Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Halva - chalva

Od: tomkk® odpovědí: 16 změna:

Kdysi za socíku jsme si s Bulharska vozili chalvu ve velké tuším červené plechovce. Byla trašně tuhá hutná a strašně dobrá. Musela se po kouskách pracně škrábat lžičkou. Myslíte, že se dá u nás taková ještě sehnat?

doplněno 01.08.13 22:16:

Našel jsem třeba tohle pamo.cz/...

ale je to dost drahé a netuším, jestli je uvnitř ta tuhá.

doplněno 01.08.13 22:49:

Jsem z Brna.

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ladinpraha*

0x

Nevím, kde koupit normálně v obchodě. Nechutná mi, ale setkal jsem se s ní a vím, že se dost často objednává u ukrajinců, kteří zde pracují a čas od času jezdí domů. Ne v plechovkách, ale volně vážená. Pokud jsi z Prahy, tak bych měl ještě jeden tip.

Znám ji asi v takovéhle konzistenci.

iz*

Ládine, můžu poprosit o ten tip v Praze?

doplněno 03.08.13 02:45:

Děkuju.

ladinpraha*

Bleší trhy na Kolbence. Chodí tam hodně rusů a ukrajinců, tak je tam jakýsi pevný stánek s jejich potravinami, sušené ryby a podobně. Tam si nejsem jistý, co všechno tam mají. Ale pak je tam stánek - přímo kousek rovně od vchodu - kde právě prodávali chalvu, ruské bonbóny a bonboniéry. Já tam letos snad ještě nebyl, ona se z toho blešáku stala spíš tržnice a to už pro mě není zajímavé, ale určité věci tam fungují po léta stejně.

 

72mona3*

0x

Ve větším množství jsem ji nikde neviděla, ale jde poměrně snadno sehnat v jakékoliv zdravé výživě. Ve formě tyčinek či malých vaniček. Výtečná!


Já vím ,občas mají i v Lídlu poměrně velké balení, ale vždy je to taková světlá lehká šlehaná chalva, většinou sezamová, nebo mandlová. Taky dobrá (právě mám jednu načatou), ale ta Bulharská byla tmavá těžká (možná slunečnicová jak píšou na netu, nevím).

 


0x

V obchodech s ruskými potravinami. Není to sice původem ruská cukrovinka, ale je tam velmi oblíbená.

doplněno 02.08.13 01:21:

Jinak si ji můžete lehce vyrobit i doma - našla jsem recept na slunečnicovou chalvu bez cukru (místo cukru tam jsou rozinky). Osladit se dá (když tak) vždycky.

Potřebujete:

1 sklenici loupaných slunečnicových semen

3/4 sklenice rozinek

2-3 polévkové lžíce nerafinovaného slunečnicového oleje

Nejprve pomeleme nadrobno semena, potom přidáme rozinky - opět vše pomeleme. Nakonec přidáme olej a hmotu dobře promícháme.

Z hmoty tvarujeme potřebný tvar.

perfectfood.ru/...

doplněno 02.08.13 02:07:

Měkká chalva (o které píšete) se dělá s přidáním ušlehaných bílků.

arašídová chalva:

bílky z 5 vajec

200 g pískového cukru

450 g medu

450 g arašídů

Nejprve na pánvi zlehka opražíme arašídy a pomeleme je. Poté smícháme med s cukrem a rozehříváme je, až získáme jednolitou zlatavou hmotu. Mezitím šleháme z bílků tuhý sníh, a když cukrovo-medová hmota vychladne přibližně na 55 °C, zamícháme do ní ušlehané bílky a ořechy. Prohříváme ji na plotně do mírného zhoustnutí. Vzniklou hmotu nalijeme na pergamenový papír potřený olejem, svrchu uhladíme a necháme den odležet. Krájíme mokrým nožem (aby se nelepila).

kulynariya.ru/...

Tato chalva bude asi typičtější -

gotovim.ru/...

2 sklenice slunčnicových semen

1,5 sklenice mouky

1/2 sklenice cukru

1dcl rostlinného oleje

1/2 sklenice vody

Semena opražíme na pánvi, poté pomeleme. Mouku rovněž opražíme -na suché pánvi-do růžova. Smícháme ji s pomletými semeny a opět vše pomeleme. Přidáme olej a hmotu dobře promícháme. Z cukru a vody uvaříme sirup (cukr se musí zcela rozpustit). Zalijeme jím hmotu, promícháme a dáme vychladit.

Ty recepty jsou, zdá se, spíš od oka (není uvedeno, jaká mouka apod.) Ale myslím, že se to dá dobře odhadnout. Je to jednoduchá cukrovinka.

doplněno 02.08.13 01:38:

Zapomněla jsem - mouku při pražení na pánvi musíme promíchávat, ale to je asi zřejmé.


doplněno 17.12.16 13:23:

Suzymon – ona ta halva má více typů, podle toho, kde se vyrábí. Já tu slunečnicovou znám od Arménů, ale myslím, že dělají i ořechovou. O sezamové jsem slyšela, ale vůbec nevím, jak chutná.

