Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ! Nevíte někdo,proč po upečení " sedne " vánočka? V troubě krásná, nakynutá,při vytažení taky, ale při chladnutí jakoby
spadne. Chut výborná,nákroj taky,ale ten vzhled ! Děkuji za radu a přeji všem pěkné svátky.
Mně se to stalo také. Důvod byl ten, že když už jsem se ji chystala zaplést, nebot byla krásně nakynutá, přišla mi návštěva. Nemohla jsem nic jiného, než odložit pečení a bylo po slávě. Těsto překynulo a i když vánočka vypadala v troubě nádherně a tvářila se dokonale, tak po vychladnutí a rozkrojení je sesedlá, jakoby sražená. V průvanu nechladla. Zítra dělám jinou, doma se zamnknu a neotevřu, ani kdyby na mne bouchal Karel Gottů, že mi jde soukromně zpívat koledy. Tuhle zamrazím na na hladové časy.
No díky zabu. To je nápad. Ne, že bych ji dělala hned zítra, protože mám jiné dobrůtky, ale já bych ji byla opravdu loutala po kouskách k snídani. Takže zamrazím a a bude z ní po vánocích ta žemlovička...
Odpověď je jednoduchá. Žiji sama, se psem a kočkou. Jeden můj syn odjel na celé svátky do tramtárie a ten druhý nesnáší rozinky, mandle, ořechy. A vánočka bez mandlí a rozinek, není vánočka. Cukroví jí pouze jedno, a to jsou malinová slepovaná kolečka. Přesto jsem pekla celý týden různé druhy a mám toho určitě víc jak šest kilo. To půjde také do mrazáku. Něco rozdám a něco snědí kamarádky, ale zbytek schovám na léto. Nová vánočka už mi hezky kyne na okně. ,
Jo s vanockou je to vzdy dobrodruzstvi. Mamka mi doporucila, abych ji nechala schladnout v troube, tj. po upeceni necham dvirka trosku pootevrene a necham ji tam dokud neni studena. Take pri peceni neotvirat dvirka trouby. Musim vsak rici, ze i presto se mi nekdy stane ze se mi rozjede. Letos zkusim z receptu ubrat trosicku masla. Hodne stesti vsem motalkam vanocek
Zkuste ten poměr surovin takhle:: 1,2kg hladké mouky, 30dkg cukru, 0,55l mléka, 15dkg sádla a 15dkg másla, dvě kostky(84gr.) droždí -zlaté LINCO, 4 žloutky, 2dkg soli,
citr. kůra, mušk. ořech,rozinky, kand. ovoce, kand. pomer. kůra vše dle chuti,
Postup úplně klasický. Kvásek z trochy mléka, dát do díže spolu s moukoupropracovat, tuk až úplně nakonec. Když to udělá takovou divnou drobenku, tak vyklopit na vál a ručně propracovat. Alespoň 5 minut. Těsto musí být vláčné, jako samet a nesmí lepit. Dát na 2,5 hodiny kynout do tepla tak 24-30°C. Vyklopit uplést vánočky, pomazat bílkem s trochou mléka. a nechat znova kynout, tentokrát jen půl hodiny. Znova pomazat bílkem, posypat plátkovými mandlemi. Dát do rozpálené trouby naplno, na spodní šínu, zapéct asi 5 minut, potom troubu stáhnout asi na 130-150°C a péct 45min.
Z toho množství jsou 4kusy 600gr. vánoček.
Fígle: mouka musí být teplá, stejně tak se vyplatí vyndat včas droždí z lednice aby se ohřálo. Mléko na kvásek ohřát(ještě bez kvasnic), to je asi samozřejmé. Při poikládání jednotlivých vrstev je ničím nemazat. Těsto musí sednout na sebe a slepit se.
Zkuste a uvidíte.
Zabu, vánočka už byla upečená, posílám foto. je dobrá, byla tady kamarádka a hned mi jí kus snědla. Pletla jsem ze čtyř "proudů", tak, jak to má být. Ale děkuji za recept, opíši si ho a příště vyzkouším. Ale i já mám lety osvědčený recept, včera mi prostě těsto překynulo.
doplněno 22.12.13 17:52:Já míchám těsto v pekárně a pak ho vyndám a nechám kynout v míse jednu hodinu, potom upeltu a nechám znova kynout třičtvrtě hodiny, pak namažu vejcem a nechám čtvrt hodiny zascnout a pak znova namažu a posypu ořechy a mandlemi. Zapékám pět minut v troubě rozpálené na dvě stě a pak čtyřicet minut na sto šedesát stupňů. Řídím se velikostí vánočky.
Hezky upletená, krásně pravidelná. Tady si někdo vyhrál. Mám jednu čistě subjektivní výhradu. Nemám rád na vánočkách cukr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.