Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Popraskané trubičky

Od: zabkag® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,jdu sem za vámi pro radu.O vánocích jsem pekla poprvé trubičky podle starého babiččina receptu a byly naprosto úžasné.Dneska jsem je pekla znova synkovi k narozeninám a karastrofa,skoro všechny mi popraskaly a jsou takové jako nedopečené i když nahoře růžové.nemáte někdo tušení čím by to mohlo být,čeho se mám příště vyvarovat? Děkuji Gábi

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Nenapsala jste, o jaké trubičky se jedná. Dělají se různé, já dělám ty tenké oříškové polité čokoládou, nebo kremrole z lístkového těsta. Dělala jsem je už na mnoho svateb známých či na oslavy narozenin. Pokud myslíte ty lístkové, tedy:

1/ těsto je třeba řádně překládat do psaníčka /3 x/ a mezitím vždy nechat asi 15 minut v chladničce odpočinout. Když budete těsto vyvalovat, musí se na něm tvořit malé puchýřky, to je správně vypracované.

2/ Proužky těsta namotat na kovové trubičky, pokládat na vymaštěný plech koncem dospod, aby se připekl. Pokud nechám ten konec nepřitlačený u dna plechu, trubičky se mohou při pečení rozmotat a pak utvoří jakési nepovedené roztažené spirály. Cukroví potřít na povrchu rozšlehaným vajíčkem - pozor, aby nesteklo dolů, hotové trubičky se pak přilepí k plechu a obtížně se sundávají.

3/ Troubu dopředu vyhřát na 200 stupňů, dát do ní plech a neotvírat! Pečení pozorovat okénkem, vypozorovat si, jak dlouho se asi pečou. Při zbytečném otvírání se vnitřek trouby ochladí a trubičky praskají. Hotové jsou zlatavě nahnědlé. Po vyndání plechu z trouby všechny uvolním příborovým nožem od plechu, nechám trochu ochladnout, teprve chladnější je krouživým pohybem sundávám z rourek. Pokud budete sundávat hned za horka, pomačkáte je a to lístkování nebude zřetelné.

Sníh dělám buď vařený v páře, ten déle vydrží, nebo jablečný. Ten je hotový hned, ale cukroví se pak hodí spíš k rychlé spotřebě /do 3 dnů/. Jaga.

Praskání může také zapříčinit tuk použitý při pečení. Nejlepší bývaly trubičky z váženého másla, ale to už se dneska nekoupí. Já používám Zlatou Hanou a úspěšně.

Mohla bych se, prosím, zeptat, co je to za těsto (pod normální lístkové se plech nemastí) - nějaké méně tučné?

Pro Ildiku: Dobrý den, těsto na trubičky dělám ze dvou těst:

1/ 15 dkg hladké mouky, 1 máslo = vše zpracovat. Máslo raději tužší, z měkkého to jde velice špatně, těsto teče.

2/ 15 dkg hladké mouky, 3 žloutky, 1 lžíce octa, špetka soli, 3 - 4 lžíce vlažné vody. /dle potřeby/. Zpracovat tužší těsto, jakoby na nudle, hodně vypracovat.

2. těsto rozválet na placku, na něj naplácat 1. těsto - máslové, a složit do psaníčka. Nechat 15 minut v lednici, rozválet, složit. 15 min, v lednici, rozválet, složit. Potom po 15 minutách těsto rozdělit na 4 díly, jeden díl rozválet na tenkou placku, krájet rádýlkem pruhy, natáčet na plechové trubičky. Ostatní díly mezitím přechovávat v lednici.

Z jedné této placky je asi 15 trubiček, takže z celé dávky okolo 60 kusů. Plech slabě podmaštuji, trubičky mažu rozšlehaným vajíčkem, peču v předehřáté troubě, pak IHNED PO VYNDÁNÍ trubičky uvolním od plechu. Jinak by se trhaly. Pak je ještě nechám trochu vychladnout, teprve potom je sundávám.

Co je důležité: před prvním natáčením trubiček je ponořím do studené vody, vyndám do kbelíku a nechám okapat. Pak na ně trubičky natáčím. Pokud ten den použiji plechovou trubičku vícekrát, už ji znovu nenamáčím, jenom poprvé.

Sníh buď jablečný ze 2 bílků, nebo vařený v páře ze 12 bílků. Je to sakra rozdíl a pracnost k tomu! Takže raději ten jablečný. Jaga.

Moc děkuji.


