Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Měl jsem libové párky (klasické, silnější) zakoupené u Uzeniny Novák-a a napadlo mě si dva osmažit na pánvičce. Když pominu, že to v podstatě nešlo (než se trochu zbarvili trvalo to málem 45min), vůně žádná, resp. spíš pachut, TAK .. se z párků odloučilo-vylučovalo něco jako umělý sliz (vypadalo to jak směs sádla a umělého obalu, po ztuhnutí lepivé). Pořádný hnus. Proto, se ptám, z čeho se dělají ta střeva a párky? Jak se pozná umělý, nejedlý? Když ho ohřejete ve vodě (tento nebyl loupatelný), jde o poznat, loupat, ale jinak?
Co jsem se dočetl, dělají se umělá nejedlá střeba co mají dokonce barevnou vrstvu imitující maso.
Kolik může stát kilo párků z masa, když kilo masa stoji stovku? Párky se dělají z rozšlehaných hlav a pařátů, sojové mouky sádla a éček. Umělý se pozná podle složení, ceny a prodávají se hitlermarketu.
Jo, připouštím, že kvalitního masa v tom moc nebude. Název libový - chm spíš alibový od alibi..v reálu asi jemně drcený a přemletý. Budiž. Ale víc mě ted zajímají ty obaly. Umělý. Fuj.
Složení párku je vidět na plast. obalu, ale v podnik. prodejně - masně, nic takového čl. nedostane. Mívá se za to, že jsou kvalitnější, ale toto byla taky podnik. masna..takže z hl. informace o složení paradoxně vede hitlermarket (nedělám si iluze že k nám nabízí kvalitní zboží)
I ve velkých marketech jsou pulty, kde se prodávají nebalené uzeniny! U tohoto pultu, stejně jako v klasické masně by na požádání měli poskytnout základní údaje o každém prodávaném výrobku, tedy výrobce, složení...
M, asi ano, ale reálně toho málokdo využije, zvlášt když chce čl. nakupovat v prodejně znovu, nestojí o to, aby ho měli za blázna, dělali naschvály atp.
Souhlas, ale také jde o to, za jakých podmínek chce člověk znovu nakupovat ve stejné prodejně...
Nejde o to, kde uzeninu koupíte, ale kdo ji vyrábí, je dobré si zjistit složení, orientačně dost napoví i cena, levné uzeniny bývají opravdu hnus...
dneska koupit dobrý párek není jednoduché. ve výčtu složení na obalu je psáno, co v tom je a masa je tam málo. zbytek nahradí škrob, emulgátory a stabilizátory dodají barvu a zvýší trvanlivost včetně stálobarevnosti. já osobně se vyhýbám párkům levným a s obsahem kuř.separátu, kde je namletá drůbež i s pařátama
Přesně jak píše Hop - MAKRO! Pracovala jsem několik let v masokombinátu. Byly tam vyvinuty nové párky, s názvem KONZUMNÍ, ve firmě se jim ale říkalo ŽEBRÁCKÉ. Bylo v nich jen sádlo, mleté vařené vepřové kůže, drůbeží separát /což jsou povětšinou rozšmelcované hlavy a packy/, sojová mouka, pojidla, barviva a ochucovadla. Poctivého masa ani kousek! Když jsme je poprvé ochutnávaly, vedoucí výroby se nám smál: nebojte se holky, to jíst můžou klidně i vegetariánky. Tam opravdu není ani kousek masa.
Po několik let jsme si doma vyráběli vlastní klobásky, bylo v nich jen přední hovězí, vepřový bůček a maso z 1 králíka. K tomu pak už jen voda na rozmíchání, sůl, koření /pepř, paprika, česnek.../ a nemělo to chybu. Bližší recept a poměr mohu zaslat. Jenže je to holt dosti pracné. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.