Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
muj tatinek pekl skvele kolace, ale bohuzel recept si nikdy nezapsal - proste to pekl podle oka a byly skvele. Rada bych je nekdy upekla detem, ale zatim nemohu najit odpovidajici recet. Jestli si dobre pamatuji nedaval do nich drozdi, ale kyprici prasek. No ak dyz se upekly krasne drzely tvar nebyly moc nakynule, ale takove krupavejsi. Nemate nekdo takovy recept?
Dekuji
U nás doma se dělaly práškové koláče každý týden, ale byly skoro přes celý plech. Základní předpis byl - 300g polohrubé mouky prosít na vál s 1/2 prášku do pečiva + 100 g cukru + 100 g tuku + 1 vejce + trochu mléka. Těsto se na válu dobře prohněte a dá se na cca 1/2 hod. do chladničky. Varianty úprav : mřížkový - vyválet plecku ze 2/3 těsta, potřít marmeládou, ze zbylého těsta válečky a pokládá je šikmo křížem jako mřížku. Tvarohový nebo jablkový - z 1/2 těsta vyválet placku, pomocí válečku přenést na pomaštěný plech, na to běžnou tvarohovou (+ přidávám několik lžiček pudinkového prášku) nebo jablečnou náplň a druhou plackou překrýt + několikrát propíchat vidličkou. Já to pak cukrovala po upečení moučkovým cukrem, někdo vrch pomaže rozšlehaným vejcem. Jsou různé další možnosti, třeba místo vejce dát 2 žloutky a mléko nahradit 2 lžícemi rumu, na koláč jen natřít marmeládu. Z bílků a cukru ušlehat tuhý sníh a před koncem pečení rozprostřít na koláč. Po upečení nakrájet na čtverečky. Jako holka jsem ty koláče musela dělat každý týden, takže jich musely být stovky, ještě teď to píšu z paměti. Peče se tak na 200°C - dát do vyhřáté trouby.
Já mám jeden universální recept, který můžete použít na koláč na plech (s jablky i jiným ovocem a drobenkou, nebo ovoce a navrch želé, bublaninu apod.), upéct jako bábovku světlou nebo mramorovou i na dort - prostě na všechno. Navíc žádné šlehání, tření a minumum nádobí - takové recepty miluji. A klidně je může umíchat i šikovné děcko.
Buchta s pudinkem:
30 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový pudink, 15 dkg cukru (stačí i 10-12), 1 vanilkový cukr - zamíchat v míse. Můžeme nastrouhat trochu citr.kůry z dobře omytého citronu. V kastrolku rozpustíme 12 dkg másla(Hery apod.), vlijeme do něj ¼ l mléka, (tím máme vlahý tuk i vlahé mléko) a nalejeme do mísy. Přidáme 2 celá vejce a 2 lžíce oleje a pořádně vymícháme. Do bábovk.formy (vymazené tukem a vysypané hrubou moukou) nalejeme asi polovinu těsta. Do druhé poloviny vmícháme asi 2 lžíce kakaa a můžeme přidat trochu cukru. Nalejeme na světlé těsto. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C, po chvíli zmírníme asi na 160°C a pečeme zhruba asi 35 min. Zkusíme špejlí, jestli je bábovka upečená (nelepí se těsto na špejli) a necháme trochu vychladnout. Vyklopíme na talíř a pocukrujeme.
Tento recept můžeme použít i na dort, koláč s ovocem a drobenkou a nebo na koláč s ovocem a želé.
Já jsem se držela důsledně zadané otázky - koláč s práškem do pečiva. Jestli ale jde i o předpisy jednoduché, mám jich spoustu.
Bábovka olejová : 1 hrnek cukru + 2 hrnky polohr.mouhy s 1/ pr.do peč. + vanil.cukr =smíchat. Do to přidat 1/2 hrnku oleje + necelý hrnek mléka + 2 vejce = celé promíchat. 2/3 těsta nalít do bábovkové formy ( používáme silikonovou), do zbytku 2 lžíce kakaa, promíchat, nalít navrch a mírně promíchnout se světlým těstem. Peče se na 180°C.
Ovocný koláč : 1 jogurt ( zakysaná smetana) + 2 celá vejce + 1 sklenice cukru + 11/2 sklenice ph. mouky s 1/2 pr.do peč. ( místo sklenice používám kelímek od toho jogurtu..). Všechno promíchat, nalít do formy, na to ovoce a drobenku. Peče se na 180 - 200°
Je to vlastně taky s práškem, ale myslím že tohle tazatelka nechtěla. Klidně můžu pokračovat s dalšími předpisy. Patronka
Dekuji mnohokrat za vsechny recepty rada je vyzkousim - moc rada pecu
To co delal tatinek byli klasicke kolece treba jako na posviceni - proste kulate s ruznymi naplnemi - tvaroh, mak, orechova, marmelada. to bych asi z techto test nslo udelat nebo ano?
Z mého receptu určitě ne, i když tvrdím, že je universální. Ale i tak je to můj oblíbený. Zkusím pokouknout v mém archivu. Mám tam tolik různých receptů, že jsem si dala za úkol postupně to probírat a likvidovat. A pekl tatínek opravdu s práškem - nebylo to třeba sušené droždí?
Susene drozdi to 100% nebylo to tatinek nikdy nepouzival.
Nevim - mozna se pletu byl jsem mala a uz si to proste nepamatuji. Ja jsme prave hledala ruzne recepty na kolace a vsechny byly dobre, ale nebyly to ty co pekl tatinek. Proste to testo mi nepsilo az tak kynute jako spis takove krupavejsi (jakoby vic "susenkove") A hlavne mu ty kolace krasne drzely tvar, tak je udelala tak vypadaly i po upeceni. Kdezdo kdyz delam kolace z klasickeho kynuteho testa, tak pred upecenim vypadaji presne jako ty puvodni, ale jak je upecu tak dost nakynou. Ach jo skoda, ze jsem si ten recept ne napasala
Tak tohle bude moje dnešní poslední a taky jubilejní osmistá rada na této poradně. Nevidím jediný důvod, proč by se koláče z mého prvního předpisu nedaly dělat kulaté, naopak je pak mnohem snazší je přendávat z válu na plech. Jenže já i moje rodina pocházíme z Prahy a tady se žádné " posvícenské" koláče nepekly, proto nikoho nenapadlo dělat je kulaté. Z té dávky 300g mouky bych to viděla na 4 koláče, dají se jim krásně udělat zvýšené okraje, aby náplň nestékala. Nemusím snad připomínat, že tuk nesmí být moc vychlazený, aby se dal dobře zpracovat. Dobrou chut a dobrou noc. Patronka
doplněno 20.04.11 09:30:Teď jsem si uvědomila, že když peču koláče v Remosce, tak jsou taky kulaté, ale ne posvícenské Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.