Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Želé na dorty mi stéká dolů

Od: kvetinka* odpovědí: 8 změna:

Prosím poraďte, kdo máte zkušenosti s poléváním želé na dort. Když už mi želatina tuhne, nalévám ji na dort, vždy mi proteče až do piškotu, nebo bokem dortu. Nechat ji ještě více ztuhnout, než polévám, nebo jak na to? Vždycky obdivuju na kupovaných zákuscích, jak mají vysokou a krásně nahoře zarovnanou vrstvu želé. Jestli někdo víte, napište. Díky.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Není želé jako želé. Ráda používám želé, které když dopadne na vychlazený podklad, ztuhne. Nemám ho doma, že bych vám napsala značku. Na malém, bleděmodrém sáčku je obrázek nějakého červeného ovoce na piškotu a červené želé. A v návodu je, že se má podklad vychladit a podle potřeby znovu rozehřát. Stojí míň jak 10kč.Jinak musí být podklad natřený nepropustnou vrstvou-marmeláda, šlehačka, krém. A přizvednuté okraje. Jinak se želé vsákne do těsta.

 

juldab*

1x

Jednoduchej trik. Fromu vyložit folii nejdřív nalít vrstvu želatiny nechat ztuhnout. Na to další tenkou vrstvvu želatiny do toho ovoce a piškot až naposledy. Takže dělat vzhuru nohama. Další možnost zalít malým množstvým želatiny která smáčí jenom povrch nechat zatuhnout. Přez to klidně druhou vrstvu horké želatiny.. S tou první se spojí ale neproteče.

 

lui*

1x

Cukráři to řeší jednoduše. Namáznou korpus slabou vrstvou marmelády. Ta oddělí želatinu od těsta. A utěsní i spáru kolem formy.

 


0x

Když dělám ovocný dort, udělám si na okraji kolem něho z ovoce vyšší ohrádku. Třeba z jahod, nebo kompotovaných mandarinek. Ty potom želé zachytí a nestéká mi z dortu dolů. Jinak když želé udělám /nepíši uvařím, protože vařit se NESMÍ/, dám ho chvilku ochladit, pak polévám. Pokud mi při polévání zůstane v kastrolku trochu již zrosolovatělého želé, znovu jej opatrně rozehřeju a celý povrch znovu poliji. Pokud není stejnoměrné, příborovým nožem jej rozetřu. Želé mám pak stejnoměrné a hezky hladké. Jinak - toho želé nesmí také být zbytečně mnoho. Na jeden dort připravuji želé pouze z poloviční dávky /půl pytlíčku/.

Vaše otázka mi připomněla dědečka Čibuka, když jsme mu tady radili, jak se slavnostním dortem pro babičku. On psal, že mu z toho želé vznikly takové "soply". Moc jsem se mu nasmála. Kéž by tady s námi mohl být. Jaga.

 

olaf71*

0x

želatinu bych nechal vychladnout,částečně ztuhnout a ještě aspoň trochu tekoucí nalil na piškot,ale jen menší vrstvu. pak nechat ztuhnout v lednici, pak zalévat na víckrát vždy teplou želatinou,(pozor, studené vrstvy se nespojí). pokud chcete pěkně vysokou vrstvu, je potřeba udělat nějaké tzv. mantinely. vycházím z vlasních zkušeností při výrobě aspik.dortů, kdy zalévám na několikrát v dortové formě, tak aby byla vrstva želatiny dostatečná a ozdoba na svém místě a ne rozplavaná všude možně.

 


0x

Dělám hodně aspiky, různé malé misky, je to na způsob Ruského vajíčka. /dříve/. Dolů plátek vajíčka, proužky naložené červené papriky, trochu zalít, debrecínku - dva plátky, okraje přes sebe, plátek sýra Aidam, dva tři plátky Hermelínu, lžičku Lučiny,/ten sýr/, zabalím a váleček dám doprostřed misky, zalít, rozmixuji Moravanku, co má feferonku a trochu barevné zeleniny přijde na celé dno. Nakonec zalít. Může tam být cokoliv, co se v lednici najde, saláty, pomazánky, nesmí tam chybět kořeněná nakládaná zelenina, aby to bylo pikantní. Výborné jsou také čínské klíčky, jsou tam i houby, super.

Můj problém.. vždy mám problém, abych správně zahřála aspik, někdy se to zdá moc, jindy málo, jak to ochutit, aby to nebylo jen fádní, co tam přidat, jak to udělat pikantní.

olaf71*

můj recept na aspik pro stud.kuchyni (použííval jsem ho 5let ve výrobně lahůdek).

želatinu v poměru 1kg na 20 lt.vody nechat nabobtnat v octu. (10 min), část z dílu vody uvařit s bobk.listem a novým kořením. přecedit do želatiny a pomalu zahřívat dokud se nerozpustí, nesmí projít varem. dochutit solí,cukrem a octem. chut udělat hodně výraznou, v konečné fázi je OK. ocet a vodu sčítat do poměru vůči želatině.

Děkuji vyzkouším. Viky

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]