Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vnoučata milují trdelník. Vzhledem k tomu, že se sežene jen občas /poutě, jarmarky, trhy.../ a stojí kousek 40 - 50 korun, potěšilo mě, když mi známá poslala recept na domácí trdelník. Těsto se natáčí na zavařovací sklenice, postaví na plech a v této poloze se peče.
Jen jedno mi trochu nejde do hlavy. V receptu se píše, že se syrové těsto na sklenicích hned před pečením posype sypankou /oříšky, kokos, vanilka.../. Zdá se mi to divné, myslím si, že výrobci trdelník posypávají, až když je upečený. Takhle si myslím, že by se posypka mohla připálit, nebo opadat.
I když v receptu se píše: posypat ještě za syrova, já za sebe bych posypala až upečené.
Pokud jste někdo trdelník doma zkoušel, napište mi, prosím o té sypance /kdy ji dáváte/. Děkuji - Jaga.
doplněno 01.02.14 18:03:Té známé, která mi recept poslala, se zeptat nemohu. Sama to nedělala, jen přeposílá maily, které dostává, je to takový její koníček. Takže poslala, ale vyzkoušené to nemá.
Dá se obojí... jak potřít a posypat před pečením- rozhodně se nespálí
tak po upečení - to dělám já
Jen doporučím trik .aby šly dobře stáhnout ze sklenic . Obalte sklenici pečícím papírem a na něj namotávejte těsto . Po upečení se krásně stáhne.
tak ted ten vyzkoušený recept
1/2kg hrubé přesáté mouky
1 celé vejce
1 žloutek
1 pol. lžíce cukru
7dkg másla rozpustit
1smetanu /2dcl/
1 zakysanou smetanu /2dcl/
1 skoro celou kostku droždí
špetku soli , citr. kůru
těsto není schválně moc sladké protože hodně cukruji navrch - kdo má rád hodně sladké může těsto přisladit
tak at se povedou ... měla jsem dříve šikovné limonádoné lahve 0,3l na ty se to pěkně namotávalo - bohužel jsem to dlouho pak nepekla a při úklidu se vyhodily ,ale ty malé kompotovky jsou dobré..
Dostala jsem kapku jiný recept, takový úspornější, nejsou tam ty 2 smetany. zato je tam RUM!
Ale nemám ho vyzkoušený. Časem vyzkouším oba, ten svůj i ten od Hahanaj a uvidíme. Vnoučata oba recepty určitě s chutí otestují.
TRDELNÍK:
350 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
80 g rozpuštěného másla
2 celá vejce
3 lžíce moučkového cukru /možno méně/
2 lžíce rumu
20 g droždí
špetka soli
250ml mléka
"Jiný kraj, jiný mrav" a já jsem z úplně jiného kraje. Co jsou to trdelníky? S tím těstem se pak dělá co? To je buchta nebo koláč? S čím se to jí? Vůbec nevím, vůbec neznám. A umřu úplně blbá
doplněno 02.02.14 08:32:Jago, představ si, že jsem to fakt nikdy neviděla. Ve stáncích v Ostravě nikdy. Je pravdou, že když cítím ty připálené oleje z nějakých smažených "dobrot", tak stánky obcházím. Ale nad ohněm se točí vždycky jen nějaké maso na gyros, který já můžu.
Babičko, určitě ho znáš. Většinou se koupí u stánku při nějaké akci. Vyválejí se dlouzí hadi z tužšího kynutého těsta, navinou se do spirál těsně vedle sebe na takové dlouhé válce, na válci máš třeba 4 ty hady za sebou, válec se pomalu otáčí nad tepelným zdrojem a těsto se přitom peče. Stejně, jako bys otáčela na rožni selátko. Po upečení se to stáhne a obalí v posypce z oříšků,skořice, vanilky,kokosu, kakaa, co kdo rád. Je z toho takový jakoby upečený náramek, ze kterého pomalu utrháváš po obvodu kousky.
Je to moc dobré,ale když dáš za 2 kousky pro vnoučata stovku, / a dali by si s chutí ještě jednou/ přemýšlíš, jak to udělat doma a levněji. Proto jsem se dozvěděla - těsto stejné, ty hady natočit po obvodu zavařovacích sklenic, narovnat na plech a péct v troubě. Ještě jsem to nedělala, zatím sbírám zkušenosti. Potom uvidíme. Ale určitě to vyzkouším. Hezký den - Jaga.
Dělám je často, ale natáčím je na větší formy, jak se dělají kremlole Před pečením je potřu vajíčkem a hned je obaluji ve skořicovém cukru.Připravuji tak, že si dám krystalový cukr a přidám dosti skořice. Pak teprve upeču.
Já peču tyto, co už pekla moje maminka.
500g pol.mouky
80g tuku
3lžíce cukr moučka
250ml vlažného mléka
42g kvasnic
2vejce
Udělám kvásek. Pak ze všech surovin s kváskem udělám těsto. 30min nechám kynout. Pak vyválím placku, nařežu na pásky a obtočím kremlolové trubičky. Potřu vajíčkem a hned obaluji ve skořicovém cukru.Peču ve vyhřáté troubě na 180 stupnů asi 30 min. Po upečení ihned stahuji.
