Nejste přihlášen/a.
Liduško a ostatní šikulky na vaření - pomóc! Potřebovala bych recept na kynuté knedlíky s jahodami. Já dělám stále z tvarohového těsta a ovoce přijde navrch rozmačkané s cukrem, ale dětátka i tatulda by pro změnu rádi kynuté plněné, prostě klasiku, tak jim chci udělat radost. Máte nějaký osvědčený recept?DÍKY MOC!
Limetko, není to sice kynuté těsto, ale knedlíčky jsou moc dobré, stojí za to je vyzkoušet:
2 hrsti polohrubé mouky (a podle potřeby můžeme trochu přidat)
1 kostka tvarohu (i třeba vanička)
1 vejce
špetka soli
lžíce cukru
3 dkg másla
Zpracujeme na příjemné, pružné těsto. Vytvarujeme váleček, nakrájíme na kousky, zplacatíme a zabalíme ovoce. Vaříme v osolené vodě, až vyplavou. Sypeme mákem, cukrem, skořicí,... co má kdo rád.
A ještě recept na kynuté knedlíky od mé tchýně:
1,5 dcl mléka
1,5 hrnku hladké mouky
3 dkg kvasnic
cukr na kvásek, špetka soli
Mléko zahřejeme (nesmí být horké), přidáme cukr a kvasnice a necháme vzejít kvásek. Zpracujeme s moukou a solí, necháme nakynout. Těsto je trochu řidší - tak aby se ještě dalo v rukách tvarovat. Lžicí odklovneme kousek těsta asi jako pingpongový míček. Zabalíme jahody nebo jiné ovoce. Do velkého kastrolu dáme vařit na dno trochu vody a do ní posadíme pařák, potřený sádlem. Na pařák umístíme 4 - 5 knedlí, přikryjeme poklicí a vaříme v páře 10 minut. Odklopíme poklici a knedlíky několikrát propíchneme vidličkou. Přemístíme na talíř a sypeme a poléváme mákem, cukrem, tvarohem, ...Na tyhle knedle vždycky stojí u nás doma fronta, protože jim je dávám na talíř po jednom a zase 10 minut vařím další
To inzinyrka - Tak právě ty tvarohové nekynuté já dělám ráda, pouze místo mouky dávám na 1 tvaroh tři lžíce strouhanky, s moukou jsem to zkoušela, když strouhanka došla, ale byly tužší než se strouhankou.. Ovoce do nich nezabaluju, ale dělám menší kuličky a uvařené je pak poliju rozmačkaným ovocem + cukr + máslo. Tím pádem je to třeba superrychlá večeře.
Dobrý den,
Kynuté jahodové knedlíkyAsi přijdu na oběd!
Tak se také přidám, i když souhlasím s kolegyněmi a kolegy. V pátek jsem jich pár udělala, jiné než kynuté ovocné knedlíky nedělám. Ale bude to recept "od oka". Vyšlo mi to na 16 knedlíků asi z 0,5 až 0,75 kg hrubé mouky, droždí třetinku z kostky 42 g, hrnek jemně vlažného mléka, špetku soli, asi 2 lžíce cukru krupice a 1 celé vejce. Jako u jiného kynutého těsta si vše vyndám z lednice už dřív. Nedělám zvlášt kvásek, ale dám do mísy mouku, dospodu trochu soli, cukr, zaleji mlékem, rozklepnu vejce a do mléka rozdrobím droždí. Necháme chvíli - (babička říkala zmladit droždí) asi 5 min. No a zadělám těsto, tak aby šlo hezky do bochánku a nelepilo se. Moc to nepřeháním, prostě aby bylo hladké, příjemné, ale ne tvrdé. Popráším hezky moukou a nechám vykynout pod utěrkou na teplejším místě. Zkoušela jsem to v pátek v teplé vodě, jak psaly kolegyně, ale nějak se mi to nezdálo - mám prostě vyzkoušené pomalejší kynutí. To těsto mi nějak zbytečně zřídlo. Takže zůstanu už u své klasiky. Asi po hodině dám těsto na vál posypaný moukou, rozprostřu jemně do čtverce, nakrájím na menší čtverce, prstama ještě trochu upravím na asi 8 až 10x10 cm. Dám jahody - nejlépe 3 menší a pěkně zabalím jako když dělám buchty. Zabalenou stranou dolů nechám ještě asi 10 min. pod utěrkou dokynout. Do hrnce vkládám zabalenou stranou nahoru, vařím na jedné straně asi 6-8 min, otočím a to samé z druhé strany. Jeden na zkoušku vyndám, mám připravené dvě vidličky - jemně roztrhnu, zda už jsou uvařené i uvnitř. Honem vyndám ostatní a také trochu otevřu. Naši mají nejraději navrch tvaroh z vaničky nebo balený, sypané cukrem a polité přepuštěným máslem. Ten studený nakyslý tvaroh se smíchá s horkými knedlíky a horkým máslem - no je to klasika. Já si také jeden dám, ale jinak dám přednost krásně upečenému bůčku s křupavou kůžičkou. :D Limetko, pustte se do nich, nic to není a kdyby náhodou něco haprovalo - klidně volejte 723773965.
doplněno 16.06.09 11:26:Přidám ještě recept s videem od Stáni. Je trochu odlišný - já dávám hrubou mouku, nedávám olej a sušené droždí a dělám spíš o něco větší knedlíky - takové ty placatější "blbouny". Pro větší jedlíky tak čtyři na talíř. Zapomněla jsem napsat, že pokud se nepodávají hnedka, je dobré je mašlovačkou nebo papírem od másla promazat, aby se neslepily. Tak at se dílo podaří a uděláte radost rodince!
TAK JSEM TY RECEPTÍKY POKŘÍŽILA A POKOMBINOVALA ("PŘIMĚŘENĚ, PŘIMĚŘENĚ, PŘIMĚŘENĚ"), KNEDLÍKY SE POVEDLY JEDNÁ BÁSEŇ NADÝCHANÉ, LEHOUČKÉ, RODINKA CHVÁLILA . Z 600 G MOUKY JICH BYLO 45 -TAKŽE MÁM I V MRAZÁKU PRO STRÝČKA PŘÍHODU. MĚLA JSEM VELKÉ JAHODY, TAK DO KAŽDÉHO ŠLA JEDNA A TÍM PÁDEM SE MI TO DOBŘE ZABALOVALO. UŽ SE TĚŠÍME NA BORŮVKOVÉ REPETE! VŠEM PĚKNÝ DEN LIMETKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.