Nejste přihlášen/a.
Jak děláte omáčku svíčkovou? Chtěla bych se ji konečně pořádně naučit. Ani nechtějte vědět, jakým barbarským způsobem ji vařím :D
Tak na recepty na svíčkové jsem se těšila celý den, že si počtu a seznámím se i s barbarským způsobem Jany. Moje svíčková je myslím dost dobrá a také ji musím dělat ten největší kastrol - tak minimálně pro 10 lidí. Přiznám se, že většinou nakládám, ale někdy jsem to také už ošidila. Nedělám svíčkovou z pravé svíčkové, ale solidního kusu hovězího a také jeden čas i z krůtího. Ale z hovězího je bez debaty nejlepší. Nakládám jak camelot, jenom přidám ještě trochu octa a tymiánu. Ale čím nešetřím, to je zelenina - mrkev, celer a petržel. Takže nejdříve dám na kastrol rozpustit špek - souhlasím, že žádnou anglii, ale klasický a voňavý špek. Jakmile se vyškvaří, dávám doprostřed lžíci cukru a nechám zkaramelizovat. Pozor - musí se hlídat, aby nezhořknul. Když se špek už hodně škvaří, přidám okolo nakrájenou cibuli, aby se nepřepálil. Jakmile je karamel hotový, vše zamíchám, přidám ještě máslo a opeču maso ze všech stran. Přidám veškerou zeleninu i s kořením a trochu podleji nálevem z nakládání. Nechám chvíli dusit na plotně a teprve potom dávám dodělat do trouby. Jakmile je maso měkké, vyndám ho a nechám zchladit vcelku. Omáčku zahustím hladkou moukou a nechám pořádně provařit. Vyndám koření, nechám trochu zchladit a vše umixuji. Podle potřeby dochutím, přidám dvě šlehačky a nechám trochu přejít var. Zchladím a šup do lednice - omáčku dělám den předem, hezky se rozleží. Druhý den už jenom dobrý domácí knedlík, kdo chce - tak plátek citronu a brusinky a už se jenom cpou. Nevím, čím to je, ale někdy na mne ani nezbude. Ale to nevadí, já se neošidím. :D Snad je to všechno a na nic jsem nezapomněla. A té zeleniny opravdu hodně. Je jí pomalu plný kastrol, než se trochu osmaží a podusí.
Ahoj. Tak predne, pokud se bavime o omacce svickove, rozlisuji bud z prave hovezi panenky nebo z jineho masa. Ponevadz je svicka dost draha nebo vyrazneji drazsi, doporucuji bud hovezi rostenec, pripadne zadni z bycka. To je maso hovezi, ja jsem vyzkousel samozrejme i maso veprove, ale uplne nejvic se mi osvedcilo maso kruti.
Recept na svickovou omacku z kruti masa ma jiste stejny zaklad jen jde o zmenu masa. To nakladam respektive, porci masa, priblizne 1.5 az 2 kilogramy nalozim do hrnce s vodou a pridam korenovou zeleninu, cibuli, koreni kulicky pepre, bobkovy list, nove koreni, mirne zasolim. Nechavam dva dny v lednicce, dvakrat obratim a promicham. Takto pripravene maso je vzkutku mnaminecka, je krehci, vonavejsi, je proste vyborne!
Doporucuji omacky delat v troube, zalezi vsak na moznostech. Svickovou omacku bych radil delat v troube urcite.
