Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zapečené brambory

Od: rustyxxm* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Mohli by jste mi někdo prosím poradit nějaky výborný zapečený brambory?Děkuji,

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Receptů na zapečené brambory jsou celé vagony. Od nejjednodužšího: Pekážek vytřít sádlem nebo olejem, nakrájet oškrábané syrové brambory na půlcentimetrová kolečka, poklást, posolit, popepřit, nasypat nakrájenou cibuli a nakrájenou klobásku, vrstvit zase brambory na kolečka, cibuli, salám. Rozkvedlat vejce do cca půl deci mlíka a zalít. Překrýt druhým pekáčkem a na 40 minut do trouby na 180´C. nebo do mísy: oprané syrové brambory nakrájené halabala na čtvrtky, na sousta nakrájená očištěná mrkev, na čtvrtky nakrájené žampiony a cibule. Případně brokolice. Posypat kořením (čína, grilovací), promíchat, nasypat do vymaštěného pekáčku, přikrýt a do trouby. Když na to pokladete rozebrané a nasolené kuře, nemáte konkurenci. 40-50 minut v troubě, když máte i topné těleso zvrchu, je to fajn. Dělávám všechno ze syrových brambor, z vařených mi to příjde jako papka.

lidus*

Já dávám celou smetanu, strouhaný sýr (Aidam stačí). Jinak dám co mě zrovna napadne, někdy jen uzenou slaninu, hlívu nebo žampiony.

 


0x

Do té druhé varianty lze i přimíchat na kostky nakrájené třeba vepřové plecko nebo krkovička a buď do pekáčku nebo do pečícího sáčku. Fantazii se meze nekladou. Lze přimíchat i na čtvrtky nakrájená rajčata, sýr, slanina a vůbec co dům a lednička vydá.

doplněno 13.03.13 16:02:

poradte.cz/...

ladaadal*

Počkej ty jedna, ona ti Krkovička dá, že ji chceš krájet na pekáč.

 

marenka*

0x

Mám hrozně ráda tohle.. cibuli na kolečka, do pekáče. na to syrové brambory na plátky, osolit, opepřit. Na to okořeněný a naklepaný plátek masa, na to zas brambory. Zalít smetanou na šlehání a pečeme.

 

ron*

0x

Syrové brambory na kolečka ochutím pepřem, solí, kmínem, majoránkou. Proložím nakrájenou anglickou slaninou. Chvilku zapeču a poté přidám rozšlehaná vejce (mírně posolená) a dopeču do křupava.

Levné, rychlé, jednoduché a výborné.

 

hahanaj*

0x

Já dělám jednoduché a moc nám chutnají . vymastím pekáček vysypu strouhankou nakrájím syrové oloupané brambory na plátky na ně nasypu nakrájený salám popaprikuji opepřím pokračuji zase vrstvu brambor a a zase salám končím bramborami- rozkvrdlám 5-6 vajec v mléce cca 2dcl tochu osolím opepřím a zaliju tím vše v pekáči . Šoupnu péct a pak se ukáže takováto dobrota

pt®

Hani, a můžu přijít ochutnat? - pt

hahanaj*

Jasně že můžeš - jsou mňamkové-mám ráda křupavé.

 


0x

Hodně hospodyněk dělá z vařených brambor, dávají tam steril. okurky, brambory...To nemusím. Máme všichni rádi fr. brambory ze syrových brambor.

Ohnivzdorný skleněný pekáček vytřu silně máslem. Oloupané syrové brambory nakrájím na co nejslabší plátky a udělám po dně vrstvu. Posolím, posypu nahrubo strouhaným měkkým salámem /třeba i buřty apod./ a stejně hrubě nastrouhaným sýrem cihlou. Další vrstva brambor, posolit, zase salám a sýr. Zakončím opět bramborami, posolím a opepřím. Navrch nakrájím několik kostiček másla.

