Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mohli by jste mi někdo prosím poradit nějaky výborný zapečený brambory?Děkuji,
Receptů na zapečené brambory jsou celé vagony. Od nejjednodužšího: Pekážek vytřít sádlem nebo olejem, nakrájet oškrábané syrové brambory na půlcentimetrová kolečka, poklást, posolit, popepřit, nasypat nakrájenou cibuli a nakrájenou klobásku, vrstvit zase brambory na kolečka, cibuli, salám. Rozkvedlat vejce do cca půl deci mlíka a zalít. Překrýt druhým pekáčkem a na 40 minut do trouby na 180´C. nebo do mísy: oprané syrové brambory nakrájené halabala na čtvrtky, na sousta nakrájená očištěná mrkev, na čtvrtky nakrájené žampiony a cibule. Případně brokolice. Posypat kořením (čína, grilovací), promíchat, nasypat do vymaštěného pekáčku, přikrýt a do trouby. Když na to pokladete rozebrané a nasolené kuře, nemáte konkurenci. 40-50 minut v troubě, když máte i topné těleso zvrchu, je to fajn. Dělávám všechno ze syrových brambor, z vařených mi to příjde jako papka.
Já dělám jednoduché a moc nám chutnají . vymastím pekáček vysypu strouhankou nakrájím syrové oloupané brambory na plátky na ně nasypu nakrájený salám popaprikuji opepřím pokračuji zase vrstvu brambor a a zase salám končím bramborami- rozkvrdlám 5-6 vajec v mléce cca 2dcl tochu osolím opepřím a zaliju tím vše v pekáči . Šoupnu péct a pak se ukáže takováto dobrota
Hodně hospodyněk dělá z vařených brambor, dávají tam steril. okurky, brambory...To nemusím. Máme všichni rádi fr. brambory ze syrových brambor.
Ohnivzdorný skleněný pekáček vytřu silně máslem. Oloupané syrové brambory nakrájím na co nejslabší plátky a udělám po dně vrstvu. Posolím, posypu nahrubo strouhaným měkkým salámem /třeba i buřty apod./ a stejně hrubě nastrouhaným sýrem cihlou. Další vrstva brambor, posolit, zase salám a sýr. Zakončím opět bramborami, posolím a opepřím. Navrch nakrájím několik kostiček másla.
Peču odkryté ve středně vyhřáté troubě. Když povrch zrůžoví, rozkvedlám 2 vajíčka v mléce a tím to zaleju. Přikryju to druhým pekáčem a dopeču.
Je to moc dobré, zvláště, když je k tomu dobrý zeleninový salát. Měli jsme to minulou neděli. Jaga.
Syrové brambory oloupat a nakrájet na plátky, anglickou slaninu a cibuli na kostičky. Smíchat, dát do zapékací mísy, na vrch trochu sladké papriky, zalít smetanou, stačí 12%ní a zapéct. Rychlé, jednoduché a vynikající.
U nás je oblíbená verze s česnekem. Syrové brambory zpracovat na plátky a promíchat s sladkou paprikou - dávám tak asi rovnou pol. lžíci na 1 Kg brambor, trochou čerstvě ml. pepře a soli podle oka. Do pekáčku skládat plátky brambor, plátky česneku (množství česneku podle odvahy) a obrané uzené z kostí (ze kterých je k tomu polévka), to stále dokola, až je vše v pekáči. Dme péci a asi tak půl hodiny před koncem přidám 3 vejce rozkvedlané v jedné zakysané smetaně, lehce naředěné mlékem.
Dělám podobně, jako většina ostatních - plátky brambor smíchám se solí a sladkou paprikou, vytřu pekáč máslem a pokládám vrstvy - brambory, cibule, naklepané plátky kuřecího masa, cibule a zase brambory. Zaliju smetanou smíchanou s mlékem (pokud je jí málo), šup do trouby a těsně před upečením navrch naskládám plátky eidamu.
Mňam
Ještě jsem si vzpomněla na jeden recept a nedá mi to, musím ho napsat. :D Do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky vymačkané kyselé zelí, na to vrstvu uvařených, oloupaných a na plátky nakrájených brambor (sůl, pepř), pak nakrájenou cibuli, na kolečka klobásku, zase brambory a zelí. Zalít smetanou s rozkvedlanou lžíci mleté červené papriky. Mám to ráda trošku pikantnější, tak špetku čili. Do trouby na 40 min. Dělávám to, když vím, že nebudu mít čas stát dopoledne u sporáku.
doplněno 13.03.13 18:35:Jojo, kyselé zelí nebo ocet zaviní, že brambory ztvrdnou. Proto se do polívky zelňačky vaří brambory zvlášt.
Velice ráda dělám tyhle dva recepty:
1. Do zapékací mísy naskládat jednu vrstvu na plátky nakrájených brambor, osolit, opepřit. Na to plátky masa (je jedno, jestli nějaké kuřecí řízečky nebo naklepaná vepřová kýta, každopádně je dobré předem nechat zatáhnout na pánvi), potom přikrýt několikami vrstvami brambor (opět vždy prosolit a opepřit) a dát péct. 15-20 minut před koncem pečení zalít smetanou nebo smetanou s vajíčkem apod.
2. V podstatě to samé jako v prvním případě, akorát místo masa proložím brambory silnějšími plátky hermelínu. A na vrch nakonec nastrouhám sýr. Je to mňamka neskutečná!
Zapékané brambory v každém případě ještě ráda kořením rozmarýnem nebo tymiánem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.