Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na noky a knedlíky

Od: babkazov® odpovědí: 10 změna:

Už jsme probrali spoustu receptů. A ještě nikdo tady nedal recept jak na noky. Kdosi kdysi mi vysvětlil, že do těsta na knedlíky, knedlíčky se nedává žádný tuk, ale do noků ano. Umíte je? Vaříte je? A jak? Moje maminka je vařila. Hotové je na pekáčku polila rozpuštěným špekem a vklepla vajíčko a k tomu velikánskou mísu hlávkového salátu. Ale vím, že bývají krupicové a ještě jiné, všelijaké noky, jako příloha k masu nebo k omáčce. Prosím o recept :D

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kytka*

0x

Do knedlíků tedy já tuk nedávám a noky nevařím:D

 

lidus*

0x

Noky- 1vejce, lžička rozpuštěného másla, dětská krupice (nevážím, tak aby to byla polotuhá hmota). Když nemám krupici dám polohrubou mouku. Házet lžičkou do vařící vody, nebo přes síto na halušky, vytahuju je jak vyplavou.Toto množství je jedna porce.Mám je ráda ke špenátu nebo polité opraženou cibulkou a slaninou.

doplněno 12.03.10 16:47:

Omlouvám se, ještě špetka soli a vodu při vaření osolit.

pu®

Vařím noky přesně jako Vy, jen přidávám ještě špetku pepře, má to pak takový "šmrnc". Dávám je do kvasnicové polívky, v ničem jiném mi nechutnají.

 


0x

Moje noky:

přiměřeně hrubá mouka

přiměřeně voda

1 nebo 2 vejce - pokud vařím pro víc lidí, tak víc vajec

špetka soli

Zpracuji tuhé, pružné těsto, vyválím váleček tlustý asi 3-4 cm a nakrájím ostrým nožem asi 1cm plátky. Nahážu do vařící osolené vody, vařím až vyplavou a pak ještě chvilku. Jeden vylovím a rozkrojím:pokud je hotový, scedím do mísy. Podáváme většinou s masem na másle a na pepři, nenasají moc štávy, i nakrájené na špalíčky, ohřáté na troše másla a zalité vajíčky. Jsou dosti tuhé a to moje děti milují.

 


Vzpomínáte si na tu scénu v Pelíšcích? Cholerický antikomunistický tatínek (J.Kodet) se hádá u večeře se svou dcerou (nevzpomenu si na jméno, kdo to hrál) co to maminka (Vašáryová) uvařila. Jestli knedlíčky nebo noky. A právě potom jsem se pídila, jaký je v tom rozdíl. Do těsta na noky se dává tuk.

lidus*

ten rozdíl bude větší než jen tuk, já si neumím oředstavit knedlíky bez kvasnic.

Aha... takže já vařím knedlíčky a ani to nevím... my tomu prostě doma říkáme noky a hotovo, tuk netuk.

Ještě dělávám do polívky krupicové nočky - v hrnku rozkvedlám vejce s krupicí, špetku soli a nějaké zelené kořeníčko, třeba libeček nebo petržel nebo celerovou nat. Někdy přidám lžičku másla - když je mám po ruce a je změklé, jinak na to kašlu. Do vařící polívky lžičkou kladu malé nočky.

doplněno 13.03.10 18:12:

a když nedám tuk, tak kladu knedlíčky

alf*
13.03.10 18:22


kytka*
13.03.10 18:27

primaalfe


 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]