Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko, od babičky přítele jsem dostala asi 50 vajec, lednička praská. Všimla jsem si, že jsou v uvařených vajíčkách drobné tmavě červené tečky, jsou malinké, mají tak půl milimetru. Neví někdo, o co se jedná, případně, zda je to v pořádku?
Děkuji.
není to v pořádku - přečtěte si o tom - osobně bych taková vejce nejedla
Krevní a masové skvrny se vyskytují ve žloutku i bílku a znehodnocují vejce. Výskyt krevních skvrn je závislý na pevnosti stěn kapilár vaječníku, na protrombinovém čase a krevním tlaku. Krevní skvrny na žloutku jsou krevní sraženiny, které vznikly krvácením při ovulaci (folikul praskne na jiném místě než je folikulární stigma). Vejce s krevní stopou na bílku vznikají tak, že se krev z prasklé cévy vejcovodu obalí bílkem. Vyšší výskyt skvrn se pozoruje u slepic těžšího typu. Nižší obsah vitamínu A v krmné směsi (pod 2400-3000 m.j./kg) zvyšuje jejich výskyt, stejně jako vyšší obsah vitamínu K. Proto zařazení krmiv s vyšším obsahem vitamínu K (vojtěšková moučka) může zvýšit počet vajec s masovými skvrnami. Snášení vajec s krevními skvrnami je u některých nosnic dědičné (h2 = 0,3-0,6). Masové skvrny jsou považovány za krevní skvrny pozměněné během průchodu vejce vejcovodem. Krevní skvrny vznikají pravděpodobně ve vaječníku před nebo po ovulaci. Masové skvrny mají buď hnědou barvu (pravděpodobně vznikají z krevních skvrn, ve kterých se hemoglobin oxidací změnil na hematin), nebo bílou barvu (vznikají i ve vejcovodu uvolněním řasy sliznice vejcovodu). Při vyšších teplotách, kdy krevní tlak je nižší, je nižší i výskyt krevních skvrn.
A co na tom neni v poradku, ze byste to nejedla?
Ze je ve vejci krevni pucek? Jite jelita?
Nebo ze je to neesteticke?
Zdravím Martinu:
Osobně bych NIKDY nejedl nic, z čeho bych měl jakoukoli obavu.
ALE tyto vajíčka taky občas máme, jsou od sousedů z běžného chovu. Jsme zdraví a nic nám není. Ony se moc nevyskytují ja "uměle" vychovaných slepicích.
Pokud tyto vajíčka vaříte tak jako na "tvrdo" jsou dostatečně tepelně ošetřena a vešketé mikro a jiné bakterie jsou zničené. Co říkal soused, tak jde o nějaké krevní zbytky při tvorbě vajíčkové skořápky, ale to je logické, vejce není z továrny, ale od živého tvora. Miminko má na sobě také po porodu různé zbytky.
Syrové bych je asi nepil, ale do bucet a jiných tepelně upravovaných věcí je dávám. Jsme zdraví a nikomu nic za celé roky není.
mě spíše děsí jak jsou hezky "posmolené" od slípek, ale to se před použitím umyje a je klid.
Dobrou chut
Z praxe - Martino, klídek a dobrou chut. Tohle se může stát i při 100% vyvážené krmné dávce, jen chovatel má bidla výš a při seskoku dolů se to pak odráží va vejcích. Není to závadné, ani jedovaté. Při rozklepnutí vejce jde tato sraženinka vybrat lžící, ale já to nedělám. Mám to málokdy, ale stane se. Z vajíčka z obchodu tohle nemají, v klecích nemají kde slepice skákat.
Fotr tomu říká kohoutí mrd..já si to přebrala tak, že to znamená, že je vajíčko oplozené..Jinak doma to normálně sníme a nic se neděje..
klami - další vaš blud - proč se vyjadřujete, když o oplozenosti vajec víte prd? Nebo to děláte schválně, abyste zmátla tazatele?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.