Nejste přihlášen/a.
Jak složité je připravit a opéct na ohni celé prasátko a co všechno to obnáší? V létě chci podniknout větší grilovačku tak se informuji už teď abych potom nebyl překvapený co všechno je zapotřebí.
Jak píše clayman, jestli to je z finančních důvodů, nebo si to chceš zkusit, doporučuju se pozeptat po kamarádech, jestli s tím má někdo zkušenosti. Na vesnici ti s tím někdo pomůže za pár piv a kus masa, eventuelně si řekne o dvě stovky, ale budeš mít jistotu. Naložené sele je důležitý, ale šikovnost a praxe pri točení taky dělá svoje. Není to nic složitýho, ale je nejlepší, když to člověk na poprvé aspoň vidí a prozkoumá na vlastní oči.
Zabít, očistit, vykuchat, kůži jemně nakrojit na více místech, nasolit a dát na otočný nejlépe elektrický gril. Topit s rozumem a celý den pomalu nechat opékat, pak odkrajovat postupně a stále opékat. Potírat můžete třeba pivem, podle mě je černé nejlepší, a nějakým kořením. Je dobré ze začátku pečení celé sele zadělat alobalem nebo ti co opékají často mají plechový kryt. Nejlepší sele bylo naložené v láku a celé zavěšené do udírny, udilo se celou noc a pak se píchlo na gril dopékat. Nedočkavci odkrajovali brzy, nejlepší bylo až k ránu od kosti.
doporučuji sehnat plný servis - dovezou skvěle naložené maso, kompletní "ohniště", dřevo a ještě dají instrukce. Pokud se cítíte, že byste to zvládnul sám, pak jen sehnat dodavatele čuníka, který bude nasolený a naležený - určitě se to vyplatí, než jíst nedosolené maso!
doplněno 06.02.13 07:31:u nás je jiný servis. Nic nepostaví kromě grilu, napichnou připravené maso, dají instrukce a zapálí oheň, pokud si to přejete. Druhý den se staví pro zbytek dřeva a gril. Dělají to od selete po stehno krůty - podle počtu lidí, kteří se mají sejít.
Právě tento plný servis mě neoslovil z toho důvodu, že už jsem jej jednou zažil. přijela parta asi 10ti lidí, postavili party stan ze zakrývacími stěnami, a z naší párty byla zaplacena jejich soukromá párty neříkám že jsem neměl kousek masa.. ano KOUSEK asi tak 100g za celý večer V Turnově mám známého, který umí zařídit připraveného čuníka, ale spíš mě zajímal celý proces opékání - netušil jsem, že ho musím jemně nařezat, potřít lakem a zabalit do staniolu.
Jak říkám zatím to není aktuální, ale informace zde na poraďte se neztratí.
Jirko, myslím, že nebyl myšlený plný servis na párty, ale plný servis na prase. Přijede ti kuchař, který to doma od rána peče a rožní, u tebe to už jen dohřeje a okrájí. Švagr to měl a bylo to super, ale vyjde to dost draho. Jak říkám, nejlíp se to člověk naučí, když to vidí, takže najít kamaráda nebo známého, který s tím má zkušenosti, koukat a koukat a ptát se. A na podruhý nebudeš mít problém udělat si to sám.
Eventuelně, než ta chvíle nastane, určitě budeš pozvanej na něco podobnýho, tak to okoukat tam a předpřípravu vycucat z chlapa, co to dělal.
já těch známostí tedy moc nemám a pro ty které znám tak bych právě něco podobného uspořádal, ale evidentně bude nejlepší řešení bude jak říkáte - pozvat profíka
Jestli jsi to opravdu nikdy ani neviděl, tak určitě. Tady ti můžeme poradit co a jak, dát nějaké recepty na nakládku i na potírání, ale jednak 100 lidí ti dá 100 receptů a různých rad, takže z toho budeš mít hlavu v pejru a jednak pak při točení je fůra kravinek, které prostě bez vizuálního kontaktu nelze vysvětlit. Tak hlavně at se zadaří.
Jak píše krkovička sele objednat u řezníka týden do předu. My si ho u něj necháváme v chladírně aby maso tzv. vyzrálo. Před grilováním asi 4-5 dní ho napícháme směsí soli, česneku a převařené vody. Používá se velká stříkačka se silnou jehlou asi 15cm dlouhou. Dá se sehnat na Veterině. Cca. 5 českých oloupaných hlaviček česneku do 1lpřevařené schládlé vody a sůl pole potřeby. Tak aby to bylo přiměřeně slané. (těžko odhadnout) To celé se rozmixuje a nechá hodinku rozležet no a pak místo vedle místa se slaný přecezený roztok napíchá do svaloviny. Zbytek pokud něco málo ostane se potře na nařezanou kůži tzv. granát a do dětské vaničky do chlaďáku nebo i ledničky. V sobotu ráno se udělá potírání 4l oleje 2 oloupané hlavičky česneku, sůl, grilovací koření, 3 černé piva někdy dáváme celý kečup, pepř paprika. Dvá nachystají rožeň a upevní sele. Hliníkovým drátem se uváže na několika místech přez páteř hlavně pak plecka a kýty. No a pak už jeden točí a potírá a ořezuje. První ořez asi po 2-3 hodinách. Dřív jsme celé sele zabalili do alobalu a peklo se 3-4 hodinky a až pak se ožezávala kůže a zbytek ale teď děláme bez alobalu. Hlavní je nadělat dost dřeva mít hodně žhavého a rozumě topit at se nespálí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.