Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co a jak zavařujete?

Od: babkazov® odpovědí: 14 změna:

Koupila jsem nektarinky, neodolala jsem ceně 15 kč a zavařím je. Sjedu je nožem několikrát dookola a pak 2x napříč tak, aby každý kousek byl akorát do pusy. A tím jdou i fajn od pecky. Musím přidat cukr, protože jsou tvrdé a beztak kyselé. Co a jak zavařujete vy? Neznámé postupy a recepty jsou vítány. Např. jedna moje známá dávala do některých skleniček ovocný sirup a mnohem méně cukru. Měla pak třeba růžová jablíčka s vůní jahod a hrušky s vůní ananasu Těším se na novinky, které neznám, ale vyzkouším.

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidka*

2x

Ahoj kolegyně! Právě mám v hrnci míchaný kompot - prostě co dům dal. Spodní vrstva áronie od zetáčka, prostřední jablíčka od sousedky a navrchu pár švestek z krámu. Vypadá to slušně vzhledově. Sice bych si míchané kompoty představovala jinak - rybíz, angrešt, meruňku (broskev, nektarinku), trochu černého rybízu nebo borůvek pro barvu a třeba ještě višně. Ale jak už jsem psala, u nás všechno pomrzlo. Tak alespoň takováto kombinace. Pro zetáka jsem zavařila samotnou áronii. Já ji zobu čerstvou kvůli štítné žláze. Letos se vzhledem k mrazům v nevhodnou dobu pěkně flákám, co se týče zavařování.


Koukala jsem na Gůglu, co to áronie je. Vím, že známí o ní mluví, ale nikdy jsem ji nejedla. A zaboha si nemohu vzpomenout, jak se jmenoval ten strom, o kterém nedávno mluvili v rádiu, že ho nechal přivézt Karel IV. Ten jsem taky hledala na Gůglu a zjistila jsem, že je to vlastně černá jeřabina.:D Míchané kompoty jsou bezva, ale člověk bez zahrady a ve městě, toho moc nenamíchá.Že?:D Jednou jsem dostala tašku nic moc jablek a pár meruněk. Jablíčka jsem bez vody rozvařila,přisladila, přidala skořice, ponorným mixerem rozkvedlala a zavařila jsem do toho pyré na větší kousky nakrájené meruňky. Byla to veliká dobrota pro děti. Mladá si to nalívala na ovesné vločky.Tak at nám všem skleničky drží!

 

jabraka*

2x

Zrovna jsem dozavařoval jablka s jeřabinami.My panelákoví to máme složité.Jsme odkázáni na cizí dodávky.Ale zavařuji vše,co se najde,vedle našeho paneláku je zahrada a z velké jabloně padají krásná jablka přes plot.No,nesebrali byste je také?jedná se o desítky kilo jablek.U novostaveb v satelitní čtvrti vysadili vloni stromky.Jsou to jeřabiny, pravděpodobně je to jeřáb MUK,který má nádherné plody až 1,5 cm naprosto bez hořké chuti.Velké hrozny plodů mě zlákaly,že jsem se rozhodl je také zavařit.Směs jablek s touto raritou je už na pohled okouzlující.Jak budou chutnat,to se ukáže za pár dní,musí se uležet.A samozřejmě zavařuji v MW.

JABRAKA

 


2x

Právě se dnes chystám zavářet hrušky, hruškový kompot u nás jde hodně na odbyt. Za vsí je veliká alej takových ohromných máslovek, včera jsme si byli nasbírat. Zavářím oloupané půlky, malou lžičkou vyloupnu dokola jádřinec a protože mám v mrazáku pytlíky nádherných velkých třešní, tak do toho důlku budu dávat třešni. Pěkně barevně to vypadá a dobře chutná. Jinak, babičko, nechcete si přijet natrhat ten černý jeřáb? Je ho u nás asi 10 stromů, úplně obalený a tady to lidé netrhají. Mně to také nechutná. Už tady někteří z Poradny byli a trhali. Jaga.


Děkuji za nabídku a pozvání. Je to milé Ale zas až takovou spotřebu nemám. Spíš se takhle bavím. Mladí vaří jinak, kompoty tam nejdou na odbyt, spíše saláty z čerstvé zeleniny.Pár skleniček na mlsání ve špajzu mi stačí.

