Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem natrhala dvoulitrovou misku krásných jahod. Neododala jsem a snědla jsem je, zítra budou další a další. Tak se ptám, co děláte zajímavého z jahod?
koktejl, dort, na zmrzlinu anebo zmrzlinu rovnou, na zákusky, zalít želém, do bílého jogurtu, zavařit, do knedlíků, k šampaňskému, s tvarohem, zmrazit na zimu...
...a jak už je nebudete moct ani vidět, dejte je slepicím
jo ještě jsem zapomněl na koláč, marmeládu a ovocný salát.
Ne vážně teďka: špéci recept nemám. S jahodama se dá děla téměř cokoliv a vždycky to bude chutnat skvěle, Domácí jahody jsou stonásobně lepší než ty přečdražené kupované, které viděly sluníčko naposledy ještě zelené v Argentině a proto taky chutnají jako okurky.
Napadá mě ne úplně tradiční způsob uchovávání jahod a dalšího ovoce a to sušení. Ne to staré "na niti" ale moderní v sušičce na ovoce. Pod 800Kč si můžete bohatě vybrat. Sice sušičku nemám, ale měl jsem z ní hrušky a myslel jsem, že se utluču, jak byly dobré.
V porovnání se sušením na niti je to nejen rychlejší, ale také se ovoce vysuší mnohem důkladněji a zachová si i svoji barvu. Není potom taková ta hnědá nerozžvýkatelná guma, které se dřív říkalo křížaly. Jsou ale křupavé jako chipsy a jsou i sladší. Ve skutečnosti, pokud takto vysušené ovoce necháte volně na vzduchu, po jednom dni navlhne a změkne- až tak je vysušeno.
Dá se v ní pak sušit snad cokoliv. Jabka, hrušky jsou na našich zahradách asi nejčastější a obzvláště hrušky uzrají všechny najednou a pak se do měsíce zkazí.
Babička dělala úchvatnou dobrotu. Udělala palačinkové těsto, rozpálila troubu i s plechem (namaštěným) a na ten horký plech to těsto zprudka vylila. Těsto odskočilo od plechu, udělalo bubliny a pak se to nakrájelo na čtverce a polilo hromadou jahod rozmačkaných s cukrem. Jen při té vzpomínce mám plnou pusu slin.
Mařenko, neříkala tomu babička trhanec?
Jinak vnoučata, když byla malá, tak jsem jim dělala mísy jahod rozmačkaných s cukrem a zalitých neušlehanou šlehačkou, smetanou a nebo i mlékem. Dala vychladit a všichni jenom pomlaskávali. No a dřeň také nemá chybu. Dortíky z piškotů a kysané smetany s čerstvými jahodami - také jsem s tím nikoho neurazila. Poslední námět - dortík s čerstvými jahodami a navrch želé. Jahody jsou fakt nejlepší čerstvé - ta vůně je neskutečně krásná. Jo a jinak závidím - u nás jahody teprve kvetou.
PŘÍSADY
Piškot: 6 vajec (žloutky bílky zvlášt), 120 g cukru, 2 PL kakaa dosypat do 120 g polohrubou moukou. Po zchladnutí potřít marmeládou, poklást piškoty, pokapat vaječným likérem. Mezi piškoty poklást kousky jahod Krém: 2 zakysané smetany, 1 tvaroh - ušlehat s 1 vanilkovým cukrem a 80 g moučkového cukru. Přidat asi 2 ČL citrónové štávy a vmíchat ušlehanou smetanu na šlehání. To vše pomalu vmíchat do 1ztužovače (připraveného podle návodu).
Postup
200 g mražených jahod rozmixovat s 2 PL cukru přidat 1/4 balíčku rozpuštěné práškové želatiny a nalít na světlý krém. Gril. jehlou vytvořit krouživými pohyby duhování.
Důkladně vychladit (nejlépe do druhého dne).
Děkuji všem za recepty, rady a www stránky. Pěstuji pouze stáleplodící jahody, takže mám do zimy možnost vyzkoušet hodně variant při zpracování.
