Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Svíčková na smetaně, kolik čeho

Od: rustyxxm* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,budu dělat svíčkovou poprvý a chci se zeptat na kolik stupnu se peče v troubě a kolik se tam dává citronu,jestli celý,protože někde je napsaný citron jen a není tam napsáno kolik.Děkuji.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ron*

0x

Dobrý den,

v troubě peču asi na 180 stupňů (samozřejmě každá trouba je jiná, tak musíte maso hlídat). Citron nedávám vůbec, dochucuji až na závěr octem.

doplněno 02.07.13 13:49:

Nemusíte podlévat, jen hlídat. Do hrnce dáte prošpikované maso, kořenovou zeleninu, koření, sůl a zalejete vodou tak, aby maso bylo celé ponořené. Pak dusíte do změknutí. Maso vyndáte, výpek rozmixujete či přepasírujete přes jemné sítko, dochutíte, přidáte smetanu, krátce povaříte.

rustyxxm*

Tak teda děkuji,musí se hodně podlívat asi že?

 

mowla*

0x

Já svíčkovou peču...

Nastrouhám mrkev, petržel a celer (všeho tak ´přiměřeně´) na hrubším strouhátku a podusím na másle s novým kořením (celým) a bobkovým listem, na závěr osolím. Pak tuto směs přendám do jenské mísy, přidám trochu vody, vložím prošpikované odleželé maso a peču pomalu (cca 130°C, doba podle masa) do ´měkka´. Maso pak vyndám, ´oškrábu´ od zeleniny a krátce osmahnu na max. ´gril´. Mezitím ze zeleniny vyndám kusové koření a rozmixuju (příp. dosolím), jemně okyselím citronem nebo limetou (ocet já do omáček ´nerad´).

doplněno 02.07.13 14:01:

Ale - jsi docela ´odvážný´ - rovnou se pustit do svíčkové, když ještě nevíš, jak péct maso - at ti to dobře dopadne.

 


0x

Také peču svíčkovou. Pěkně naloženou, s kostkami špeku, mrkví, celerem, petrželí. A s bobkovým listem. V kousku gázy nové koření a celé pepře. Kdo má rád chut zvěřiny, dá i celé jalovce.

Péct pomalu, odkryté, na 150 až 180 stupňů, maso obracet, ale nepodlévat. Počkat, až zelenina trochu zhnědne. To aby omáčka měla barvu.Často kontrolovat, aby se nepřipálilo! Pak přilít vývar, promíchat, přikrýt dušákem a péci.

Když je maso měkké, vyndat, nakrájet na porce, omáčku zalít kysanou smetanou a zahustit trochou mouky ve vodě. Pokud je hodně zeleniny, mouku vynechat, je to tak lepší. Nechat chvilku zapéci, přidat kousek másla, rozmixovat, přecedit, dochutit solí, cukrem, citrónem nebo octem, vrátit maso a je hotovo. Knedlík asi jako začátečník koupíš.

Ale opravdu udělat dobrou svíčkovou není sranda. Pokud nemáš s vařením zkušenosti, měl jsi začínat od burřtguláše, koprovky s vejcem, česnečky a jiných lehkých jídel. Jaga.

doplněno 02.07.13 14:29:

O víkendu budu dělat rajskou. Miluji ji už odmala, zato děda ji nerad. To zase budou boje, než si dá trochu nandat na talíř. A ty řeči kolem!

sebod*

Jago. Jestli děláš rajskou s těstovinama, tak napiš, v kolik je navařeno a máš mě tam jak na koni. To jídlo přímo zbožňuji.

 

jerrys*

0x

Celý určite ne. Tak štvrtku.

 

iz*

0x

Já svíčkovou nepeču (pečením se hodně "smrskne"), dělám ji v tlakovém hrnci. Citrón použiji až na talíř, dávám plátek na porci masa.

 

martin1965*

0x

Svíčkovou je, myslím, lepší připravit v kastrolu na plotně, orestovat a pak dusit, citron bych určitě přidal až po opečení masa a podlití vývarem (aby nezhořkl). Podle norem je poměr takový: 1 kg masa - 50 g citronu. Stejně to chce vyzkoušet. Téma svíčkové je stále dost opakované téma - a to je dobře, protože je to zatraceně dobrá omáčka. Chce to jen vařit a vařit a každý si nakonec uvaří tu svojí nejlepší. (opět opakuji, dle mého mínění je nejlepší recept na svíčkovou kombinace receptu ze starých hospodských norem a kuchařky Romana Vaňka - vřele doporučuji). Pokud k tomu nemáte přístup, rád Vám napíšu přesný postup (doufám, že teda neporuším jejich autourská práva).

rustyxxm*

Tak,když budete tak hodný a napíšete mi ho,tak budu rád.Děkuji.

martin1965*

Vydržte, do neděle jsem v práci, snad se k tomu někdy v noci v rámci relaxu dostanu, jinak v pondělí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]