Já tedy hady nedělám, rozválím placku a rádýlkem nakrájím pruhy těsta a pak je namotám ,aby se malinko překrývaly taky aby pak upečený držel pěkně pohromadě a hned se nerozsypal.Hlavně na něm pěkně drží pak posýpky ,když se pěkně potře rozpuštěným máslem .
doplněno 02.02.14 09:51:jasně že se nejdřív po upečení potře máslem a obalí v posýpce - prvně jsem to nesrozumitelně napsala
s ořechy smíchanými s cukrem je to balada a s kokosem + cukr taky
Já myslím, že na Moravě se to nedělá. Alespoň jsem je zde nikdy neviděla (a to jsem moravských měst objela hodně; nezaznamenala jsem je ani na brněnských vánočních trzích). Poprvé jsem viděla (a ochutnala) trdelníky před dvěma lety v Praze . Později jsem je zkoušela dělat doma podle receptu z internetu. Teplé byly moc dobré, ale jak už tu někdo psal, po vychladnutí ztvrdly a nikdo o ně jaksi nejevil zájem.
Prodávám trdelníky a opravdu se nestačím divit, kolik ingrediencí používáte.Vejce rozhodně ne. Ani si neumím představit, jak se v troubě dokáže správně upéct. Obalovat až po upečení, na horký karamel se pěkně nalepí ořechy popř. skořice s cukrem,kakao,kokos..
doplněno 02.02.14 10:55:Žádné potírání máslem! před pečením obalíte v cukru krupice, při pečení zkaramelizuje, je potřeba vysoká teplota, po vyjmutí hned obalit a nechat trochu zchládnout.
to aislim ...-ano právě že něco jiného je péct v troubě a něco jiného jak je pečete vy - v troubě se cukr nezkaramelizuje - takže člověk musí vyzkoušet... pokus omyl jak to nahradit , aby chut odpovídala tomu jak jsou děti zvyklé z poutí a jarmarků .
doplněno 02.02.14 15:30:a navíc při pečení na výdělek si člověk musí vytvořit těsto co nejlevnější- aby taky něco vydělal- to je všem asi jasné.
Prodavám v kamenném obchodě a jsou vynikající, na poutích možná někteří kolotočáři těžce vydělávají, nenechávají je vůbec nakynout a mají je tvrdé. My je máme za 30 a dvakrát tak velké. A 4 kusy za 90,-. Nemůžete házet všechny do jednoho pytle.. To platí obecně.
Aislim: cenu máte tedy opravdu pěknou, za 90 Kč bych jinde koupila nejvýš dva. To ano.
Ale z čeho to tedy děláte? Ani máslo, ani vejce, , to už zbývá jen mouka, droždí, cukr a mléko nebo voda. Docela bych uvítala, kdybyste se mohl o svůj recept podělit, myslím, že konkurenci Vám dělat nebudeme. Co by si doma můj děda žalem počal, kdybych mu začala jezdit po světě s trdelníky?
Jen bych aspoň viděla, jak se to opravdu dělá profesionálně, z jakých ingrediencí. Ale s tím zkaramelizováním to v troubě stejně nebude možné. Hlavně, aby to bylo těm dobrým kupovaným aspoň co nejvíc podobné. Díky - Jaga.
Já jsem trdelníky dělala, recept jsem měla myslím z časopisu. Bylo jich fakt dost, dělala jsem jsem na těch trubičkách co se používají na kremrole. A když byly ještě teplé, tak v pohodě, docela dobré.. ale pak to začne strašně moc rychle tvrdnout a vážně to nebylo dobré! A to jich bylo tolik! Takže bych třeba někomu doporučila to spíše na zkušenou udělat z malé dávky těsta, tak na necelý plech. Já už to nikdy dělat nebudu a raději si smlsnu na tom kupovaném, nekřestansky drahém z různých akcí. A to ještě teď dávají co nejméně těsta, vytáhnout to do délky a pak zaplatíte za milimetr tlusté:D
p.s. v praze od hradem mají výýýborná
tak držím palce.
Ahojky, tak jsem poprvé v životě trdelnk ochutnala v létě na pouti. Nooo... moc mi nechutnal, ale možná to bylo tim, že ten malej kousek stál 50 korun :D Jelikož nejsem zrovna pečící typ, tak jsem s řekla, že se překonám a udělám doma dojem a upeču vlastní a jistě lepší. Sehnala jsem si recept, s vyjma oříšků jsem si nakoupila patřičné ingredience (alergie na oříšky) a pomocí sklenic postupovala dál. No musim říct, že na to že jinak nepeču tak mi to chutnao víc jak ten kupovaný na té pouti :D Tím se nechci vychvalovat, no ale bylo to dobré :D A možná to bylo i tim, že jsem pro tentokrát sáhla pro dobré ingredience na eshop, našla jsem super kokos a skořici na profikoreni a stálo to za to Takže už se toho pečení ani tolik nebojím, zas někdy musim upéct
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.