Nejste přihlášen/a.
Ahojky, mám dotázku.
Jedl někdo z vás krevety? Já je chtěla vyzkoušet, protože mě docela lákaly, ale pak jsem je uviděla v Globusu, byly mrňavý a šedý. Prý jsou u vietnamců větší, já nevím, no...Jedl to někdo z Vás? Jak to chutná? Třeba jako ryba? Nebo kuře? Chutnalo to vám? A co jinak jíte? Ještě bych se chtěla zeptat, jestli někdo neví o nějakém rychlém šikovném receptě, jako krupička, omeleta, volksý oko, atd atd, ale aby to bylo nápadité jako třeba: dobruchut.azet.sk/... ...? ) děkuji.
Krevety by mely byt alespon 3 cm velike (vyloupane). Prodavaji se bud mrazene neloupane, nebo loupane,ve sterilovanem nalevu. Barva je ruzova, protoze se ihned po vyloveni házi do vrouci vody.Tezko popisovat chut, ale je to dobré, rybí. Pokud je to sedive, nebude to kreveta, ale rak, dosud tepelne nezpracovany.
Rozhodně dobrá volba, ale v ČR je opravdu těžké sehnat dobré krevety. Je více druhů, ale nejčastěji narazíte na neloupané tygří krevety bez hlavy o velikostí 5-8cm. Chutí mi ryby nepřipomínají, ale je těžké to k něčemu přirovnat. V každém případě není příliš výrazná. Receptů jsou stovky, ale já je mám nejraději na másle a česneku. Pokud si chcete pochutnat, tak si zajeďte k moři na humra, ale počítejte s tím, že vás to bude něco stát.
Já mám teď obrovskou chut na candáta, ale toho nikde v okolí nemají.
Ten mozzarelový toast mi připadá jako kulinářská sebevražda. To si radši udělejte normální Caprese a toust k tomu
Velikost krevet je velmi různorodá, předurčuje cenu i použití - proto by se to vždy mělo na etiketě nebo na cenovce uvádět. Uvádí se to podle počtu kusů na kilogram. Například 100/200 jsou ty nejmenší krevetky vhodné do salátů a do směsí, 20/30 nebo 40/60 jsou takové ty "běžné" jako hlavní chod až po třeba obří krevety 4/6. Tohle rozdělení platí pro krevety nevyloupané. Chut se nedá vysvětlit - určitě trochu ryby, moře atd.
A jeden velmi jednoduchý a rychlý krevetový recept, naprostá klasika, ale pro mě osobně asi nejlepší krevety vůbec: na pánvi rozpálit olivový olej s kouskem másla, přidat na drobno nasekaný česnek, krevety, trošku pepře. Restovat jen pár minut (podle velikosti, ale tak maximálně pět, u menších krevet stačí míň). Před podáváním ještě třeba promíchat s nasekanou petrželkou. Krevety mají dost přirozené soli, takže sůl není vůbec nutná. Doma si krevety loupeme až hotové na talíři - je to takový rituál . Jinak zajímavá kombinace jsou krevety s míchanými vejci, ale tam je samozřejmě loupeme předem, případně použijeme neloupané.
doplněno 17.02.14 11:21:v té poslední větě pochopitelně mělo být "případně použijeme už vyloupané"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.