Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sterilizace paprik ve slaném nálevu

Od: suzymon® odpovědí: 3 změna:

Ahojky všem. Dnes jsem výhodně nakoupila šest kilo paprik a ráda bych je sterilizovala. Nechci z nich dělat klasické lečo s rajčaty a cibulí. Chtěla bych je jenom sterilizovat tak, jak jsou, ve slaném nálevu, bez příchutí, abych je později mohla dávat třeba do polévek, nebo pod maso, nebo do zeleninových jídel. Mám elektrický hrnec na zavařování, ale dočetla jsem se, že když sterilujeme pouze ve slaném nálevu, musí se sterilace opakovat, aby to nevykvasilo. Máte někdo zkušenosti jak na to? Nebo třeba jiný recept, jak uchovat papriky bez kyselého nálevu. Děkuji S.

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Už je sice nezavařuji, ale pamatuji si, že jsem je sterilovala asi 10 minut při 100°C a za 3 dny to zopakovala. Používala jsem klasický zavařovací hrnec, jak je to u elektrického nevím.

doplněno 04.09.12 10:25:

Pokud vaříte na plynu, jako já , tak sterilace vyjde levněji. Sklenice naskládejte do hrnce (vhodné je dát pod ně kousek látky), zalijte až po povrch vodou a uveďte rychle do varu. Po těch 10 minutách je ale nutné sklenice vyndat, aby papriky nebyly příliš měkké. Důležité je i množství soli. Můžete vyzkoušet pár sklenic a přidat na povrch nálevu 1 - 2 lžíce slunečnicového oleje.

 


2x

Dobrý večer Suzy.

Sestra zavařuje vše možné do soli, tady je recept na papriky a zeleninu do polévek a omáček.

Nálev:

1 litr vody

20 gramů soli

na špičku nože kyselinu citronovou

Svaří, nechá vychladnout a zalévá papriky, nebo nakrájenou a smíchanou zeleninu. Voda musí být nad zeleninou.

Sterilizuje 10 minut, při 100 stupních.

Dodává nám všechnu zeleninu, jen ve slaném nálevu a je to výborné do omáček a polévek, jako rychlovka.

Přeji, Dobrou chut! Jen můj názor.

doplněno 03.09.12 21:52:

To důležité jsem zapomněla. Sterilizuje jen jednou a ještě nikdy se nic nezkazilo. Jen se nálev, musí nechat vychladnout, než se lije na zeleninu.

 


Ahoj děvčata. Děkuji. Já právě potřebuji do polévek a omáček a tak. Proto se mi nehodí ty nálevy s octem a cukrem a příchutěma. Ale takových receptů je strašně málo. Dokonce mám knížku a tam se doslova píše, že sterilace ve slaném nálevu se prý podomácku nedělá. Asi to bude vězet v tom, že zelenina zkvasí. Stalo se mi to totiž. A to se zelenina ve skleničkách tvářila, že je v pohodě, žádné bublinky neběhaly, ale když jsem sklenici otevřela, obsah byl nakyslý a měl divnou vůni. Takže v tom musí být nějaký fígl. Zkusím oba recepty, jak dvojité sterilování, tak ten studený nálev. O tom dvojitém sterilování jsem se už někde dočetla. Prý se to má nechat vystydnout až do druhého dne a pak sterilovat znova. Tak ještě jednou děkuji. S

doplněno 04.09.12 08:24:

Znova jsem přečetla odpověď Bruni a vidím, že Ty jsi to opakovala dokonce až po třech dnech. Něco na tom bude. No, raději bych to sterilovala jenom jednou, je to záhul na elektriku, ale zase by byla škoda, kdybych se s tím patlala, a nakonec to vyhodila.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]