Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,budu dělat svíčkovou poprvý a chci se zeptat na kolik stupnu se peče v troubě a kolik se tam dává citronu,jestli celý,protože někde je napsaný citron jen a není tam napsáno kolik.Děkuji.
Dobrý den,
v troubě peču asi na 180 stupňů (samozřejmě každá trouba je jiná, tak musíte maso hlídat). Citron nedávám vůbec, dochucuji až na závěr octem.
doplněno 02.07.13 13:49:Nemusíte podlévat, jen hlídat. Do hrnce dáte prošpikované maso, kořenovou zeleninu, koření, sůl a zalejete vodou tak, aby maso bylo celé ponořené. Pak dusíte do změknutí. Maso vyndáte, výpek rozmixujete či přepasírujete přes jemné sítko, dochutíte, přidáte smetanu, krátce povaříte.
Já svíčkovou peču...
Nastrouhám mrkev, petržel a celer (všeho tak ´přiměřeně´) na hrubším strouhátku a podusím na másle s novým kořením (celým) a bobkovým listem, na závěr osolím. Pak tuto směs přendám do jenské mísy, přidám trochu vody, vložím prošpikované odleželé maso a peču pomalu (cca 130°C, doba podle masa) do ´měkka´. Maso pak vyndám, ´oškrábu´ od zeleniny a krátce osmahnu na max. ´gril´. Mezitím ze zeleniny vyndám kusové koření a rozmixuju (příp. dosolím), jemně okyselím citronem nebo limetou (ocet já do omáček ´nerad´).
doplněno 02.07.13 14:01:Ale - jsi docela ´odvážný´ - rovnou se pustit do svíčkové, když ještě nevíš, jak péct maso - at ti to dobře dopadne.
Také peču svíčkovou. Pěkně naloženou, s kostkami špeku, mrkví, celerem, petrželí. A s bobkovým listem. V kousku gázy nové koření a celé pepře. Kdo má rád chut zvěřiny, dá i celé jalovce.
Péct pomalu, odkryté, na 150 až 180 stupňů, maso obracet, ale nepodlévat. Počkat, až zelenina trochu zhnědne. To aby omáčka měla barvu.Často kontrolovat, aby se nepřipálilo! Pak přilít vývar, promíchat, přikrýt dušákem a péci.
Když je maso měkké, vyndat, nakrájet na porce, omáčku zalít kysanou smetanou a zahustit trochou mouky ve vodě. Pokud je hodně zeleniny, mouku vynechat, je to tak lepší. Nechat chvilku zapéci, přidat kousek másla, rozmixovat, přecedit, dochutit solí, cukrem, citrónem nebo octem, vrátit maso a je hotovo. Knedlík asi jako začátečník koupíš.
Ale opravdu udělat dobrou svíčkovou není sranda. Pokud nemáš s vařením zkušenosti, měl jsi začínat od burřtguláše, koprovky s vejcem, česnečky a jiných lehkých jídel. Jaga.
doplněno 02.07.13 14:29:O víkendu budu dělat rajskou. Miluji ji už odmala, zato děda ji nerad. To zase budou boje, než si dá trochu nandat na talíř. A ty řeči kolem!
Svíčkovou je, myslím, lepší připravit v kastrolu na plotně, orestovat a pak dusit, citron bych určitě přidal až po opečení masa a podlití vývarem (aby nezhořkl). Podle norem je poměr takový: 1 kg masa - 50 g citronu. Stejně to chce vyzkoušet. Téma svíčkové je stále dost opakované téma - a to je dobře, protože je to zatraceně dobrá omáčka. Chce to jen vařit a vařit a každý si nakonec uvaří tu svojí nejlepší. (opět opakuji, dle mého mínění je nejlepší recept na svíčkovou kombinace receptu ze starých hospodských norem a kuchařky Romana Vaňka - vřele doporučuji). Pokud k tomu nemáte přístup, rád Vám napíšu přesný postup (doufám, že teda neporuším jejich autourská práva).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.