Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Opékání čuníka - co to obnáší?

Od: jiristransky® odpovědí: 14 změna:

Jak složité je připravit a opéct na ohni celé prasátko a co všechno to obnáší? V létě chci podniknout větší grilovačku tak se informuji už teď abych potom nebyl překvapený co všechno je zapotřebí.

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

juvla*

3x

Opékat musí abstinent. Protože to trvá celý den je náročné na pitný režim.

ladaadal*

No, abstinent to být nemusí, ale je pravda, že když si splete sele se sousedovic dětma a matlá je nálevem, tak začíná jít do tuhýho

 

ladaadal*

2x

Jak píše clayman, jestli to je z finančních důvodů, nebo si to chceš zkusit, doporučuju se pozeptat po kamarádech, jestli s tím má někdo zkušenosti. Na vesnici ti s tím někdo pomůže za pár piv a kus masa, eventuelně si řekne o dvě stovky, ale budeš mít jistotu. Naložené sele je důležitý, ale šikovnost a praxe pri točení taky dělá svoje. Není to nic složitýho, ale je nejlepší, když to člověk na poprvé aspoň vidí a prozkoumá na vlastní oči.


spíš jsem to chtěl zkusit sám, než že bych chtěl na něčem škudlit. obzvláště když se jedná o podobnou akci

 

lidus*

2x

Zabít, očistit, vykuchat, kůži jemně nakrojit na více místech, nasolit a dát na otočný nejlépe elektrický gril. Topit s rozumem a celý den pomalu nechat opékat, pak odkrajovat postupně a stále opékat. Potírat můžete třeba pivem, podle mě je černé nejlepší, a nějakým kořením. Je dobré ze začátku pečení celé sele zadělat alobalem nebo ti co opékají často mají plechový kryt. Nejlepší sele bylo naložené v láku a celé zavěšené do udírny, udilo se celou noc a pak se píchlo na gril dopékat. Nedočkavci odkrajovali brzy, nejlepší bylo až k ránu od kosti.

 


1x

doporučuji sehnat plný servis - dovezou skvěle naložené maso, kompletní "ohniště", dřevo a ještě dají instrukce. Pokud se cítíte, že byste to zvládnul sám, pak jen sehnat dodavatele čuníka, který bude nasolený a naležený - určitě se to vyplatí, než jíst nedosolené maso!

doplněno 06.02.13 07:31:

u nás je jiný servis. Nic nepostaví kromě grilu, napichnou připravené maso, dají instrukce a zapálí oheň, pokud si to přejete. Druhý den se staví pro zbytek dřeva a gril. Dělají to od selete po stehno krůty - podle počtu lidí, kteří se mají sejít.


Právě tento plný servis mě neoslovil z toho důvodu, že už jsem jej jednou zažil. přijela parta asi 10ti lidí, postavili party stan ze zakrývacími stěnami, a z naší párty byla zaplacena jejich soukromá párty neříkám že jsem neměl kousek masa.. ano KOUSEK asi tak 100g za celý večer V Turnově mám známého, který umí zařídit připraveného čuníka, ale spíš mě zajímal celý proces opékání - netušil jsem, že ho musím jemně nařezat, potřít lakem a zabalit do staniolu.

Jak říkám zatím to není aktuální, ale informace zde na poraďte se neztratí.

ladaadal*

Jirko, myslím, že nebyl myšlený plný servis na párty, ale plný servis na prase. Přijede ti kuchař, který to doma od rána peče a rožní, u tebe to už jen dohřeje a okrájí. Švagr to měl a bylo to super, ale vyjde to dost draho. Jak říkám, nejlíp se to člověk naučí, když to vidí, takže najít kamaráda nebo známého, který s tím má zkušenosti, koukat a koukat a ptát se. A na podruhý nebudeš mít problém udělat si to sám.