Peču odkryté ve středně vyhřáté troubě. Když povrch zrůžoví, rozkvedlám 2 vajíčka v mléce a tím to zaleju. Přikryju to druhým pekáčem a dopeču.

Je to moc dobré, zvláště, když je k tomu dobrý zeleninový salát. Měli jsme to minulou neděli. Jaga.

 

pb®

0x

Syrové brambory oloupat a nakrájet na plátky, anglickou slaninu a cibuli na kostičky. Smíchat, dát do zapékací mísy, na vrch trochu sladké papriky, zalít smetanou, stačí 12%ní a zapéct. Rychlé, jednoduché a vynikající.

sebod*

I vy masožravci... Takže postup obdobný, jak zde popisován, leč místo mrzkých uzenin, slanin apod.. Zelenina. Teď v zimě tam prdnu pytlík mražený, přidám ovesné vločky. Mrknu do ledničky, co tam kde ještě zbylo A dám zapéct. Podávám s úsměvem a s větou, že je to velice zdravé

 

dericcaster*

0x

U nás je oblíbená verze s česnekem. Syrové brambory zpracovat na plátky a promíchat s sladkou paprikou - dávám tak asi rovnou pol. lžíci na 1 Kg brambor, trochou čerstvě ml. pepře a soli podle oka. Do pekáčku skládat plátky brambor, plátky česneku (množství česneku podle odvahy) a obrané uzené z kostí (ze kterých je k tomu polévka), to stále dokola, až je vše v pekáči. Dme péci a asi tak půl hodiny před koncem přidám 3 vejce rozkvedlané v jedné zakysané smetaně, lehce naředěné mlékem.

 

 

martinaa*

0x

Dělám podobně, jako většina ostatních - plátky brambor smíchám se solí a sladkou paprikou, vytřu pekáč máslem a pokládám vrstvy - brambory, cibule, naklepané plátky kuřecího masa, cibule a zase brambory. Zaliju smetanou smíchanou s mlékem (pokud je jí málo), šup do trouby a těsně před upečením navrch naskládám plátky eidamu.

Mňam

 


0x

Ještě jsem si vzpomněla na jeden recept a nedá mi to, musím ho napsat. :D Do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky vymačkané kyselé zelí, na to vrstvu uvařených, oloupaných a na plátky nakrájených brambor (sůl, pepř), pak nakrájenou cibuli, na kolečka klobásku, zase brambory a zelí. Zalít smetanou s rozkvedlanou lžíci mleté červené papriky. Mám to ráda trošku pikantnější, tak špetku čili. Do trouby na 40 min. Dělávám to, když vím, že nebudu mít čas stát dopoledne u sporáku.

doplněno 13.03.13 18:35:

Jojo, kyselé zelí nebo ocet zaviní, že brambory ztvrdnou. Proto se do polívky zelňačky vaří brambory zvlášt.

marenka*

Tohle je výborné i s mletým masem A už vím, že do téhle kombinace syrové brambory nesmí. Bože já to pekla snad dvě hodiny a brambory pořád tvrdé. Pak mi kuchtíci prozradili, že syrový brambor a kyselé zelí spolu nekamarádí.

 

dery*

0x

Velice ráda dělám tyhle dva recepty:
1. Do zapékací mísy naskládat jednu vrstvu na plátky nakrájených brambor, osolit, opepřit. Na to plátky masa (je jedno, jestli nějaké kuřecí řízečky nebo naklepaná vepřová kýta, každopádně je dobré předem nechat zatáhnout na pánvi), potom přikrýt několikami vrstvami brambor (opět vždy prosolit a opepřit) a dát péct. 15-20 minut před koncem pečení zalít smetanou nebo smetanou s vajíčkem apod.
2. V podstatě to samé jako v prvním případě, akorát místo masa proložím brambory silnějšími plátky hermelínu. A na vrch nakonec nastrouhám sýr. Je to mňamka neskutečná!
Zapékané brambory v každém případě ještě ráda kořením rozmarýnem nebo tymiánem.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]