Nejste přihlášen/a.
dobrý den chci se zeptat na náký dobrý recept na bramborovou kašu? děkuji za odpovědi
Uvařit brambory, přilít horkou sladkou smetanu nebo mléko a kousek másla, orestovanou cibulku a rozšlehat pak posypat zelenou petrželkou nebo polít opraženou slaninou, sůl.
souhlas, jen pár změn: mléko můžebýt klidně z lednice, ověřeno, ve výsledku to není znát, ani se kaše moc neochladí je to praktičtější, množství másla (Rama) dle uvážení. Cibulku nedávám, ale osobně bych ji přidal až úplně nakonec po šlehání a jen bych jí vmíchal vařečkou, aby se nerozmělnila
doplněno 07.01.11 08:06:když už řešíme i varný typ, tak hlasuju pro B, samozřejmě mají být C, ale ty už mají tak málo škrobu, že kaše není kolikrát hladká, ale jsou to takové posekané jemňounké kousíčky... možná to byl špatný kup, ale od té doby děláme z B a nemůžeme si ji vynachválit
Do bramborové kaše dávám studené mléko a hlavně poctivé máslo a ne výše zmiňovanou Ramu či podobný margarín. A pokud do kaše přimíchám míchaná vajíčka na cibulce a slanince, mám hotovou večeři! Mňam!
Nejlepší bramborová kaše-uvařit brambory a ohřát mléko,sůl a máslo.Slít horkou vodu,ručním elektr. šlehačem krátce prošlehnout brambory a přilévet mléko+máslo.Dosolit a hustotu si určit jak mám rád.Celá akce netrvá ani 2minuty!dobrou chut
Přesně takhle jí dělám i já. Jednou jsem zkusila kaši ponorným mixérem a byla jak lepidlo. Takže šlehač.
Budu oponovat. Pracovala jsem v bramborárně, tak o bramborách něco vím, trošku. Stejné brambory jsem použila na další kaši, myslím si, že tyčovým mixérem se nedostane do kaše tak pěkně vzduch, jako šlehačem a kaše poté není tak kyprá.
V bramborárně jsem sice nepracoval tak často, ale i tak vím, že brambory se dělí podle svého složení a podle toho jaká je pevnost dužiny po uvaření na varné typy "A", "B", "C" a "D". V obchodě je to deklarováno jako salátové - A (zelené), přílohové - B (červené), na pyré - C (modré) a průmyslové - D - tyto se do obchodů nedodávají.
Jsou i druhy značené A-B nebo B-C, nebot hranice není striktně vymezena.
S naprostou jistotou si dovolím tvrdit, že z odrůd typu "A" dobrou kaši neudělá sebelepší kuchař. Narozdíl od typu "C", který je pro kaše, pyré a jiné zpracování do těst nejvhodnější.
Při zpracování kvalitních brambor na kaši je i rozdíl v použité technice, v čemž s Vámi souhlasím. Je to však zpravidla o chuti a zvyklostech strávníků. Někomu vyhovuje zpracovat kaši běžným ručním štouchadlem, jiný zase volí co nejjemější složení, kterého lze dosáhnout po ručním štouchadle ponorným mixérem a následně šlehačem - výsledkem je opravdu jemná bramborová pěna.
Dobrou chut!
Ale vždyt to tvrdím furt: pan Cyril má občas specifický způsob vyjadřování, ale jeho odpovědi zde mají svoji váhu a důležitost!
Chce se snad se mnou někdo hádat nebo mi oponovat v mém názoru?! Cyrile, za tuto odpověď zasluhujete
Souhlasím, naprosto vyčerpávající informace v krátkém odstavečku..Konečně v těch bramborách mám jasno..Díky Vám Cyrile..
Díky za tip, vidíte to, použití šlehače po mixéru mě nenapadlo. Já už se dívám i na odrůdy, nevěřil byste, jaký je chutový rozdíl mezi na pohled stejnými bramborami s červenou slupkou. Rosela a Rozara.
No a do obchodů nedodávají. Zažila jsem nouzi o brambory, kdy se sadbové brambory zpracovali olámáním klíčků a pak dali do prodeje.
Ale napsal jste to dokonale, k tomu není co dodat.
Tak já jsem po třiceti letech zjistila, že bramborovou kaši vůbec neumím . Doteď klasika - brambory, sůl, mlíko, máslo, šlehač. Ale od doby, co žiji s přítelem nesmím kaši dělat . Nebot - když se dávají brambory vařit ,nasype tam obrovské množství soli a trošku KMÍNU . A šlehač? Zavrhnut . Použít pouze štouchadlo. Ale pravda je, že kaše je to výborná, dělaná s . No hlavně já ji nemusím vařit .
Teď tak přemýšlím, že začnu "kazit" i jiná jídla. Třeba se vaření zbavím úplně
Sebi, závidím. Já jsem jednou jedinkrát prohodila poznámečku s nádechem návrhu. "Určitě vaříš výborně, co kdybys mi to jednou ukázal, uvařil, abych ochutnala něco nového?" Odpověď: "To víš že jo, a ty si na to zvykneš a vařit budu pořád." (v humoru!)
