Nejste přihlášen/a.
Hospodyˇky a kuchtíci. Právě jsem si uvařil včerejší slepičí vajíčka. Protože jsou čerstvá jde skořápka špatně odstranit = při "loupání" zůstává na skořápce bílek. Bylo mi doporučeno, že když se vaří čerstvá vajíčka, je třeba je hned po uvaření vložit do studené vody. Hohužel se mi tohle doporučení neosvědčilo. Délku vaření na hniličku a na tvrdo znám. Jde mi jen o to oloupání - aby na skořápce nezůstával obsah. Děkuji za rady.
Já vložím do studené vody a natuknu. Přidávám i odkaz na diskuzi, kde se toto řešilo, tak se mrkněte:
www.poradte.cz/ne/...
Bohužel se nemůžu na 3464 dostat = odpověď: otázka nenalezena. Pokud vy ANO, bylo by možné to vložit textem jako odpověď. Děkuji.
Tak jsem pro Vás z té diskuze tedy vybrala pár rad od různých rádců, které by se mohly hodit:
Vejce natvrdo vařím s trochou octa, pak zchladím a loupu pod vodou, od špičky-tam je vzduch a snadněj se to začne. Pokud to zrovna není dva dny staré vejce tak to jde bez větších problémů.
Manžel vajíčka vždy vývrtkou před vařením lehce natukne na konci se vzduchovou bublinou, tzn, ten širší konec. Navíc vajíčka vaříme vždy ta starší (máme vlastní slepice), čerstvá je nemožné oloupat. Po uvaření vejce zchladit ve studené vodě aspoň 10 minut a před loupáním mohutně tukáním skořápku rozbít na tisíc kousíčků. Pak to jde fakt hezky.
Já si pomáhám tak, že odstraňuji skořápku kávovou lžičkou. Nejdřív skořápku vařeného vejce pořádně "nakřapnu"a potom vsunu lžičku pod skořápku a objedu vejce lžičkou. Hm, ono se to špatně píše, ale pomáhá to, ještě pomůže, když mám nakřapaná vařená vejce ve studené vodě.
A na závěr: Na stream.cz/... Je to video, kde pán natukne uvařené vajíčko na obou koncích a odstraní skořápky na špičkách. Potom do otvoru na jednom konci silně foukne a vajíčko celé vyklouzne druhým otvorem do jeho dlaně.
doplněno 30.11.11 08:53:
Jinak stačí zadat do zdejšího vyhledávání "jak oloupat vajíčko".
Dobré oloupání vařených vajíček je prostě nevyzpytatelný úkon. Také vajíčka po uvaření chladím, vodu třeba 2x vyměním, trochu poválím, než loupu. Ale i tak jsem se někdy u toho vztekala , ač jsem v podstatě klidný člověk. Vajíčka v poslední době kupuji v jedné speciálce, sice za 2,60 Kč. Ale kvalita fakt dobrá a loupání vajec je celkem bez problémů. Je pravda, že jsem nezkoušela pod skořápku foukat. Beru to jako fakt, že někdy se to prostě nepovede. A když vařím vejce a chci, aby nebyla poničená, tak jich raději uvařím o dvě víc a je. I ty špatně oloupané se vždycky nějak upotřebí.
Uvařená vajíčka nechám ve studené vodě co nejdéle. Např. zítra budu dělat chlebíčky, uvařím si vejce dnes a ve studené vodě je nechám klidně přes noc. Vajíčko natuknu a začnu loupat od té širší strany, je tam vzduchová bublina a jde to tam načít lépe, i s tou spodní blánou.
Vejce by se ale měla vařit nejméně 3 dny po snešení, raději i starší. Úplně čerstvá se trhají a neoloupal by je pěkně ani kouzelník. Pokud budete mít úplně čerstvě snešená, udělejte si je raději míchané na špeku. Bylo to oblíbené jídlo feldkuráta Katze /ze Švejka/. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.