Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Neoloupané brambory k jídlu

Od: jenyk® odpovědí: 29 změna:

Vážení.

Mohl by mě tady někdo nějak srozumitelně vysvětlit, co je to za módu poslední doby, podávat uvařený neoloupaný brambory?

Před nedávnem jsme byli na návštěvě a na talíři neoloupaný brambory, když jsem si je loupal, koukali na mě tak nějak všelijak. Před týdnem, nebo kdy to bylo, koukám na Polreicha kterak kuchtí na statku a dělá bramborový salát z neoloupaných brambor. A dnes, Kluci v akci a taky neoloupaný brambory na talíři.

To vám to nikomu nevadí? Jíst brambory se slupkou? Mě tedy strašně.

Už hodně dlouho si v restauracích nedávám opečený brambory, neb jsem skoro pokaždý dostal americký brambory.

 

 

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Já si myslím, že to není fenomém poslední doby. Nové brambory se dělaly vždy se slupce. Pokud píši vždy, tak myslím posledních 50 let co jsem schopný posoudit. A co takové brambory na loupačku. Super.


Brambory na loupačku proč ne. Mám rád. Uvaří se ve slupce, ale pak se OLOUPOU. S máslem a podmáslím, mňamka.

Prostě na talíři nemá podle mě neoloupaná brambora co dělat.

 

lidus*

2x

Našemu vepříkovi a slepicím to nevadí, nestěžují si ale kdybych to předložila manželovi hodil mi mi to na hlavu. Pokud peču čtvrtky brambor v troubě tak je sobě neloupu, manželovi ano a pokud dělám plněné brambory tak já sním i slupku ale manžel ne. Já si ameriky dám, manžel nikdy, nové brambory si uvařím se slupkou ale jemu je loupu-ne oškrábu to nestačí.

 


2x

Loupou / skrabou se jenom stary brambory. Novy pekny se od vzdycky jedli se slupkou. To neni zadna moda. Ono je to snad nekdeš jinak?

doplněno 31.05.14 23:55:

To je to same jako kiwi. Nekdo ji jenom stred, pritom ta chlupata slupka je na tom to nejlepsi.

Nebo ohryzek (jadrinec) od jablka. Proc to lidi vyhazuji? Vzdyt je to fut to samy a chutna to stejne jako zbytej jablka. U nas vzdy zbyde pouze stopka.

Třeba kdo má problémy se střevama, vůbec slupky nemůže. A ten, kdo ty slupky jí teď, může mít ty problémy v budoucnu. Starší lidi si loupají jablka a moje známá si loupe i rajče, kvůli střevům. Můžete si zadělat na zdravotní problémy a skončit v nemocnici a to se pak budete divit.

 


1x

jemná slupka je pro mě přidaná hodnota, brambory chutnají víc bramborově. Tlustá slupka opravdu ne Mě to vyhovuje a občas si je takto dám, ideálně ještě dané chvilku na gril... pak je to mňamka.

doplněno 31.05.14 19:24:

no a bonus navíc: vláknina Já zase nepochopím jak si někdo může jít koupit do lékárny vlákninu

 

olaf71*

0x

mě to také moc nejede. sám si to tak nevařím a v restauraci si je nedávám. p.Pohlreich je jinej

 

jmhad*

0x

Ony americký brambory jsou obyčejné naše neoloupané na americký způsob.Stejně jako ten současný trend. Chceme být světoví a tak se někteří "opičí" podle,na naše zvyklosti,nezvyklé kuchyně USA. Neříkám,že je zcela nejedlá,ale české je české.

Nevím jestli americké, tam mi je nikdy nedali, ale v Turecku jsem je dostal, že to jsou brambory na ruský způsob

xyz*

američanka , co u nás byla nedávno na návštěvě, se " americkým bramborám " v restauraci divila, prý to teda v americe nezná. možná něco jako španělský ptáček

 


0x

Je to mňamka, krom toho šlupka má nejvíc vitamínu C, a líní jako já ocení, že nemusí loupat. Ale do salátu si je, pravda, představit nedokážu.

Ve slupce a těsně pod povrchem je také nejvíc solaninu ...

přesně tak ----ve slupce a pod slupkou jsou nejdůležitější složky. Kdo loupe, přichází o to nejdůležitější

doplněno 31.05.14 20:09:

Slupka z jedné brambory obsahuje polovinu denní doporučené dávky vlákniny, draslíku, železa, fosforu, zinku a vitaminu C. Proto je nejlépe péct a vařit brambory ve slupce a pokud možno je s ní i konzumovat

Ano, solanin je dobrý fungicid i insekticid. Ale svým dětem ho jíst nedávám. Je slušně jedovatý.

majsterjoe*

Solanin je vetsinou v nazelenalych brmaborach. To uz je vetsi mnozstvi solaninu v rajcatech.