Dobrý večer,jednalo se mi o kremrole,recept dělám úplně stejně jako vy akorát trubičky před použitím nenammáčím.Asi jsem měla přepálenou tu troubu,jinak nevím.Můžete mi prosím napsat na jak silno těsto vyvalujete?,děkuji Gábi

Omlouvám se za pozdní odpověď, s prodlužujícími se dny mám na Poradnu stále nějak míň času. A bude hůř.

Těsto: po posledním přeložení a odpočinku rozkrájím těsto svisle na 4 stejné díly. Každý díl podmoučním a rozvaluji válečkem na obdélník asi 40 - 45cm x 20 cm. Je to ale od oka. Těsto je tenké jako na nudle, tak 2 mm. Z toho svisle rádýlkem pruhy asi 3 cm široké. Ty pak natáčím na trubičky. Z jedné části je asi 15 trubiček, ze všeho tak 60.

Aby těsto krásně lístkovalo, je nejdůležitější dobře jej vypracovat, překládat, rozvalovat. Není to prostě legrace, trubičky jsou cukrářský "majstrštyk", ale když se to kuchařka naučí, zjistí, že to nic není. Pokud bydlíte na Pardubicku, přijedu a upečeme je jednou spolu. Nebo můžete vy přijet k nám a upečeme je u nás.

Jinak nedoporučuji je moc dělat přes léto, máslo je řídké, z těsta "vylézá" a není to ono. Těžko se to zpracovává. Je lepší si tak mezi červnem a zářím dát pauzu a raději chodit na zmrzlinu. Jaga.


Děkuji,jste moc hodná:Moje maminka mi taky říká,že to už dělají zkušené cukrářky.Já je dělala teprve podruhé,tak musím nasbírat zkušenosti a triky jak na ně.Ještě se teda optám na jak silno převalujete těsto,když se překládá?Snad mě chápete?Jinak je dělala moje babička a ta v nich byla mistr,ale taky je pekla asi celý život aspon můj co si pamatujiVše dělala od oka a tak jsem ráda že jsem po ní aspon našla recept i když ona dávala do těsta jen jeden žloutek a vy 3,tak příště to zkusím podle vašeho..je to od vás moc pěkné a já si toho vážím,že by jste mi to chtěla ukázat,ale bohužel jsem od Olomouce a to je kus cesty.Jinak ještě jednou moc děkuji za vaše rady.Gábi

To máslo s moukou jen tak opatrně smíchám. Stykem s teplou pokožkou by se to zbytečně rozehřívalo a teklo, takže to spojit co nejrychleji.

2. těsto - s octem a žloutky zato zpracovávám hodně dlouho. Pořád ho na stole hnětu, jako třeba na nudle. Musí být tužší, ale ne tvrdé. Pak jej rozválím na čtverec asi 25 x 25 cm, na něj opatrně naplácám to máslové těsto, přeložím všechny 4 rohy ke středu, takže vznikne takový menší čtverec s úhlopříčkami. Ten ještě přeložím napůl, jako když zavřu knihu + 15 minut v chladu.

Druhé překládání: Těsto nijak nerozdělávám a jak je, vyválím z něj obdélník asi 1 cm silný. Nožem si mohu naznačit svisle čáry - třetiny a přeložit jednu čás, pak druhou, těsto bude tedy ze 3 vrstev. Pak přeložím svrchu dolů na polovinu + 15 minut v chladnu.

3. překládání: je stejné, jako to první. Udělat čtverec asi 1 cm silný a složit těmi rohy do středu a k tomu ještě napůl.

Po 15 minutách už těsto rozdělím na 4 díly a začnu vyvalovat první z nich. Pěkně natenko. Když je těsto pěkně vypracované, pozná se to, že při vyvalování vyskakují na těstě drobounké puchýřky vzduchu. Trubičky se pak dobře pečou a moc pěkně lístkují.

Nejsem žádná moc zručná cukrářka, taková normální ženská, ale ty trubičky jsem se naučila opravdu dobře, od jedné paní, která už je dost let po smrti. Mám na ni pěknou vzpomínku, pokaždé, když je peču, vzpomenu si v dobrém na paní Zitovou. Jaga.

 

hahanaj*

0x

snad příliš rozpálená trouba?


Je to možné,měla jsem ji na 250C...

hahanaj*

tak to je opravdu moc , to je tak na maso :D:D:D- podruhé si dej pozor nejlépe tak 180 nejvíc 200st


jasan,dám si příště nA to pozor

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]