Já jsem jahodová úplně hrozně, ale teda ty ceny v obchodech mě vždy spolehlivě odradí Takže když sem dáte adresu, ráda Vám od jahod odpomůžu.. (:D vtip )
Pů, tak já ti něco přiznám Koupili jsme si domů drahou vaničku jahod. Tak moc voněly, že nešlo odolat. Ale tak moc jsme si byli vědomí té vzácnosti, že jsme je jedli po jedné, jen aby se rozpynuly v ústech, že se nakonec pár vespod zkazilo
Pravda.pravda. Já bych také nečekala, až se začnou kazit. Jednou jsem si je kdysi koupila a po po pár hodinách v ledničce začaly plesnivět. Odté doby bych už je nekoupila. Koupené jezte hned, stejně už nedozrají.
No, tak teď poprvé mám důvod litovat, že jsem z Ostravy přesídlila do Prahy Ale Bruncí, mockrát děkuju za nabídku! Jste hodná, bydlet ještě doma, hned za váma jedu!
Pučko, dnes jsem byla ošéfovat ,,Farmářské trhy ,, měla jsem premiéru. pokud by se ti info hodila Tak mají probíhat v uterý , čtvrtek a sobotu 1* za 14 dní v Dejvicích a Na Kubánském námku. Ovoce a zelenina byla na 1* a vůbec byla jsem nadšena, Květinky, uzeniny, kozí a kravské produkty, med a jiné pochutiny.
doplněno 12.06.10 17:11:Na jahody bych málem zapomněla a taky Bio nebio
doplněno 12.06.10 17:59:Ryby byly rovněž na programu ani na lososa nezapomněli. Vypadalo vše úžasně nemohla jsem se odlepit.
Malví, díky! Zatím jsem byla jen jednou, když byl první farmářský trh v Dejvicích. A teď jsem se dočetla, že zrovna dnes byl specielně zaměřený na jahody.. Jinak se chystám na ty ryby na Náplavku a ještě na Kubánské nám, protože tam mají být i během týdne, tak si slibuju menší nátřesk. Ale už jsme mimo téma, tak snad Bruncí promine
jednoduché a stráááášně dobré. i když k dietě to není
- jahody lehce rozmačkat (ne na kaši, stačí třeba štouchadlo na brambory, nebo vidlička) a osladit cukrem
- tvaroh z vaničky, rozmíchat s mlékem a cukrem aby byl sladký (nebo stačí třeba Lipánek)
- kynutý knedlík nakrájený na klasické plátky
na teplé knedlíky dáte jahody a na to trochu tvarohu
sladká dobrota třeba i jako hlavní jídlo k obědu, nebo i jako dezert. ale vsadím se že u jednoho nezůstanete.
u nás se tomu říká "posraný patník"
Ahoj, jahody už taky pár dní obírám a je jich požahnaně Dělám u nás oblíbený a osvědčený koláč. Z časových důvodů používám hotové linecké těsto.
1 hotové linecké těsto
250 ml šlehačky
2 mléčné čokolády
1 žloutek
čerstvé jahody
Těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů.
Mezitím rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, přilijeme šlehačku a našlehaný žloutek. Za stálého míchání 5 minut vaříme.
Hotový krém nalijeme na upečený korpus a ozdobíme čerstvými jahodami.
Dobrou chut!
A co využít jahůdky pro krásu?
Jahody
Aby váš obličej a krk vypadal stále svěží:
Potíráme je každé ráno rozkrájenou jahodou. Nejdříve plet na obličeji a krku důkladně vyčistíme docela obyčejným pletovým mlékem a vodou. Potřeme omytou rozkrojenou jahodou nebo můžeme nakapat štávu z jahody na obličej a krk. Necháme působit několik minut, potom plet opláchneme a naneseme hydratační krém.
Plet po této kúře je jemná, svěží a také odpočinutá:
Rozmačkáme několik jahod, které důkladně promícháme v kašičku a opatrně naneseme kosmetickým štětečkem na odličený obličej. Necháme asi 20 minut působit, potom opatrně smyjeme vodou.
Nejvíc u nás jde koktejl a palačinky s jahodovou pěnou, pěna-3bílky vyšlehat sníh, přidat jahody a trochu cukru.Těsto na tvarohové knedlíky, nadělat malé šulánky, uvařit a posypat nakrájenýma jahodama, trochu opražené strouhanky a máslo. No ale nejvíc miluju jahody se šlehačkou (jen ne tu ve sprey) nebo zakysanou smetanou.
u nás jsou letos jahody špatné díky počasí, málo, malé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.