Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Poslali by jste mi prosim pravy recept na halusky se zelim.dekuji.
takhle jsme je dělali v hospodě jako minutku /thýně byla z východu/ Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme 1 vejce, sůl a polohrubou mouku, abychom vytvořili tužší těsto. Těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejné kousky. Když halušky vyplavou na povrch, vařime jen pár minut.K tomu na kostičky slaninu,brynzu nebo zelí - brynza souvisí s ovcemi a tak je spíše krajová,osmaženou cibulku. Dle chuti. Dnes se dělá něco podobného i u nás - bramborové těsto v prášku,udělají se válečky cca 0,5 cm,nakrájí se na kousky a šup do vody. Ostatní je stejné.
Moje maminka byla slovenka a jedli jsme často slovenská jídla.Halušky vaříme stejně jako máma a naše babička.Strouhané brambory.HLADKÁ mouka,sůl...mouka se přidává tak dlouho až z toho máte těstíčko akorát..Já to dělám tak,že první halušku hodím do osolené vody a když se nerozpadne,tak pak ostatní propasíruji cesníčkem na halušky vařečkou...dost z toho bolí ruce ale pak to stojí za to.U nás je jedl každý na jiný způsob,někdo s brynzou,sestra je od mala milovala s tvarohem a já se zelím(zelí jsme vždy dělali z čerstvé hlávky-to je o hodně lepší)a nakonec nesmí chybět do křupava osmažený špek.Když nám halušky zbyly,mamka je dávala třeba ke guláši jako přílohu...Mńam
Recept máte, halušky jsou s brynzou i to už víte, ty se zelím se jmenují STRAPAČKY a dělají se halušky + kysané zelí + slanina (orestovat a podusit). Pokud se mi nechce s haluškama dělat, koupím v obchodě směs na halušky Natura-jinou ne ale tato je dobrá, halušky se dělají přes haluškové síto, šikovná kuchařka je může udělat těsto tuhé a hází je do vařící vody s prkýnka-odkrajuje kousky válečků nožem), hotové jsou chvilku po vyplavání.
doplněno 06.10.14 20:14:Jaguš, jsem ráda, že nejsem líná, dělat játrové knedlíčky jen já, vždy koupím kilo jater a nadělám "knedlíčky" i pro dceru do krabiček do mrazáku, do polévky je také dělám přes síto na halušky.
Jak už tady zaznělo, pravé slovenské halušky by měly být s bryndzou.
Dělám je, jen ještě poradím maličkost: práce s prkénkem a odkrajováním a házením do vody a a a ...se mi zdá moc zdlouhavá. Koupila jsem si kulatý nerez cedník, haluškovač, stál 100 Kč. Koupíte ho všude.Má velké kulaté dírky o průměru asi 1 cm a ohrádku. Do toho cedníku dám těsto a gumovou stěrkou protlačuju přímo do vařící vody. Je to hned.
Navíc tento haluškovač s úspěchem používám i při vaření knedlíčkové polévky. Žádné plácání a koulení knedlíčků mezi dlaněmi, těsto na knedlíčky dám do haluškovače a nad vařící polévkou protlačuji do hrnce. A ve chvilce je hotovo. V polévce se pak nemusí lžící krájet a tím pádem nevyskakují z talíře na ubrus. Jsou menší,přiměřené právě do pusy. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.