Eventuelně, než ta chvíle nastane, určitě budeš pozvanej na něco podobnýho, tak to okoukat tam a předpřípravu vycucat z chlapa, co to dělal.


já těch známostí tedy moc nemám a pro ty které znám tak bych právě něco podobného uspořádal, ale evidentně bude nejlepší řešení bude jak říkáte - pozvat profíka

ladaadal*

Jestli jsi to opravdu nikdy ani neviděl, tak určitě. Tady ti můžeme poradit co a jak, dát nějaké recepty na nakládku i na potírání, ale jednak 100 lidí ti dá 100 receptů a různých rad, takže z toho budeš mít hlavu v pejru a jednak pak při točení je fůra kravinek, které prostě bez vizuálního kontaktu nelze vysvětlit. Tak hlavně at se zadaří.

 

krkovicka*

0x
Sele je zapotřebí zamluvit už dopředu.Podle počtu lidí i velikost.Musíte začít už ráno.Hodně dřeva a udělat Sosik.Taky ho mít celý den a noc v laku.Je dobrý když tím pověřite někoho kdo tomu rozumí,postará se a neopije se je to hrozná starost.Prase bude až k večeru takže aby nebyli stravnici hladoví tak nakupte i buřty a maso na grill.My jsme svařily z menšího kontejneru ohniště-tři strany dole topeniste s plechem.Centrálu a moturek který vše sám otacel.Prověřeny pomocník jen mazal.Party stan a bečka piva.
doplněno 06.02.13 07:03: recepty.vareni.cz/... a když si zadáte i dotaz na youtube tak pár videií taky můžete zkouknout.
doplněno 06.02.13 07:12: To mazání udělejte do velkého kybliku.Bude ho potřeba kolem 4-5litrů.Kupte plochy štětec na malování a tím ho potirejte.My jsme ve 30lidech měli 25-30kiloveho cunika.Cena a gramaz je před vykuchanim.Samozřejmě všichni se najedli,nebot před zlatým hřebem večera byly kuřata,grill kotlety a buřty,tekutý chléb takže nouze nebyla.Pak už se jen krásně trhal.Chut je jemná a měkká:-* začalo se v 7ráno a v osm už byl hotový.
doplněno 06.02.13 07:16: Cena byla 2000za prase,nějaký to pivo a jídlo-pak každý přinesl co chtěl.Když jedna paní vypije 3litry vina za večer,pak nemá cenu dotovat tyhle pijáky.
Jak se nám to v květnu vypředjaří, kup si kýtu a zkus sí to na nečisto. Pouštět se rovnou do prasete stylem " ono to nějak dopadne " je drahý experiment. A když se rozhodneš si na to pozvat profíka tak bacha na " vařiče " To jsou kšeftmani kteří strčí celé prase do vařící vody a hodinu ho vaří aby ho pak na ohni u tebe akorát okouřili a popatlali lákem.

 

jara210*

0x

Jak píše krkovička sele objednat u řezníka týden do předu. My si ho u něj necháváme v chladírně aby maso tzv. vyzrálo. Před grilováním asi 4-5 dní ho napícháme směsí soli, česneku a převařené vody. Používá se velká stříkačka se silnou jehlou asi 15cm dlouhou. Dá se sehnat na Veterině. Cca. 5 českých oloupaných hlaviček česneku do 1lpřevařené schládlé vody a sůl pole potřeby. Tak aby to bylo přiměřeně slané. (těžko odhadnout) To celé se rozmixuje a nechá hodinku rozležet no a pak místo vedle místa se slaný přecezený roztok napíchá do svaloviny. Zbytek pokud něco málo ostane se potře na nařezanou kůži tzv. granát a do dětské vaničky do chlaďáku nebo i ledničky. V sobotu ráno se udělá potírání 4l oleje 2 oloupané hlavičky česneku, sůl, grilovací koření, 3 černé piva někdy dáváme celý kečup, pepř paprika. Dvá nachystají rožeň a upevní sele. Hliníkovým drátem se uváže na několika místech přez páteř hlavně pak plecka a kýty. No a pak už jeden točí a potírá a ořezuje. První ořez asi po 2-3 hodinách. Dřív jsme celé sele zabalili do alobalu a peklo se 3-4 hodinky a až pak se ožezávala kůže a zbytek ale teď děláme bez alobalu. Hlavní je nadělat dost dřeva mít hodně žhavého a rozumě topit at se nespálí.


díky všem za tipy určitě se budou hodit. všem bych dal ozančení dobrá odpověď, ale už mám limit vyčerpaný na tuto otázku

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]