Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Tatarák - jaké maso?

Od: hribecek odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké levnější maso použít na tatarák, když nechci kupovat pravou svíčkovou? Je velice drahá a nejsem moc zdatná kuchařka,tak by byla škoda, kdyby se mi to nepovedlo...

Předem děkuji všem za pomoc

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*

2x

Dobrý den, pokud to chcete vyzkoušet tak kupte pravé svíčkové jen 20 dkg, nebo zkuste falešnou svíčkovou ta stojí cca 170 Kč/kg ale rozdíl je znatelný. Osobně tatarák nemusím ale pokud už ho dělám tak jedině ze svíčkové, falešnou svíčkovou používám všude tam kde používám k vaření zadní hovězí.

 

juldab*

2x

Záleží na druhu přípravy. Pro nejlepší se používá svičková ( filet mignon) nebo tzv rib eye což je kus roštěné. Tento tatarák se neškrábe jak se lidé mylně domnívají ale dost na hrubo seká. Z té roštěné má krásnou barvu ale je takovej vodovatější. Čim horší maso tím se musí jemněji namlet(dvakrát s rozdílnými šajbami) nebo naškrabat ( při škrábání zůstanou flaxy na prkýnku) Mě se nejvíc osvědčil tzv váleček což je sval z předku zvířete je ale prodáván jako zadní maso. Chutově výbornej má ale podstatně bledší barvu. Doporučuji ho po namletí dobarvit červenou paprikou. Jinak na routech děláme tatarák normálně ze zadního. Nejdřív proženeme ledvinou porom dvě šajby namíchat pouze lechce každej si dochutí. V průměru děláme tak z pěti kila masa a většinou je to první věc po který se zapráší.

doplněno 06.09.11 11:38:

Ještě k tomu masu

 

cocinkamichalka*

1x

Tak buď falešnou svíčkovou, nebo mladé zadní hovězí... HLAVNĚ ČERSTVÉ!

 


1x

Nemusíte být zdatná kuchařka, na tataráku se nedá nic zkazit. Strávníci tedy ano, když si to špatně okoření, ale Vy jako kuchař jen maso neochucené pomelete nebo naškrábete - nabídnete a - dělejte si s tím co chcete. Pravá svíčková je velice drahá, proto používám falešnou. Roštěnec - to se mi zdá takové tuhé. Maso nebude tepelně upravené, proto jej vybírejte tak, aby bylo čerstvé /neoschlé/ a mladé /čím starší kus, tím tmavší maso/. Takže pěkně světloučké. Dříve jsem maso naškrábala, dnes jej melu, je to rychlejší a méně pracné. Případné mázdry zůstanou zachyceny na nožích mašinky.

Jinak - pokud to nemáte daleko do Polska, tam prodávají to, co u nás ještě nikde nekoupíme. Kvalitní neochucené hovězí maso na tatarák, opravdu naškrábané, chlazené, vakuově balené v igelitu asi po 300 g. Měli ti Poláci prima nápad, není to navíc ani nijak závratně drahé, ale u nás se to nesežene. Škoda. Tak dobrou chut. Jaga.

Mám takový pocit, že u nás se to nedostane už, nikoli ještě. Já si tatarák, tedy již připravené, kupovával, než to zatrhly hygienické předpisy. No ale ve výsledném efektu je to jedno.

ella*

V tom Polsku,bych maso na tatarak,jak pisete,ze uz je namlete nedoporucovala kupovat,protoze je tu velke nebezpeci bakterialni nakazy.Maso se nema ani nechat namlit od reznika,je treba u tataraku max.opatrnost.Nejlepe koupit kousek masa na biftek,primo od reznika a ne na balickovem a pak si to doma naskrabat nebo namlit tesne pred pripravou.Taky neni dobre pouzivat na tatarak maso zmrazene.Nejlepsi si najit vyhovujiciho reznika,protoze ten vi,odkud maso je.

 


0x

Já tatarák dělám z falešné svíčkové, z válečku, z roštěné. Proženu to dvakrát el.mlýnkem přes menší šajbu. Když jsem ještě mlýnek neměla, nakrájela jsem maso na teninké kousky a rozbila paličkou na maso na kaši. Hmm, mám pusu plnou slin. Až navečer půjdeme se psem čurat, vezmeme to kolem řezníka a taky si koupím kousek. Všechno ostatní, kromě chleba a piva na zapití, doma mám. Bezva nápad!

doplněno 07.09.11 10:40:

Kdysi kdosi mě poučil, že tatarský biftek vznikl tak, že ho Tataři dali koňům pod sedlo a a vlastně maso rozbili tak, jako já paličkou. Možná, že to není pravda, že je to kec.

1jara*

Nejjemnější je jen škrábaný!

 

ferda*

0x
Tatarak ma byt z prave, jinak to neni vono. Klidne pres mlynek, ale at to neni pastika, coz je u nahrazek prave nutnosti.

 


0x

Znam sefkuchare, ktery ma radeji tatarak ze zadniho, nez z prave svickove. Ja kupuji u reznika zadni a necham si ho primo na miste 2x pomlet a je to bez prace. Jeste mi k tomu pribali pripadne slachy, co tam byly pro psa. Na nas zbyva uz jen okorenit a jist. Tak hura k reznikoi a klidne s nechte poradit. Jen si davejte pozor, aby to u nej byl ciste a vonelo po masu, zadny zapach, tam by jsem i nekoupil maso zadne, natoz na tatarak. Mlady bycek je samozrejme lepsi, nez krava, ktera je priparne rcena na mleko, ne na maso

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jaké maso na tatarák
Otázky na téma maso na tatarak

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]