Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nakládané zelí - recept

Od: papene* odpovědí: 21 změna:

Nakládáte si někdo doma zelí?

Podělte se o recept.

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

dracek*

2x

já teda už né ale
5kg zelí, 2 cibule, 20g soli, několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu, 4 jablka, kopr.
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.
Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a štávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.
doplněno 07.10.09 16:26:

anebu taky jen nakrouhané zelí prošlapeme (aby pustilo vodu )při tom přidáváme sůl a kmín ,potom nacpeme do zelňáku(kameninový hrnec s víkem kam se dá malít voda) založíme z vrchu lysty zelí zavřeme nalijeme vodu k víčku a občas chodíme kontrolovat jestli tam voda je (zabrání muškám a plísním vnikat k zelí) a pak jen čekat a slintat )

 

jabraka*

2x

Recept bych zachoval.K způsobu naložení.V hrnci zamíchám dávku zelí,kterou nakrájím nožem na slabounké nudličky,nastrouhané struhadlem mi přijde silné.Také vykrájím silné žíly z listů.Ty kráječem namixuji na hrubo a přidávám do dávky nudliček.K ostatní přísady jako nahoře,jen křen nedávám,nesnášíme ho.Vše vložím do velké nádoby od primalexu,vyložené PE pytlem,60 l na odpadky.Po naplnění naštouchám dřevěným špalíkem,uzavřu těsně pytel,aby nezůstal uvnitř vzduch,zatížím plochým kamenem a nakonec pevně uzavřu víkem.Po měsíci v teple je zelí hotovo.

JABRAKA

dracek*

jenom drobné upozornění Jabrako,pytel na odpadky bych radši nepoužíval ,vyděl sem výrobu ,to nemá s čistotou nic společného a materíál taky není ideál

jinak dobrej recept

jabraka*

Jen se neboj,mám s tím dobrou zkušenost.Je možné,že část těchto pytlů je z recyklace.Teplota zpracování je asi 160 st C takže tu nic nehrozí.Pokud se seženou pytle lepší,třeba mikroten na potraviny,určitě by byl lepší.

JARAKA

dracek*

tady jde spíš o to co používají za materiál aby se folie nelepila při zpracování k sobě ,je to něco jako klouzek je ho tak jen minimum ale je tam

jabraka*

Dráčku,tento úkol jsem kdysi řešil v zaměstnání,při nafukování pytle,ze kterého se pak sáčky vyrábí,se používá vzduch s větším obsahem CO2a "pytel" se pak neslepuje.Pracuje se za horka.Snad si nemyslíš,že pro potraviny by se mohlo použít něco jiného?Já jsem musel vyřešit balení gramodesek ještě vinylových.Tam nepřichází v úvahu cokoliv uvnitř sáčku.Takže problém sáčků nemusíme řešit!

JABR

ooouuu

Jen, aby nebylo smutno. Víte o tom, že je jen velmi málo českých slov, kde se píše po véčku měkké íčko? Slovo viděl je mezi nimi.

dracek*

zase ta moje čeština

lidka*

Dráčku, to nic. Ne každý měl z češtiny jedničku. I když občas něco nevýjde podle pravidel, podstatné je, že dokážeš poradit. Ten, komu pomůžeš, ten už si to přebere, i když tam bude špatné i/y. To jen pan/í učitel/ka ve výslužbě má dlouhou chvíli a tak místo toho, aby pomohl/a řešit problémy na poradně, známkuje ostatní. To není poprvé. Nejsi první pokáraný "žáček" a asi ani ne poslední.

pu®

Vynikající odpověď, paní Lidko,už jsem si toho taky všimla a taky jsem měla chut reagovat - akorát jsem čekala, až vychladnu, a ani pak bych to nepodala tak kulantně O reakci k věci si v tomhle případě můžeme nechat jen zdát Krásnou dobrou noc všem, kdo se sice možná něgdy překlepnou , ale vždy jsou ochotní pomoct

dracek*

Lidko děkuji za podporu ,čeština a já ,to se slučuje jan málo ,nikdy mě to nešlo

papene*

Heč, dráčku já byla dříve.

lidka*

To jsem moc ráda, že to berete oba s úsměvem. Humor je přeci koření života a jedno íííííííí to v žádném případě nepokazí.

dracek*
07.10.09 22:03

tomisa

Ty si děláš prdel, že? Odkdy se ve slovu "vidět" píše tvrdé "y"?

 

 

toni*

0x

Dobrý večer dámy a pánové! Čtu samé vynikající recepty, ale myslím si, že hlavní věc je pořádné ušlapání nakrouhaného zelí. A zde je otázka. Jak šlapat, do kdy šlapat a hygiena při šlapání. Zajímají mě vaše zkušenosti se šlapáním! Díky.

 

stafan*

0x

No dejme tomu. Beru to jako vychodisko z nouze. Správný postup jest : dřevěný soudek od vína (dřevo nasáklé vínem), zelí, žádné mytí - obrát listy do bílého, nože - speciální krouhadlo na zelí (několik nožů za sebou vmontovaných do dřevěné fošny - lavice), sůl, kmín, vinné listy, křen a kopr.Dalši ingredience jsou zbytečné, ale vůčí chuti žáden dišputát. Dno soudku vyložit vinným listem, koprem, kousky křenu. Sýpat krouhané zelí a šlapat, šlapat, šlapat.(někteří říkají,že pry je dobré předtím nemýt nohy alespoň 14 dnů). Každou vrstvu řádně prosypat solí s kmínem, přidat kousky křenu a šlapat. Vyšlapanou tekutinu (štávu ze zelí) sbírat a vylit pryč. A tak pokračovat až do naplnění soudku nebo spotřebování zelí. 14 dnu nechat v teplé místnosti až se zelí zpění. Pěnu sbírat pryč. Potom položit na omyté zelí dřevěné prkénka a zatížit přiměřeným kamenem, zalit vodou až po prkénka a přikrýt čistým kusem látky. Přemístit do studena. Pravidelně kontrolovat, omývat a sbírat případnou plíseň.Vždy zalit znovu vodou (dobré je vodu smíchat s lakem z okurek, to je potom říz) .Lak ze zelí, když se zapíjí slivovici nebo calvadosem, je vynikající lek na žaludek ...

doplněno 07.10.09 21:43:

Než jsem napsal ten elaborat, předběhl mne tonic, ale myslím že to nevadí.

dracek*

a ještě dodatek dá se tam dát celá hlávka ,jedl sen to jenom jednou ale to je žrádýlko

meri*

Ano mas pravdu zte hlavky se dela plnene zeli sryzi a uzenym masem ajeto opravdu moc dobre

 


0x

A mí rodiče zašlapávali do zelí jablíčka. :DChodila jsem je s bratrem krást, byla skvělá, taková jako štipkavá, kyselá. Moc dobré to bylo.:D

malvinka*

Taky jsem chodila na degustaci jablíček:D.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nakládání zelí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]