Zrovna v sobotu jsem dělala bramborovou kaši z brambor A, protože to manžel popletl a koupil je. Nechala jsem je hodně uvařit a kupodivu se kaše povedla, i když jsem si myslela, že to bude lepidlo. Jinak já brambory nejprve s máslem rozštouchám štouchadlem a pak teprve za přilévání mléka šlehám ručním šlehačem, aby byla pěkně našlehaná. Stracena
Mařenko, Ty to budeš vědět - jak se vlastně jmenuje takový to cik-cak štouchadlo na ruční tvorbu kaše bez použití elektriky?
U nás doma to nějak nemělo název, když se řeklo "udělej kaši", tak bylo jednoznačně dáno, čím!
Hope, je to sranda, ale jmenuje se to štouchadlo.
Já mám konkrétně tohle a nemůžu si ho vynachválit. To cik cak dosloužilo.
tak zkuste ty vaše brambory tybu B nebo C hodit do mixéru a zjistíte,že to typem brambor není,ale mixérem,který pracuje na vysokých otáčkách
Tak zkuste použít mixér, který má pomalé otáčky! . Jinak to zopakuji i po ty hůře chápavé trochu jednodušeji : brambory typu A by měli být "lojovité" a po uvaření celistvé - z těchto se opravdu klasická chutná kaše udělat nedá ani štouchadlem, ani mixérem! (v tomto ohledu beru jakýsi chutový standart a ne subjektivní libůstky jednotlivých konzumentů)
Naopak typ brambor C by měl být moučnatý a po uvaření se rozpadající - ten je pro kaši a různé těstové zpracování ideální bez ohledu na "značku " mixeru.
Nemohu však ručit za to, že značení brambor a jejich skutečný typ vždy souhlasí, nebot jsem se již mnohokráte setkal s tím, že prodejci je to v podstatě jedno, brambora jako brambora - at si kupující moc nevymýšlí a bere co je!
V hospodě ponorný mixér používají, jen místo mléka dávají vodu ( teda aspoň v některých). Kašička je pak jak hedvábí.
V hospodách se dějí různé věci. V případě bramborových kaší se jedná ve většině případů o vaření z polotovarů - v tomto případě z kaše v prášku. Výsledek bývá zhruba stejný u všech výrobců a s opravdovou kaší z brambor to má společný hlavně název. Je to podobné jako u různých margarínů, které i kdyby měly v názvu 10x lepší máslová chut, tak máslu nesahají ani po kotníky. Tím neříkám, že jsem proti jejich použití a snad i nějaké prospěšnosti ve výživě, ale nesmí mne nikdo přesvědčovat, že je to lepší a chutnější než máslo. Zkrátka každý at si dá, co mu chutná.
Pokud by se do toho dalo to belgický, tak určitě. Já ho loni koupila v akci v Peny několik kostek a byl to hnus...
A máte jistotu, že se jednalo opravdu o klasické máslo vyrobené z kravské smetany? Bez příměsí a dochucovadel a hlavně zda nebylo prošlé?
to mám, protože já bych nic jiného než máslo "do huby" nedala. Prošlé taky nebylo, ale připadlo mě, jakoby se jim do toho dostala nějaká voňavka, či co.
Musím souhlasit. Měla jsem máslo z Německa a není to prostě to, na které jsme zvyklí. Nedávno jsem na netu našla test másel a velmi mne překvapilo, že u nás oblíbené Čerstvé máslo (to co pamatujeme už za komančů), skončilo někde na pátém místě a na prvním, jako nejlepší, bylo ohodnoceno máslo Dr. Halíř. Až ho někde uvidím, tak si jich pár koupím.
Ještě co mám ráda, ale asi jenom já. K bramborové kaši s řízkem naprosto miluji červenou řepu, tu si ještě na talíři zamíchám do té kaše.
Já už od tý doby kupuju jen Tatru, to se vyrábí v našem kraji v Hlinsku a je to PK. Ono je to i výživou krav, co snědí. Když mají seno, je to lepší, než jen siláž. A tady je hodně krav pasených na volno. Prostě Vysočina...
doplněno 11.01.11 15:32:oprava . né PK, ale OK, ach ta nepozornost dneska...
Neurazte se, ale Vaše představy o krmení produkčního stáda jsou velice zidealizované. To co vídáte na pastvě je sice také hovězí skot, ale většinou ne krávy chované na mléko. Bývají to spíše chovy masných plemen. A s tím mlékem je to podobné.Doby, kdy mlékárny byly "na každém kroku", jsou dávno minulostí. Surové mléko je dnes i do hlinecké mlékárny sváženo z hodně velkého rajonu, ne jen z okolních vesnic Vysočiny. Na výsledku se projevuje spíš způsob zpracování, který je dán technologickými postupy a kvalitou zařízení a v neposlední řadě i pečlivostí pracovníků.
Já občas, aby byla změna, přidám do brambor oškrabanou mrkev, nebo dvě, podle množství. Jinak klasika - kmín, sůl, potom máslo, smetanu, nebo mléko. Vše dobře našlehám, kaše má mírně naoranžovělou barvu. Moje děti neměly rádi vařenou mrkev, ale tuto kaši milovaly a mají ji rádi dodnes. Povrch poliju osmahnutou cibulkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.