Nejste přihlášen/a.
Prosím, máte nějaký fígl na brambory, které nepřežily ve sklípku venkovní teplotu - 30st.? Nejsou zmrzlé, ale po uvaření jsou nasládlé. Údajně brambor sládne již při + 2 st., tak se nedivím. Přemýšlým, zda by alespoň část z nich nešla nějak rozumě zkonzumovat. Část jsem přenesla do špajzu s teplotou +5 st, ale víc nevím co s nimi.
Když jsou uloženy při teplotě pod čtyři stupně Celsia, tak sládnou, a právě z cukru akrylamid vzniká.
Nasládné brambory nechat v běžné teplotě pár dnů - částečně to pomůže. Jinak se spousta jídel, kde se nasládlost ztratí. Je to veškeré bramborové těsto - plněné bramborové knedlíky, slané bramborové koláče, zapékané brambory s uzeninou i zeleninou, brambory na paprice, saláty s bramborem apod. Jinak samozřejmě sladká jídla z brambor. Hlavně z nich nedělat bramborovou kaši, v té snad ta sladkost ještě víc vynikne. Dneska budu také brambory stěhovat do tepla, ale to už mám asi jenom 5 kg - takže žádný problém. Ještě včera jsem měla ve špajzce na chodbě 7 °C, ale dnes to už bude horší - bylo u nás -23 °C.
doplněno 06.02.12 09:47:Ještě jsem si vzpomněla - při vaření slít první vodu po varu. A ještě bych zapomněla - udělat bramboráky - zde se při dobrém okořenění určitě nasládlá chut hodně zmírní.
doplněno 06.02.12 11:09:Dneska jsem to ještě přežila, i když klouby se bouří. Brambory a ovoce přesunu, ale co ta upravená předpověď, že mrazy potrvají mnohem déle, než se předpokládalo!
Tyhle brambory se u nás běžně prodávají v supermarketech.Výhodně.Za dobrou cenu...Asi budu za barbara ale já je prostě víc osolím...Ale mít jich doma metrák,tak asi jdou..Máme na to specielní,zelené popelnice...
doplněno 06.02.12 09:43:lidus,já s Vámi souhlasím,že se to nedá odstranit ale když si náhodou koupím tři,čtyři kila,tak to ta sůl trochu zachrání...Zrovna předevčírem jsem dělal placky a bez tý soli připomínaly koláče...
Někdy se stane, že někdo špatně zavře dveře do sklepa, pak část brambor u schodů namrzla. Byly sladké. Brambory jsme nechaly ve sklepě a po nějakém čase, už nebyly sladké. Chce to nechat brambory v klidu, sladkost zmizí.
Vím, že pro sladké brambory je pozdě, ale naše sousedi nechávají na WC při mrazech svítit petrolejku, protože jim zamrzá okno. Co mají petrojeku, tak okno je OK. Dát do sklepa petrolejku, nepromrzlo by to. Pro příště.
Brambory opravdu sládnou při teplotě pod 3st.celsia, ale není co řešit..Stačí je přenést do pokojové teploty tak na 5dnů a sladnost zcela zmizí..Mám to vyzkoušené, a pak je také vždy den před vařením si oškrábnu , dám do vlažnější vody(25st) a druhý den vařím normálně osolené a nasládlost je pryč...Krásný večer..
muter, žila jsem na chalupě kde se stalo, že brambory namrzly a i když se daly hned druhý den do teplejší místnosti jediné co udělaly bylo, že rychle podlehly hnilobě, sladkost zůstala. V pátek mi dcera z chalupy dovezla brambory a namrzlé, dnes jsou v pokojové teplotě třetí den a podle toho jak vypadají čekám, že když rychle nenadělám placky s mákem budou v sobotu schnilé. Nicméně, zkusím dnes dvě oškrábat a namočit do zítřka. Zítra dám vědět.
doplněno 07.02.12 10:42:Tak včera jsem oškrábala a dle vaší rady do dneška máčela, uvařila a jsou sladké stále. Ponorákem jsem je rozmixovala, přidala sladkou smetanu ke šlehání a 5 stroučků nadrceného česneku, trochu máslové zásmažky -česnečka je dobrá a sladkost není znát.
Děkuji všem rádcům za odpovědi. Tolik bambor ani nemám abych vyzkoušela všechny možnosti. Přiznám se, že nevím jak bych doma brambory vysušila ... manželovi se nejvíce líbí nápad s vypálením na kořalku . No nevím - dát si řízek s kořalkou? Možná to nemusí být špatný :D Ale co mě nezabije, to mě posílí.
Zpracovat zmrzlé brambory na pálenku je jen fantazie,normálně obsahují brambory tak 2 % zkvasitelných cukrů.Ostatních polysacharidů asi 18%.Ty je nutno rozbourat pomocí enzymů a teploty.Někdy se k tomu používá i kyselina solná.
Jeto tedy dost nákladné a pracná metoda.
JABRAKA
Už je to dávno, co jsem jezdila do vsi, kde byl lihovar. Každý podzim se tam vozily tuny brambor. Co taky jiného na Vysočině? Myslím, že byl postaven ještě někdy před válkou a že ve své době normálně prosperoval. Takže spíš akademická otázka - proč by se v bramborářské oblasti stavěly za první republiky lihovary, kdyby byla výroba lihu z brambor tak nákladná? I v našem městě býval lihovar, ten už nepamatuji, ale zbylo po něm místní označení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.