Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Triky na zpracovávání surovin ze zahrádky

Od: uska* odpovědí: 8 změna:

Ahoj rádkyně i rádci - kuchtíci. Začíná doba zpracovávání přebytků ze zahrádky a třeba máte někdo fígle jak ušetřít čas i energie a přitom špajzka nebo mrazák se plní dobrotama. Nejde mi ani tak o recepty, ale o postupy. I když vyzkoušený recept není k zahození. Máte někdo takové fígle? Já začnu první.

Večer před odjezdem na dovolenou jsem dostala meruňky. Nastal problém co s nimi, v mrazáku nebylo místo.

Meruňky jsem oprala a v dala na chvíli do papiňáku s deci vody, abych je nemusela peckovat. Sotva hrnec poprvé písknul, tak jsem jej vypla, chvíli sečkala a vše přecedila přes sítko. Hustá hmota putovala na tác, aby se mohly pohodlně vybrat pecky. Hmotu i š'távu jsem dala na 15 minut do mikrovlnky, aby se odpařila voda. Pak v hrnci povařila hmotu s konzervatem a cukrem jen 5 minut. Měruněk bylo víc, postup jsme opakovala, vznikl z toho výborný džem, který bych normálně dělala půl dne. Za hodinu byla kuchyň uklizená.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Když na zahradě manželových rodičů dozrávají rajčata a papriky a každý týden vyfasujeme mísu uvedeného, nechám si u řezníka pomlet tak kilo předního hovězího. Nakrájím čtvrt až půl kila cibule a hodím do papiňáku. Přidám mleté maso, osolím a opepřím. Nechám trochu orestovat a zasypu paprikami a rajčaty nakrájenými na kusy. (Rajčata předem oloupu, chápu, že to není úspora času, ale já tam ty šlupky nechci.) Celé to podusím a pak rozdělím do krabiček a do mražáku. Výborné ke špagetám, na pizzu, do gulášové polívky,... mnohostranné použití a jednotlivé porce jsou hned poruce .

doplněno 04.07.12 19:05:

Pro flodura: nedokážu to popsat podrobněji, suroviny míchám v různých poměrech od oka, ale na tom se nedá nic pokazit. Do papiňáku cibuli na trochu oleje; až zesklovatí, přidám mleté hovězí a míchám, než se maso zatáhne; osolím, opepřím; na to hodím papriku nakrájenou na větší kousky a oloupaná rajčata třeba jenom na čtvtky, stejně se rozdusí. Zamíchám a nechám dusit kolem 20 - 25 minut. Nepodlévám, jenom snad minimálně, zelenina pustí vodu. Když papiňák otevřu, nechám směs vychladnout a pak naběračkou (po našem šufánkem) porcuji do krabiček od malé Ramy nebo tak něčeho. Je to příjemné konzistence, něco jako směs na špagety, a používám to jak výše uvedeno na kdeco.

Je opravdu jedno, kolik čeho tam dáte. Můžete jednou zkusit 3 velké cibule, půl kila mletého masa, kilo rajčat a půl kila papriky. Podle výsledné chuti pak můžete v příštím pokusu přidat nebo ubrat, čeho budete chtít. Lze pak třeba na špagetách nebo na pizze přichutit kečupem.

doplněno 05.07.12 20:26:

Ještě pro flodura: vařím na plynu, takže nemohu posloužit přesnějšími údaji. Každopádně naprosto běžně, jako vždycky s papiňákem: zpočátku na větším plameni. Až začne ventil na papiňáku syčet, plamen ztlumím, aby jen tak posykával. Délku vaření neodvozuji od množství v hrnci. Jsem naprosto přesvědčená, že maximálně půl hodiny musí stačit na podušení zeleniny a mletého masa.

Zaujal mě Váš recept, chci aby jste přehodnotila jednotlivé kroky při postupu výroby. Mám v tom trochu hokej, ale rád bych to vyzkoušel.

Děkuji za pochopení.

doplněno 04.07.12 09:00:

Dotaz pro inženýrku:

doplněno 05.07.12 07:27:

Děkuji inženýrce za upřesňující popis, ale ještě mi tam chybí ( když se to má dělat v uzavřeném papiňáku ) velikost plotýnky a regulační stupeň nastavení u sporáku? Mám obavy aby se to přitom dušení nepřipálilo, když zvolim nesprávný regulační stupeň. Pokud zvětšíte objemově množství surovin zvyšujete výkon plotýnky či prodlužujete čas dušení, případně postupujete naopak při menším množství?

Děkuji za doplňující informace.

 

ron*

2x

Veškerou kořenovou zeleninu ( mrkev, celer, petržel) + listovou zeleninu (nat z celeru, kudrnku, petržel) v náhodném poměru nastrouhám, nat nakrájím. Mírně prosolím a pořádně natlačím do skleniček. Narovnám do lednice. V zimě přidávám do polévky, pod maso. Stačí malé množství.

Chutná mi víc než zelenina mražená.

Tohle se mi líbí. Zavařovat neumím, ale posolit bych zvládla

Pro: ron

Jak dlouho bez sterilizace vydrží mírně prosolená zelenina v ledničce, nezačne po delší obě kvasit a plesnivět?

doplněno 05.07.12 08:49:

opravuji: po delší době

ron*

Zelenina mi vydrží celou zimu.

Samozřejmě musí být pořádně omytá a do skleniček co nejvíc napěchovaná.

doplněno 05.07.12 17:11:

Na 1 kg zeleniny 10 dkg soli. Vše promíchám v míse a natlačím do skleniček od dětských přesnídávek. Lžičkou silně upěchuji.

 


1x

Já jsem vloni rozvařila jabka, taková ta ranná, žňovky se jim říká a do nich nakrájela na velké kusy meruňky, celé jsem to svařila a plnila do sklenic a pak na chvíli do zavařovacího hrnce. Z jablek bylo pyré a v něm kusy meruněk. Bylo to bezva. Rajčata jedu nožem jak to padne a natlačím do sklenic, naprosto bez ničeho, zavíčkuji a do hrnce. Pak pod maso, do polívky, nechat vysmahnout a rozkvedlané vajíčko, špetku pepře, fajn večeře.

 

hahanaj*

0x

Dělám už leta hruškový kompot , tak že hrušky oloupu nakrájím na kousky a dám chvíli povařit do vody s cukrem - horké plním do sklenic ihned zavíčkuji a otočím dnem vzhůru .Již nesterilizuji- nechám do druhého dne a pak uklidím do špajzu . Vydrží nic se nekazí . Je fakt že u jiného ovoce to nefunguje.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]