Nejste přihlášen/a.
já teda už né ale
5kg zelí, 2 cibule, 20g soli, několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu, 4 jablka, kopr.
Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.
Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a štávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.
doplněno 07.10.09 16:26:
anebu taky jen nakrouhané zelí prošlapeme (aby pustilo vodu )při tom přidáváme sůl a kmín ,potom nacpeme do zelňáku(kameninový hrnec s víkem kam se dá malít voda) založíme z vrchu lysty zelí zavřeme nalijeme vodu k víčku a občas chodíme kontrolovat jestli tam voda je (zabrání muškám a plísním vnikat k zelí) a pak jen čekat a slintat )
Recept bych zachoval.K způsobu naložení.V hrnci zamíchám dávku zelí,kterou nakrájím nožem na slabounké nudličky,nastrouhané struhadlem mi přijde silné.Také vykrájím silné žíly z listů.Ty kráječem namixuji na hrubo a přidávám do dávky nudliček.K ostatní přísady jako nahoře,jen křen nedávám,nesnášíme ho.Vše vložím do velké nádoby od primalexu,vyložené PE pytlem,60 l na odpadky.Po naplnění naštouchám dřevěným špalíkem,uzavřu těsně pytel,aby nezůstal uvnitř vzduch,zatížím plochým kamenem a nakonec pevně uzavřu víkem.Po měsíci v teple je zelí hotovo.
JABRAKA
jenom drobné upozornění Jabrako,pytel na odpadky bych radši nepoužíval ,vyděl sem výrobu ,to nemá s čistotou nic společného a materíál taky není ideál
jinak dobrej recept
Jen se neboj,mám s tím dobrou zkušenost.Je možné,že část těchto pytlů je z recyklace.Teplota zpracování je asi 160 st C takže tu nic nehrozí.Pokud se seženou pytle lepší,třeba mikroten na potraviny,určitě by byl lepší.
JARAKA
tady jde spíš o to co používají za materiál aby se folie nelepila při zpracování k sobě ,je to něco jako klouzek je ho tak jen minimum ale je tam
Dráčku,tento úkol jsem kdysi řešil v zaměstnání,při nafukování pytle,ze kterého se pak sáčky vyrábí,se používá vzduch s větším obsahem CO2a "pytel" se pak neslepuje.Pracuje se za horka.Snad si nemyslíš,že pro potraviny by se mohlo použít něco jiného?Já jsem musel vyřešit balení gramodesek ještě vinylových.Tam nepřichází v úvahu cokoliv uvnitř sáčku.Takže problém sáčků nemusíme řešit!
JABR
Jen, aby nebylo smutno. Víte o tom, že je jen velmi málo českých slov, kde se píše po véčku měkké íčko? Slovo viděl je mezi nimi.
Dráčku, to nic. Ne každý měl z češtiny jedničku. I když občas něco nevýjde podle pravidel, podstatné je, že dokážeš poradit. Ten, komu pomůžeš, ten už si to přebere, i když tam bude špatné i/y. To jen pan/í učitel/ka ve výslužbě má dlouhou chvíli a tak místo toho, aby pomohl/a řešit problémy na poradně, známkuje ostatní. To není poprvé. Nejsi první pokáraný "žáček" a asi ani ne poslední.
Vynikající odpověď, paní Lidko,už jsem si toho taky všimla a taky jsem měla chut reagovat - akorát jsem čekala, až vychladnu, a ani pak bych to nepodala tak kulantně O reakci k věci si v tomhle případě můžeme nechat jen zdát Krásnou dobrou noc všem, kdo se sice možná něgdy překlepnou , ale vždy jsou ochotní pomoct
To jsem moc ráda, že to berete oba s úsměvem. Humor je přeci koření života a jedno íííííííí to v žádném případě nepokazí.
No dejme tomu. Beru to jako vychodisko z nouze. Správný postup jest : dřevěný soudek od vína (dřevo nasáklé vínem), zelí, žádné mytí - obrát listy do bílého, nože - speciální krouhadlo na zelí (několik nožů za sebou vmontovaných do dřevěné fošny - lavice), sůl, kmín, vinné listy, křen a kopr.Dalši ingredience jsou zbytečné, ale vůčí chuti žáden dišputát. Dno soudku vyložit vinným listem, koprem, kousky křenu. Sýpat krouhané zelí a šlapat, šlapat, šlapat.(někteří říkají,že pry je dobré předtím nemýt nohy alespoň 14 dnů). Každou vrstvu řádně prosypat solí s kmínem, přidat kousky křenu a šlapat. Vyšlapanou tekutinu (štávu ze zelí) sbírat a vylit pryč. A tak pokračovat až do naplnění soudku nebo spotřebování zelí. 14 dnu nechat v teplé místnosti až se zelí zpění. Pěnu sbírat pryč. Potom položit na omyté zelí dřevěné prkénka a zatížit přiměřeným kamenem, zalit vodou až po prkénka a přikrýt čistým kusem látky. Přemístit do studena. Pravidelně kontrolovat, omývat a sbírat případnou plíseň.Vždy zalit znovu vodou (dobré je vodu smíchat s lakem z okurek, to je potom říz) .Lak ze zelí, když se zapíjí slivovici nebo calvadosem, je vynikající lek na žaludek ...
doplněno 07.10.09 21:43:Než jsem napsal ten elaborat, předběhl mne tonic, ale myslím že to nevadí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.