Nejste přihlášen/a.
Pátrám po receptech na něco dobrého z avokáda, poradí někdo?
Já připravuji z avokáda guacamole, vkládám odkaz s receptem, podle kterého jsem se ho naučila tyden.cz/...
Dále připravuji avokádo s krevetkami, a to tak, že avokádo přepůlím a vydlabu, aby mi zůstaly půlky slupek vcelku. Dužinu rozmačkám vidličkou, přidám nadrobno nasekané krevetky, citronovou štávu, sůl, pepř a majonézu nebo bílý jogurt , (nejlepší je Hollandia, protože není řídký). Tuto směs naplním do vydlabaných půlek a po vychlazení konzumujeme.
Limetko, přiznám se, že jsem avokádo ještě nevyzkoušela. Ale ráda se také poučím a tak jsem našla - myslím - zajímavý recept:
Zapečené plněné avokádoPOTŘEBUJETE:
■ 2 avokáda
■ 1 červenou cibuli
■ 2 stroužky česneku
■ 1 lžíci olivového oleje
■ 4 menší rajčata
■ sůl
■ drcený pepř
■ bazalku
■ 200 g mozzarelly
Na oleji lehce zpěňte na měsíčky nakrájenou cibuli a 2 nasekané stroužky česneku. Avokáda podélně přepulte, vyjměte pecky, spodek mírně seřízněte, aby avokáda pevně stála, položte je na plech vyložený papírem na pečení, otvory po pecce naplňte směsí z cibule a česneku, na kostičky nakrájenými rajčaty, osolte, opepřete, posypte nasekanou bazalkou, zakryjte na plátky nakrájenou mozzarellou. Vložte do předehřáté trouby nebo pod gril a zapékejte, až se sýr částečně roztaví.
Obrázek možná zmizí, ale je to hezky popsáno. A dále se mi líbilo toto povídání i s recepty:
Tak se snad něco bude hodit!
Zralé avokádo, dvě vejce na tvrdo, jeden měkký taveňák, sůl, pepř. Vše vyjma bílků rozetřít do pěny, bílky nasekat na drobno a nakonec vmíchat do hmoty. Ideální s tousty a zdobené rajčaty...
Výborná rybičková pomazánka.
Do robota dáme1avokádo rozkrájené,
1 plechovku sardinek
1vaničku tvarohu/malou/
štávu z jednoho citronu
1cibuli
sůl,pepř
Vše pěkně zpracujeme na pomazánku a mažeme na topinky nebo bagety . Zdobíme zelenou natí, rajským paprikou, ředkvičkou,zkrátka tím co máme zrovna doma.
My s ženou kupujeme často ( dnes už tedy většinu známe ) tropické ovoce, která se u nás vyskytují málo nebo nově. Avokádo nás zklamalo tedy nejvíc. Dorazili jsme domu a šup ho sníst. Prostě to nešlo Ale je to zdravé ovoce a hodí se jako kombinace. ( když odbočím, milujeme mango. Ale kupujeme ho jako los v loterii za 20 kč. Nikdy nevíme zda bude zralé nebo přezralé )
Mám tady jeden recept co jsme zkoušeli uloženy v PC, tak ho jen zkopíruji : ( nám to celkem chutnalo, ale je to už asi rok co jsme jej dělali )
Základem úspěchu jakéhokoli pokrmu z avokáda je správný výběr plodu. Nezralé avokádo je tvrdé a dužina je zelená, přezrálé avokádo je naopak až příliš měkké a dužina je po rozkrojení hnědá. Správně zralé avokádo je při stisknutí měkké (asi jako zralá broskev), ale zároveň pevné, a jeho dužina je lehce zeleně žlutá. Pokud koupíte nezralé avokádo, můžete ho nechat několik dní uzrát. Avokádo se obvykle používá v zeleninových salátech. Tento recept je netradiční tím, že používá avokádo v kombinaci se sladkou chutí.
1 avokádo
2-3 lžíce muscovada
1/2 zralého banánu
Zralé avokádo podélně rozkrojíme a dužinu vydlabeme do misky. Slupky nevyhazujeme! Dužinu vidličkou rozmačkáme (je-li avokádo skutečně zralé, půjde to snadno) a dobře promícháme s cukrem muscovado (podle velikosti plodu a Vaší chuti). Vzniklou hmotou plníme vydlabané avokádové slupky a ihned podáváme, protože avokádo stáním na vzduchu hnědne. Můžeme ozdobit kopečkem šlehačky. Zajímavou variací tohoto receptu je přidání rozmačkané půlky zralého banánu.
p.s. muscovada je třtinový cukr. Můžete nahradit jiným ...
Tak už u mne Pavlovův reflex pracuje úplně naplno, asi to postupně vyzkouším jeden za druhým - všechny recepty vypadají úžasně lákavě. Díky díky kolegyně a kolegové! A pěkný jarní den - Liduško, teď už musí být jaro i u vás na horách!
No limetko, už si nenaříkám. Občas se někde ještě kupka sněhu ve stínu, kam se sluníčko nedostane, objeví. Zkontrolovala jsem to z okna a venku se to moc ještě nezelená. Ale už se začíná objevovat podběl a sněženky už také kvetou. Takže snad už to bude veselejší! Aprílový déšt i to zelené potěšení už ze země vytáhne! Ale pozor! Klíštáci už řádí!
Je nyní avokádo ne do bříška ale na plet.
Maska z avokáda na zralou a unavenou plet
1 avokádo rozmělníme
1lžičku medu
1lžičku bílého jogurtu
1lžičku citronové štávy/ kdo má citlivou plet neda citron/
Pěkně vše smícháme naneseme na plet a 20min relaxujeme a pak dobře smyjeme. Necháme plet odpočinout.
Avokádo s mátou a rajskými
Avokádo rozkrojíme vyndáme pecku a v misce smícháme lžičku octa a 2 lžíce hořčice. Přidáváme postupně olej 2 polévkové lžíce a pěkně do hladka utřeme ,osolíme a pepříme dle chuti. Směsí potřeme půlky avokáda a naplníme ho rozsekanými loupanými rajčaty /z plechovky/ se zbytkem té umíchané směsi a zdobíme lístky máty/nebo mátu rozsekáme /a smícháme s rajčaty. Pak už se jen olizujeme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.