Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zbyla rýže - co s ní?

Od: raduz* odpovědí: 11 změna:

Jako tradičně zbyla uvařená rýže a maso nikde - co se s ní (z ní) dá ještě udělat? Mělo by to pochopitelně dobře chutnat

Děkuji za zajímavé nápady..

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hahanaj*

0x

miluji rýžovou polévku

nebo rizoto s houbami at už lesními či koupenými - s podušenou hlívou na cibulce je to úžasná dobrota ,přidám hrášek /steril/ jen prohřát a smíchám s rýží ,posypu chilli a je to neskutečná dobrota

 

pu®

0x

Mno, já mám ráda rýži nasladko, ale přítel se na ni netváří hezky, ani když si ji dávám já, natož aby ji ochutnal se mnou.. Tak nevím, pro muže to asi nebude ono. Nicméně nápad to je, tak tedy - pokud jste k masu nevyřil rýži kořeněnou, ale obyč bílou, tak vymažte máslem formičku, vrstvu rýže, vrstvu ovoce (já miluju meruňky), vrstvu rýže, ovoce... nebo jen zamíchat nakrájené ovoce do rýže, nasypat do formy, nahoru dávám (jsem vykoukala kdesi na netu) ušlehaný tvaroh s vajíčkem (šlehám jen ručně), je to chvilka), no a zapéct. Taky se dá přidat do rýže ořechy, rozinky...

Kdyby vás nic nenapadlo, kupte (klidně nějakou levnou) konzervu pro kočky a hoďte do umělé krabičky ven kočkám tulačkám, začíná zima, potřebují se zabalit a nemají do čeho, žrádla na teplejší kožíšek není nikdy dost...

doplněno 08.11.12 16:26:

Jo, hahanaj mě přivedl/a ještě na jeden tip - dělávám rajsou s rýží, ta je moc dobrá Obyčejná rajská (tj. cibulka na másle, protlak, zalít vodou, přidat zeleninový masox a nastrouhanou mrkev (1-2)), jen nakonec nedělám noky ani nudle, ale hodím tam právě rýži - zásadně jen když mi zbyde, jinak zvlášt bych se s ní nevařila..

 

mowla*

0x

Opraž ji na troše sádla a použij jako zavářku do vývaru...

 

lidus*

0x

Pokud není na cibulce tak miluji rýžový nákyp s ovocem. Jinak na cibuli zbylou rýži opražím, pražení trvá dost dlouho, přidám vejce a hotové sypu strouhaným sýrem a pažitkou.

 


0x

Záleží kolik té rýže je - když málo, tak to přihodím do polévky jako zavářku. Když víc, udělala bych rizoto - zeleninové, popř. přidat kus kuřecího masíčka nebo houby - co máte na mrazáku. Nebo co to využít do nádívky plněných paprik?

 

hahanaj*

0x

nebo ji dej do dózičky a zamraž- jednou se hodí

 


0x

Ze zbylé uvařené rýže dělám rizoto. Dělám ho s vepřovým nebo kuřecím masem ve vlastní štávě, dobré je i s tlačenkou. Může být vepřová i drůbeží. Jako rychlovku na oleji usmažím cibulku, chvilku orestuji mražený hrášek a nakonec v tom prohřeji zbylou rýži. Naposledy jsem dělala rizoto s krabími tyčinkami, hráškem a na talíři posypala strouhaným sýrem.

doplněno 08.11.12 17:54:

Se surimi tyčinkami.

 

raduz*

0x

děkuji za vaše nápady - rizoto je jasné, do mleteho masa a treba plnene papriky - taky jasný, nákyp jsem rpavda ještě nezkoušel, co třeba něaké placky? Nemáte vyzkoušeno?

Pokud v rýži není zamíchaná cibulka a kmín a není příliš slaná, udělám následujíci:

2 žloutky dobře utřu s měkkým máslem, ¨moučkou a sáčkem vanilkového cukru. Pokud mám, přistrouhám citrónovou kůru, přikapu citrón. štávu. Přidám uvařenou rýži. Z bílků ušlehám tuhý sníh a hmotu jím nadlehčím. Rozdělím na 2 misky, jednu část obarvím kakaem, druhou nechám bílou. Formu vymažu rozpuštěným máslem, dám bílou rýži, na ni kompotované ovoce, nejlepší jsou švestky nebo meruňky /vypeckované/, přikryji tou hnědou rýží. Navrch kousek másla a péci pomalu v troubě.

Po upečení dávám na talíře a polévám štávou z kompotu, která mi zbyla. Je to dobrota, ale málokterý chlap to chce. Většinou ženy!

Jinak rizoto: Na sádle či oleji orestovat cibulku, přisypat steril, hrášek, nahrubo strouhanou mrkev, trošku vody a dusit do měkka. Přidat hovězí či vepřové ve vlastní štávě. Po provaření přidat rýži, dochutit - sůl, pepř. Dobře promíchat, tvořit naběračkou kopečky, přidávat kyselou okurku, sypat strouhanou cihlou. Zdobit plátkem rajčete či červené kapie, snítkou petrželky.

pu®

Ta Vaše rýže nasladko, Babuško Jaguško, ta je už "od popisu" !

Pokd jde o placky - kdysi jsem zkoušela placky z tvarohu, kam se mohla přidat pro lepší konzistenci rýže. Byly nasladko, ale myslím, že kdybyste přidal nějaké bylinky (napadá mě bazalka / jarní cibulka / pažitka), taky by to mohlo stát za to (plus sůl, trochu papriky možná). Smíchala bych pak asi všechno dohromady, tak aby to bylo "tak akorát husté" (prostě z toho šly formovat placičky) a osmažila na pánvičce. Já tehdy nakonec dělala jen tvaroh a i ten držel, takže bych se nebála - placky se budou trhat, ale abyste je osmažil, na to vydrží. Tak hodně zdaru a dejte vědět, co jste vyrobil!

 


0x

Když jsem hodně líná a nechce si mi vyrábět nic z toho, co ostatní zmiňovali, nasypu rýži do krabičky a šoupnu na mražák pro příště. :D

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]