V zelených částech je ho víc, stejně tak jako v zelených rajčatech. Ta se ale nejedí jako hlavní součást pokrmu.

Mimochodem, američané při výrobě hranolků tyto nejdřív vaří a dvakrát vyměňují vodu.

Ano to je pravda s těmi vitamíny,ale banán,meloun a hromada jiného ovoce a zeleniny se prostě loupe a slupka se nejí.U těch brambor se to dá tolerovat,ale jen u těch nových,protože už dlouho jsem neviděl brambory staré,které by měli tak "pěknou slupku",aby se dala konzumovat.Oni kolikrát nestojí za moc ani ty brambory bez slupky.

V upečené slupce není vitaminu C ani stopy, stopové prvku se dají tělu dodat ze zdrojů, kde opravdu jsou a bez jedů.

Bývaly časy, kdy někteří lidé žrali slupky z brambor a zdravím zrovna nekypěli.

Mimochodem, vitamin C vpodstatě nelze tělu dodat v dostatečné míře běžnou stravou vůbec.

No to máte vlastně pravdu,pokud je to upečené,pak to vlastně vitamíny zlikviduje.Je to tam jen když jsou syrové a to se jíst nedá.

 


0x

Já teda taky šlupju nejím,ale brambory na loupačku s máslem a mlékem nebo podmaslím mám rád.Jinak jsem v Americe párkrát byl u příbuzných a nikde jsem se tam nesetkal s brambory,které se tady označují jako americké.Mají tam buď normální brambory,nebo sladké červené,nebo tzv.French fries(hranolky),nebo kaši.Neviděl jsem to ani u nich, ani nikde v restauraci.

 


0x

Slupka je plná solaninu, takže bych ji nejedla ani náhodou.

JO ale v syrových,vařením se likviduje!

rozhlas.cz/...

V úterní poradně jsem se s Janou Dostálovou z VŠCHT v Praze věnovali problematice zdravé výživy a luštěninám.

otázka:

Mohou se brambory připravovat v mikrovl. troubě, které jen pokropíme vodou? Nádobu na vaření máme, ale nejsem si jistá, zda potom takto "uvařené"brambory nebudou solanin obsahovat a zda jsou dostatečně tepelně zpracované? Předem děkuji za odpověď.

odpověď:

Solanin se z brambor vařením téměř neodstraní. V mikrovlnné troubě lze brambory tepelně upravit. Nejdůležitější je oloupání slupky, nepoužívání zelených brambor a v případě naklíčených brambor důkladně odstranit okolí klíčků, kde je solanin obsažen ve větším množství.

 


0x

Já zase prakticky neloupu, se šlupkou jsou lepší. Naopak mi nechutnají uvařené brambory ve slupce a následně oloupané. Jsou takové... mdlé. Ale dělané se šlupkou, s tymiánem, fenyklem, solí, kari atd... mňam.

 

kolicek*

0x

Ja jsem se v USA s timto setkal mnohokrat, nejvic me tenkrat prekvapilo, kdyz jsem videl bramborovou kasi (mashed potatoes) z neloupanych brambor. Ale je to o zvyku. Doma si brambory prakticky neloupu, kdyz jsou to slusne brambory. Ale kupuju si brambory od farmare. Samozrejme starsi brambory uz taky loupu, ale nemam problem si i sam udelat kasi z neloupanych brambor. Slupka mi tam nijak nevadi a je to pro me vice "bramborove". Je to o zvyku. Lidi "co to proste nemuzou vystat" jsou proste moc usedly a zajety ve starych kolejich. Ale kazdymu, jak je libo samozrejme.

 

 


0x

Také jsem včera viděla kus pořadu Kluci v akci a také se mi to poslední jídlo moc nelíbilo. To hovězí žebro na pivu, to musela být dobrota. Brambory mě nenadchly. Nebyly vůbec do růžova opečené, jenom chvíli pohoněné na té slanině a cibuli. A ve slupce. Navíc tam byly celé snítky tymiánu a rozmarýnu, to pak není dobré, tahat z pusy. Použila bych to, ale jemně nasekané či namleté.

