manžel řízečky (kuřecí + vepřové, malé) ve fritéze sám, měl dva fritáky na 2l oleje, nedělal nic dopředu, začal smažit a dcera je nosila, šlo to rychle, řízky byly teplé, nikdo si nenaložil řízečků 5, dal si jeden, dva a než je snědl měl už zase teplý.Nemáte možnost půjčit si někde várnici? Řízky by v ní zůstaly teplé. Já bych smažila kuřecí prsa a kotletu, krkovici jedině bez kosti, kýta je dobrá teplá, studená je moc suchá. Také jsem měla obavy ale zbytečné.
doplněno 24.11.14 10:12:Chtěla jsem opravit chyby a dodat, že fritézu mám na 170 stupňů a smažím bez koše, hážu rovnou do oleje, hotovo je za pár minutek, vyndávám kleštěma. Ten čas na opravu je žalostně krátký.
Jak je vidět, zase se potvrzuje pravidlo, že kolik lidí, tolik názorů S tím jsem víceméně počítala, ale i tak jsou vaše názory pro mně velmi cenné. Teď si jen vybrat a převzít ten správný. Dohodli jsme se na mase jak vepřovém (krkovička), tak kuřecím (prsa). Předem řízky naložíme a pak na třech pánvích (to pro jistotu) budeme smažit. Ale zkusím i ten friták, schválně co to udělá. Až to všechno odbudeme, dám vědět. Musím ale poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj čas a svými dobře míněnými radami a odpověďmi mi sice trochu zamotali hlavu, ale dopřáli mi i poučení . Díky.
Je úplně jedno, kde je usmažíš. Vzhledem k tomu, že nebudou podávány přímo čerstvé, tak bych je po usmažení dal na pařák do trouby cca na 3/4 hodiny. Budou pak měkké a vláčné, neoschnou. Takhle se u nás vždycky dělaly řízky když se předpokládalo, že vydrží několik dní. A řízek se taky může dělat silnější, třeba až 2 cm. Ale to u miniřízečků asi v úvahu nepřipadá.
Pro mou rodinku delam dnes uz oboji, jak na panvi, tak i ve friteze..Doposud vzdy jen na panvi a nedavno poprve v te friteze a byla jsem zvedava jake to bude a ja i manzel jsme konstatovali, ze nam to chutna jeste vice nez z panve, kde nam prisly mastnejsi od oleje..Co clovek, to nazor...Delala jsem kureci a stehenni rizky, ktere se mi osvedcily...Kdysi jsem zkousela i veprovy, ale nebylo to ono..Kraj hotovy,ale vnitrek malinko nedodelan, takze uz jen kureci a stehenni a parada... Jinak u nas doma milujeme jak z panve, tak i z fritaku, oboji je bajecne a friteza je fakt velka uspora casu..Hodne stesti!
Mně víc chutnaly z fritáku, ale už je tam nedělám, strouhanka rychle zničila olej, i když jsem ho přefiltrovala. Řízky dělám jen vyjímečně, ze zdrav. důvodů, a olej jsem musela mít v lednici, nebo riskovat, že žluzkne. Možná ze stejného důvodu se řízky nesmažily ve frit. u Vás. Ale z fritáku byly nejlepší, alespoň pro mně. Stejně to vnímám u hranolek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.