Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Děláte domácí paštiku?

Od: aktija odpovědí: 8 změna:

Nekupujeme paštiky,jedla jsem kdysi u někoho domácí paštiku,tak jsem si vzpomněla,že bych mohla udělat,aby byla změna co na chleba.Na int.je receptů dost,ale raději bych,kdyby někdo napsal ten svůj vyzkoušený,čili "ošahaný".Kombinace jater a nějakého masa,něco co se nemusí zavařovat a chutná Vám.Díky Jituna

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mowla*

2x

Paštika je snadná...

Játra, bůček s kůží (libovější) uvařit s kořenovou zeleninou a kořením (bobkový list, nové koření, pepř a pak umlet (používám šajbu 6 mm)... Přidat osmahnutou najemno nakrájenou cibulku (příp. ji taky semlet), případně naředit vývarem a až nakonec osolit... Nakonec nacpat do dobře uzavíratelné skleničky (používám krabičku Lock-Lock), aby neoxidoval povrch, pro delší trvanlivost (větší množství) zavařit nebo zamrazit...

Koření a slanost si každý samozřejmě volí podle sebe...

A výborná je taky pomazánka - škvarky, sádlo, čerstvá cibulka, jen osolit...

 

lidus*

2x

Domácí paštiku děláme. 1kg jater-vepřová nebo drůbeží-syrové pomlet, 2 cibule + 4 kousky česneku-syrové pomlet, 2 kg tučného boku -upéct a pomlet, vše osolit, opepřit, drcený kmín + pokud chcete přidat koření-provensálské, bazalka, tymián... vše přemlet 2x nebo rozmixovat. Přidat 3 žloutky (nemusíte), podle toho jak byl tučný bok můžete dát kus vepřového rozpuštěného sádla. Pokud chci na rychlou spotřebu dám do forem na biskupský chlebíček, přikryju alobalem a postavím do hlubokého plechu s vodou, ve vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Pokud chci na pozděj, plním do tří čtvrtin sklenice, uzavřu víčkem a vařím cca 1h.-podle mně je takto uvařená lepší než v troubě.

 


2x

2 kg tučnějšího bůčku uvařit se solí,pepřem,nové koření,bobkový list.Pomlet na masovém strojku s 1/2 kg syrových vepř.jater.vše smíchat,nechat přejít varem s 1 hlavičkou namačkaného česneku,popřípadě trochu zředit mastnotou z vývaru,kde se maso vařilo.Dochutit solí,pepřem podle potřeby a dát do skleniček.V lednici dlouho nevydrží,protože nám vždy brzo zmizí v žaludcích.

 

ahasver4*

0x

Použijte jakýkoli dostupný recept a nemůžete se splést...Jde pouze o to,vychytat chut,která Vám sedne.A na to příjdete jen neustálým zkoušením...Tak at se trefíte hned napoprvé!

doplněno 11.04.12 11:56:

Jo a mě vyhovuje paštika s hrubě nasekanými játry,dost kořeněná...

doplněno 11.04.12 12:26:

No jo,když já jsem chlap a vařím stylem Rettigová..Vem to,vraž to tam atd...Žena ze mě vždycky šílí...Ale tak dobře,pro jednou to zkusím popsat...Asi půl kila syrových jater,tak půl kila vařených brambor,dvě osmažený cibule semellu tak třikrát..Asi patnáct deka jater uvařím zvlášt.Ty pak nahrubo nakrájím a vmíchám do paštiky.Do tý směsi dám vejce a nedrobno nakrájenou slaninu.A KOŘENÍ...A to je ta alchymie,prostě si to člověk musí vyzkoušet,jaká chut bude ok pro něj.A taky pro ostatní,pokud ji nechce sníst sám...Tu směs pak pořádně ale pořádně našlehám a v nějaké formě dám tak dvě hoďky vařit...nevím,jestli tohle bude někdo zkoušet ale pro všechny případy...Dobrou chut!

uska*

ahasver4® - tak sem hoďte recept na vaši paštiku co vám chutná. Je velký omyl použít jakýkoliv dostupný recept, jak radíte. I já jsem vyrobila nejedlou paštiku z receptu na netu. Už se mi sbíhají sliny, tak pište ...

 

lolaprasatkova

0x

Když udělám paštiku, má mě manžel večer ještě raději .


Domácí paštika z drůbežích jater sa portským



  • 1 kg drůběžích jater
    1 salátová světlá cibule
    2 stroužky česneku
    250 g másla
    0,4 l smetany
    0,3 l portského
    sůl, pepř
    Chléb nebo bagetky


Máslo a smetanu ohřejeme na sporáku. Játra očistíme a orestujeme na másle
společně s cibulí a česnekem. Vše vložíme do mixeru. Na pánev, kde se restovala
játra přidáme portské a zredukujeme ho na 1/3. Připravené víno přidáme k játrům
a vše společně vymixujeme do hladka. Dochutíme solí a pepřem.
Paštiku propasírujeme přes jemné síto do kameninové nádoby a necháme vychladit.
Podáváme s opečeným chlebem.

Já dávám k játrům při restování provensálské koření. Má to lepší chut, je to místo lanýžového oleje.

 

 


0x

Je to už hodně let, když manželovi rodiče zabíjeli, pokaždé tchyně dělávala domácí paštiku. Dobře se zužitkovaly všelijaké ty menší kousky a odřezky. Je zajímavé, že nedávala játra ani vejce, hlavní složkou bylo pouze prorostlé maso a hodně cibule. A koření. Takovou paštiku jsem už nikdy nejedla. Babča ji dělala z hlavy, recept napsaný neměla. A mě nikdy nenapadlo ji vyzpovídat. Dneska už je pozdě. Babča sice žije, ale už neví ani, co měla před chvilkou k obědu, natož nějaké recepty.

Tak jsme to zkoušeli s manželem sami, co jsme si pamatovali. Nebyla špatná, ale ta babiččina to nebyla. Bylo by třeba ji trochu doladit. Přesto napíši, jak jsme ji teď dělali:

1 kg plecka, 1 kg laloku, /hodí se i bůček/, 60 dkg cibule, 40 dkg syrového sádla, sůl, 1,5 dcl vody. Koření - zavázat do kousku gázy: 20 nových koření, 30 pepřů, 1 hřebíček, 2 bobkové listy. Maso i cibuli pokrájet na větší kostky.

Vše dát do hrnce a dusit na mírném ohni ve vlastní štávě tak dlouho, až je maso úplně měkké. Trvá to dost dlouho. Občas míchat, aby se nepřichytilo. Potom všechno 2 x semlít na malých dírkách. Podle potřeby dochutit solí a pepřem. Dát do skleniček a sterilovat. Používali jsme malé, od dětské přesnídávky, snědlo se to pěkně najednou, nic nezbylo a nezkazilo se.

Byla také chutná, ale ta babiččina, byla prostě ještě lepší. Škoda, že se už nikdy nedozvím, jak to dělala. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]