Brambory se slupkou takřka nejíme. Pokud je ve slupce uvařím, následně je oloupu. Jen jedno jídlo jíme se slupkou, ale dělám ho tak 2 x do roka. Protože následně pak strašně smrdíme. Manžel to má hrozně rád a říká tomu "pečínky".

Malé brambory důkladně vydrhnu kartáčkem, vyperu, rozkrájím na půlky či čtvrtky. Plochou vložím do trouby na plech vymazaný olejem. Peču tak dlouho, až brambora na řezu chytne pěknou barvu /podle potřeby i otáčím/. Horké nasypu do mísy, osolím, přidám kus másla a hodně prolisovaného česneku. Děda si nabere na talíř, zapíjí mlékem a moc mu to chutná.

Nakonec, jako děti, když jsme pekli brambory v ohni, také jsme je snědli celé. Ale to už je dávno pryč a dneska, kromě těch "pečínek" tu slupku nevyhledáváme. Jaga.

Jago, stejně tak jako ty, miluji brambory z trouby a česnekem i já. S prcmálím. Někdo na začátku téhle diskuze se přeřekl, že ". . . vitamín C, solanin a jiné užitečné věci ve slupce. . . " Revmatoložka mě výslovně varovala před velkou konzumací rajčat, papriky a brambor. Brambory jen dobře oškrábané, vařené s kmínem a bez pokličky. Solanin zhoršuje artritidu. Takže i ty pečené si dám opravdu vyjímečně.

doplněno 01.06.14 16:10:

Hoste, ty brambory proložené cibulí a uzeninou, zalité vajíčkem s mlékem, to jsou francouzské brambory. Ne americké! A jsou mnohem lepší, když se dají do trouby syrové s tím vším, jak jste popsal. cca 45 minut. Vyzkoušejte, není to pak taková mazací papka. Nové brambory se mají zalít vařící vodou, aby se nevyluhovaly vitamíny a staré studenou, která vyluhuje solanin.

 

host*

0x

brambory samozřejmě pouze oloupané

Nové brambory se syrové nedají dobře oloupat a proto se vaří ve slupce a tenoučká slupka se oloupe před podáváním na talíř, nebo se někde servírují neoloupané a loupou si je jedlíci sami, například bramory "na loupačku". Některé nové brambory s tenoučkou slupičkou je možné odrbat od slupky hrubým kartáčkem, nebo lehce povrchově oškrabat tupou stranou nože. Jedí se oloupané.

Starší brabory se oškrábou škrabkou a vaří se už oloupané. Pro zachování vitamínu je dobré je nelouhovat dlouho ve vodě a hodit je až do vařicí vody a uvařit. Jedí se oloupané.

Francouzské brambory se dělají z vařených oloupaných brambor, nakrájené na kolečka proložené cibulí nakrájenou na kolečka, uzeninou a polité rozkvedlaným vajíčekem v mléce a zapečené, tedy z brambor bez šlupky. I další různé zapékané brambory se dělají z brambor vařených do poloměka, ale také oloupaných.

Ve slupce se brambory pečou v popelu ohníčku, jak tu psaly předchozí rádkyně, horké se přehazují z ruky do ruky a pak se opatrně jedí hlavně uvnitř slupky, někdy se dá sníst i opečená slupka.

Ve slupce se brambory (malé, přebrané z pytle) mohou dát na plech do trouby a upéct do měkka. Servírují se ve slupce, jedlíci si je zmačnutím rozpůlí, osolí, případně máznou kouskem másla nebo sádla a s rozkoší jedí jako lahůdku.

Ve slupce se brambory (velké, přebrané z pytle) mohou nakrájet na tenká kolečka, poklást na plech, posolit a upéci jako bramborové lupínky. Ale lepší jsou oškrabané bez slupky.

Jíst se slupkou nebo bez slupky? Slupka je hnus, zkuste si udělat bramborák s brambor nastrouhaných i se slupkou, zkřiví se vám pusa a vyhodíte všechny hotové bramboráky i všechno těsto. Není to k jídlu. Novoty z televize nejsou všechno. Možná v některé zemi z jiné odrůdy brambor... snad, ale ne u nás z našich dobrých brambor.

Brambory ve slupce jsou hnus? Brambory ve slupce jsou fantastické! Hlavně když jsou dělané v troubě dokřupava :3. Neznám to z televize nebo tak a není to novota. Normálně tak děláme brambory už léta...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]