Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímá mě, který med je kvalitnější, tmavý nebo světlý? Jak poznám na trhu med "pravý domácí"? Děkuji.
Oba jsou kvalitní,pokud s tím ale včelař či prodejce "nekouzlí". Tmavý lesní med má vyšší podíl minerálních látek a je z velkou převahou složen z tzv. medovice,kterou včely sbírají na hmyzu sající mízu stromů(mšice,červci,medovnice,atd...) Světlý med je naopak složením opačný,t.j. s velkou převahou převládá nektar z květů,které včely nanosí z jabloní,třešní,luk,řepkových, svazenkových,slunečnicových, polí,atd,atd... Ten květový je o malinkatý kousíček lepší ,ale záleží samozřejmě na chuti a preferenci zákazníka.Češi raději ten tmavý,protože zůstává dlouho tekutý,ale ve světě se s píše preferuje ten květový(světlý).Já například jednodruhové medy nedělám a u nás je to většinou smíšený med.Co donesou,to dám do sklenic. Pokud chcete kvalitní med,vyhýbejte se světlým tekutým medům,protože by měly být v této době ztuhlé. U nás světlý(květový) med,který netuhne je jen z akátové snůšky,jinak všechny dříve nebo později zaručeně ztuhnou( skrystalizují) díky převaze glukozy.A je to jejich přirozená vlastnost,která je jedním z ukazatelů právě jejich pravosti. Někdy bývají tzv. pastované medy,což je specální úprava,kdy med zustává ve stále v kašovité roztíratelné formě.Tato upráva je naprosto šetrná k medu a jeho složky v něm zůstávají plně zachovány.Pokud budete kupovat med na tržnici,tak kupujte med s etiketou(označení druhu medu a s adreesou včelaře).Nejlépe když koupíte přímo od včelaře.Vyhýbejte se nákupu medu,kdy je v kompotové sklenici s ušmudlaným víčkem,protože se vystavujete riziku,že si koupíte,jak se mezi včelaři říká,"okurkový med",t,j.,že ve sklenici minulou sezonu byly okurky a nebo švestkový kompot.Pokud je sklenice špatně vymytá a staré víčko navíc k tomu,med rychle "nasaje" tyto pachy.Také nekupujte v létě medy do který celý den někde u silnice pere slunce. Jinak ten skrystalizovaný med roztaje když sklenici dáte přes noc na radiátor.Pokud byste ho chtěla ohřát,tak maximálně na 40°C. Jinak některé medy tuhnou rychleji jiné pomaleji.Když sklenici necháte stát v teplém bytě někde ve skřince,časem povolí tak,že lze pohodlně nabírat lžičkou.Jinak dodám ještě jednu zajímavost a sice tu,že med stuhne i včelám v plástech a v zimě si ho postupně po drobkách rozehřívají až do tekutého stavu. Krystalizace u medů je známkou jejich pravosti.
Osobně mám ráda lesní ale zet včelař tvrdí, že medovicový je méně kvalitní než květový i když květový dřív krystalizuje. Nepoznáte to nijak, snad až doma po čase zjistíte, že máte med co je stále tekutý a že byl tedy nějak upraven, že ho včela neviděla to se bohužel nedozvíte. V obchodě bych med nekoupila, mít známého včelaře je téměř 100% záruka kvality ale i zde se najdou šizunkové.
Pravý včelí med je opravdu jenom od včelaře. A to ještě od toho dobrého, který med nedoplňuje spoustou cukru.
Lesní tmavý med je lepší, než ten luční. I když včelařů hodně ubývá, kupte si med opravdu od nějakého tam u Vás. Bude sice trochu dražší, ale takový med z Kauflandu, to je opravdu umělina.
Tato otázka mi připomněla dnes už zesnulou mou vynikající češtinářku. Ta pokaždé začínala své "pětiminutové diktáty" právě těmito slovy: PRAVÝ VČELÍ MED. Je to už dávno. Jaga.
Paní,kde to berete? Cukr se do medu nedává! To za prvé.Cukrem včelaři včely krmí před zimou.Pokud jde o nastavování(falšování) medu,dělají to většinou velkoprodejci medu a dělají to sirupy.Jsou za to velké postihy.Například firma JSG a.s. už dostala letos nějaké pokuty.Luční med je luxus,protože louky,které kvetou mnohde nejsou,jelikož se nesuší,ale sklízí zelené nebo mulčují. Já včelařím a na květový(světlý) med nedám dopustit. Pokud bych já vybíral,tak květový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.