Nakrajim si spek, klasicky bily, ne anglii, budeme ho restovat, na trose tuku, sadlo je vhodnejsi, doporucuji. Na orestovanou slaninu vlozim dobre okapane a osusene maso z nalevu a hezky ho opect nebo orestovat ze vsech stran, tak aby se zatahlo a bylo stavnatejsi. Pote pridame cerstvou korenovou zeleninu, podil mrkev, celer, petrzel 3:2:1. Oloupanou cibuli, koreni bobkovy list, cerny pepr cely, nove koreni, sul a to doporucuji svazat do platynka, ponevadz nam to usetri praci pri pozdejsim zpracovani. Podlejeme vodou, lepsi je vyvar z morkove kosti a vlozime pect do trouby. Zhruba za hodinku zkontrolujeme maso a pokud je mekke, vyndame hrnec z trouby. Maso zvlast, to po vychladnuti nakrajime na platky, koreni v pytlicku dame mimo a zeleninu i s vyvarem rozmixuji mixerem na pyre. Zaliji sladkou smetankou, dochutim soli, pripadne peprem, cukrem a citronem a vlozim nakrajene maso a jeste pet minutek necham provarit.
S domacim houskovym knedlickem je vynikajici. Zaverem, masox a mouku na zahustovani omacek vsech druhu pouzivam velmi zridka kdy, spise vubec, Camelot
doplněno 24.10.09 18:31:jen doplnim podil zeleniny 3:2:1 neni pocet, zeleninky je treba dat hodne, tvori nam zaklad omacky.
Dělám ji skoro stejně jako paní Lidka a Camelot, ale také s tymiánem, octem a já ještě s kyselou smetanou...Tu si připravím takto:2 dny před vařením, koupím sladkou 12proc.smetanu, odtrhnu víčko kápnu do ní citron, a nechám na lince stát...Ona chytne takový jiný šmak,zkysne, pak jí rozkvedlám před přidáním do omáčky, a už jen nechám přejít varem a odstavím...A ještě dám jeden fígl,který dělá moje švagrová,přidává do nákládání lžíci plnotučné hořčice, a má svíčkovou také vynikající...Je to jako u rajské, mnoho způsobů...a dochucování..Tak at se Vám daří.
Tak na hořčici jsem zapomněla. Já ale dávám asi lžici při mixování. Je to skutečně, jak má kdo rád. I když ji dělám pokaždé stejně, stačí trochu jiný poměr zeleniny a jak je čerstvá a voňavá - i třeba druh mrkve a má trochu jiný šmrnc, než měla minule. Ale i moje nejmenší roční Žofinka si ji hodně rychle zamilovala. A větší kastrol už nemám. A to mám ten největší litinový černý - uvnitř modrý.
Camelote, klobouk dolůTož toto musí být paráda veliká! Já ji dělám jako mnohem větší barbar. I z kuřete a slepice. Teď jsem se zastyděla tak, že ji příště naložím a udělám jako vy. Máte můj obdiv.
Díky moc za recepty a rady. Vše jsem si uložila a při nejbližší příležitosti vyzkouším.
Co se týče druhu masa, tak pravou svíčkovou taky nekupuju a ani kupovat nehodlám. Dělávám ji ze zadního hovězího a z králíka a sice tak, že si osmažím na másle zeleninu, koření a slaninu, zaliju to vývarem, povařím, vyberu koření, rozmixuju a zavařím šlehačku s moukou. Nakonec dochutím. Pravým receptům na svíčkovou tedy na hony vzdálené :D
Jsem ráda, že jsem našla tuhle poradnu, moc si vážím všech rad a pokud můžu, taky nějakou přijpěji. Kdybyste potřebovali poradit s čímkoliv kolem dortů, jsem k dispozici, to jsem ve svým živlu.
Ale Jano, to není žádný barbarský způsob. Dáváte tam prakticky vše, co my ostatní. Je fakt, že když se peče v troubě, dostane lepší barvu a navíc se to nemusí tolik hlídat. Ten karamel dá také hezkou barvu a není to takové syrově sladké. Z králíka jsem také svíčkovou dělala - ze zadních stehen. A předek jsem upekla s bůčkem nebo uzeným. Díky za nabídku, sladké peču, ale s masem si rozumín lépe. Takže já osobně uvítám každou dobrou radu a jistě i ostatní. No a blíží se Vánoce, takže všichni přivítáme burzu osvědčeného vánočního cukroví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.