Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Štípání cibule

Od: sdfs odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Vím, že je normální, když vás při loupání či krájení štípou oči. Ale je normální, když mne štípou tak až semi motá hlava a nic moc nevidím?

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Může být.Zřejmě jste na ni alergická...Já tedy také nic moc nevidím,pálí mně oči tak,že brečím jako mimčo

doplněno 21.11.14 20:34:

Třeba,když je počůrané

layborr*

Pokud si zrovna při krájení nechcete nasazovat potápěčské brýle, můžete zkusit některý z těchto vyzkoušených tipů. Základem je loupat cibuli pod studenou tekoucí vodou. Tak zabráníte štiplavým silicím, aby se dostaly do vašeho nosu.

Při samotném krájení můžete využít hned několik triků. Než začnete, dejte cibuli na půl hodiny do mrazáku. Pak už jen rychleji pokrájejte a máte vyhráno. Stejně tak pomůže studená vodní lázeň nebo si namočte nůž do citronové štávy, při doteku s cibulí vznikne chemická reakce, která zabraňuje cibuli uvolňovat tolik nenáviděnou štiplavou vůni.

Mnoho lidí si chrání oči brýlemi, ale štípání je způsobené hlavně dýcháním nosem nad cibulí. Pomoci by mělo i žvýkání žvýkačky. V tu chvíli totiž dýcháme hlavně pusou a mentol ve žvýkačce zabraňuje vniknout nepříjemným silicím do nosu.

Zajímavým tipem, který nám poradila babička , je svíčka. Když ji zapálíte v blízkosti prkénka, kde se cibule krájí, bude kouř a plamen přitahovat všechny nepříjemné cibulové plyny, které by nám jinak šly do nosu a dráždily slzné kanálky.

doplněno 21.11.14 21:37:

to zebu - na každého to má jiný dopad , nemůžete přece tvrdit že když to nezabírá u Vás tak to nemůže zabírat i jinde .

 

zebu

0x

Nic z těchto "osvědčených " rad nefunguje, vše vyzkoušeno s nulovým výsledkem.

Pro mne je nejlepší krájet ji ostrým nožem,ale opravdu ostrým-normálně se s ním musí jít oholit-pak je ostrý ,protože pokud je tupější,vyvíjí se daleko vyšší tlak na cíbu a tím víc se uvolnuje štáva + rychlost krájení!

 


0x

Letos je cibule velmi ostrá, takže to možné je. Také hodně záleží na odrůdě.

 

tiffany*

0x

Vyzkoušejte jiné odrůdy, já jsem kvůli tomu začala kupovat šalotku, přestože je dražší, ale je jemnější, takže tolik "neštípe" a v jídle mi taky chutná víc. Když už musím krájet žlutou, která štípe hodně, a už to nejde dál, tak nakrájenou cibuli přikryju miskou, jdu se vydýchat jinam a pak zase pokračuju. Určitě nakrájenou cibuli uchovávám přikrytou, i třeba jen na chvilku.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]