Idilko, ale pravá halva je sezamových semínek. Teda co já vím a znám a co jsem si kupovala. Lze ji vyrobit i doma, ale musí na to být ten drtič na tvrdá semena, protože z těch opražených semínek se musí udělat hladká pasta. Já si takto doma dělám běžně Tahini a je výborné. Vyjde to o hodně levněji, než když si to člověk koupí ve specializovaným obchodě. Halvu moc nemusím, je v tom moc cukru. Ale pokud si pamatuji složení, tak tam mouka být nemá. To zřejmě vymysleli lidé kteří ten recept nějak "vylepšili" aby toho bylo víc. Ale schválně se ještě porozhlédnu na YouTube, v cizích receptech. To sladké Tahini jsem nevyráběla, jen to přírodní.


doplněno 17.12.16 19:36:

Idilko, já také. Kupovala jsem ji u Arménů v Paříži, když jsem tam žila. Jako pohanku a burhul a jiné potraviny a různé koření. Oni na to byli specialisti a u nich to bylo docela levné a hlavně měli to, co se tenkrát normálně v běžných obchodech shánělo špatně. Oni ti Francouzi jsou, nebo dříve byli hodně konzervativní. Třeba obyčejný kopr se tam před pětadvaceti lety ani nedal sehnat. Naše obyčejné kedluby také neznali, ty jsem tam kupovala u Číňanů. A to jsem chodila na běžné a velké trhy, ale měli tam prostě jen to své. Pak se to začalo pomalu měnit a už se dalo toho dalo sehnat víc. Jelikož jsem tam znala Ruskou komunitu, tak ti dobře věděli kam zajít a ti i poradili a také mne toho spoustu naučili ohledně produktů, které jsem od nás, z Čech vůbec neznala. Dneska už to bude určitě úplně jiné, já už tady žiji 11 let a od té doby se toho určitě hodně změnilo. Ale specielně tu halvu, oni tomu teda říkali chalva, tak ta byla ze sezamu. Ale je docela možné, že se dá vyrobit i z jiných semen.

 

luke237

0x

Halva je bezna cukrovinka zemi kolem severovychodniho "rohu"Stredozemniho more - vsechno od byvale Jugoslavie, pres Bulharsko, Recko, Turecko, Syrii, Libanon, Izrael, ... Vsechny tyto zeme halvu vyrabeji a prodavaji po celem svete, takze mi pripada divne, ze by to nikdo v CR neprodaval.

Jak se to jmenuje spravne je docela otazka. Kazdy narod si jmeno halva prizpusobi podle sveho jazyka. Bulhari (a zrejme i Rusove) tomu rikaji "chalva", protoze nemaji "h"ve svych abecedach. Muslimove/Arabove tomu rikaji halawa, protoze asi neumi vyslovit "hl".

Spravne je halva "tvrda"asi jako mokry jemny pisek. Da se do ni za pouziti bezne sily zapichnout vidlicka az nadoraz nebo se da lehce krajet ostrym nozem.

Ty bulharske tvrde chalvy byly asi zpusobene prehratim tech konzerv. Ten cukr nebo co to v te halve je, se pak rozlilo a rozpustilo, prosaklo tim to ostatni v te konzerve a ztvrdlo to na beton.

Vetsinou jsem ty "stredozemni"halvy videl (mimo uzemi CR) prodavat v pruhlednych plastikovych krabickach, nejcasteji velikosti 400-900g.

Obrazky baleni: 1, 2, 3, 4

 

pb®

0x

Mám jí moc ráda, nedávno měli akci v Lidlu a běžně jí mají i v Tescu v kulatých vaničkách.

 

milu*

0x

Objevila jsem chalvu v Praze na Opatově v metru je ruská prodejna,tam mi kamarádka chalvu koupila, je to taková krychlička 270 g.Cena nevím, dostala jsem jí jako dárek, tak jsem se na cenu neptala.

 

chanarsro
02.03.16 10:20

0x

 

 

alena*

0x

Dnes jsem objevila opravdu pravou bulharskou chalvu, která se kdysi vozila - bulharský obchod v Brandýse

 

vixen

0x

V lidlu, když budou řecké dny se chalva kupit da a je opravdu dobra. Vanilkova, mandlova nebo kakaova...

A je tam i za celkem normalni cenu

zbozi.akcniceny.cz/...


Hm, mně tedy ta současná z Lídlu nechutná, je taková suchá, moučná. Ještě před pár lety mívali v Lídlu stále i mimo akci takovou cihličku, tuším za 20 Kč, ta byla lepší. Pak poslední dobou také v Brně ve Futuru má kdosi trvale stánek, kde prodává údajně domácí chalvu. Není úplně špatná, ale taky je to ten sušší typ a je dražší.

terez*

dobry den,ano ve futuru si chalvu kupujem.Je vyborna.A cena je podle mne primerena kvalite 150 g berem za 49kc a nebo pul kila za 99 kc.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]