 


1x

Já už moc nezavařuji, děti jsou velké a moc o to už nestojí, ale letos jsem dělala pečený čaj a mám s tím úspěch...myslela jsem, že bude na zimu, ale asi budu muset dělat ještě jednou. Jakékoliv ovoce nakrájet, dát na plech, posypat kryst. cukrem, vanilkou, skořicí, pár hřebíčků a dát na 20 minut péct. Pak přidám rum a naleju do skleniček. Pro sychr jsem sterilovala 10 minut, ale prý se nemusí. Jinak, když jsem zavářela dříve, tak jsem hodně kombinovala ovoce dohromady. třeba do hrušek přidat rybíz, nebo švestky s jablky. dýně s ananasovým sirupem je známá, to bylo taky moc dobré...ach jo, už abych měla vnoučata, jestli o to budou stát...

Atramo, a pak to zaleješ horkou vodou, aby z toho byl ten čaj? Myslíš, že bych mohla upéct černý bez a jablka? Ahoj Suzy.

doplněno 19.08.11 21:44:

A kolik toho rumu? Jak to má vypadat? Taková jako řídká marmeláda? Napiš, já bych si to ráda udělala. Tohle se mi líbí. Díky.

Přesně tak, potom se dá do hrnku 2 -3 lžičky a zalije horkou vodou, jak kdo má rád. Já to vše dělám od oka, takže poměr nevím, rumu dávám asi víc, než se má...ale myslím, že když dáte do vyhledávače Pečený čaj, že vyjede spousta receptů. Ono i koření dává každý jinak, nesmí to být jako marmeláda, ty kousky ovoce tam jsou, pustí to štávu. Černý bez a jablka by možná šlo, ale je lepší, když tam jsou třeba borůvky, rybíz, angrešt, prostě i drobné ovoce. Já dělala z borůvek lesních i z aljašské ze zahrádky, maliny, rybíz, přihodila jsem pár nakrájených švestek, nektarinky, a pak jsem tam dala mou oblíbenou kustovnici. Může být i ovoce mražené, třeba jahody. Může to být i bez rumu, ale je to lepší s rumem. Voní to jak vánoce...i v srpnu. Teď ho tu mám udělaný vedle sebe, škoda, že ta vůně nejde přes PC...

lucky*

Mě se to taky moc líbí(-: Můžu poprosit o podrobnější postup? Děkuju!

Zadejte si na Toprecepty.cz PEČENÝ ČAJ a je tam zhruba postup, co jsem dělala já. Já nedávám citron, jen štávu ze dvou citronů, na to jsem zapomněla. Je to dobré dělat ve skleněném pekáči a občas promíchat. Stačí péct při plné teplotě trouby 20 minut, pak už by to bylo moc patlavé, ono to asi nevadí, ale já mám radši ty kousky ovoce.

 


Ten pečený čaj mi připomíná varenje, které vyráběla kamarádka, původním povoláním Ruska. Opatrně vařila ovoce, vlastně "táhla", že pak bylo takové jako průsvitné. To taky byla velká dobrota. Ráno na trhu jsem ještě koupila rajčata a trošku švestek a postála jsem u pracovní desky. Teď mám 26 třetinkových lahviček v zavařovacím hrnci. Nesmím zapomenout hlídat teploměr :D Rajčata mám moc ráda do polívky, pod maso nebo jen vysmahnout vodu, na pánvi s máslem a vajíčko do toho. Bezva večeře. Jen tak halabala je nakrájím, natlačím do sklenice, úplně bez ničeho. A sterilizuji. Až se zima zeptá. (Na cestě do Kaufu :D)

 

brok*

0x

Dají se sehnat zavařovací kuchařky.

 

lidus*

0x

Hezký večer. Jelikož jsem líná a nejen já ale i mé dvě zdravé sestry a moje dcera tak nám s láskou zavařuje naše 70ti letá vitální maminka. Zavařuje co se dá a co dostane od kamarádů se zahrad. Okurky, zelí, zelí + červená řepa, papriky plněné zelím s křenem, malé cibulky, fazolové lusky, maliny a ostružiny s jabkama, třešně, višně, meruňky,broskve, blumy zelené a fialové, rybíz míchaný s angreštem, moruše, dýně s ananasovou trestí, strouhaná jabka (paráda na štrudl), lečo, strouhanou zeleninu se solí, všemožné marmelády. Nevim co ještě, prostě to co zrovna dostane nebo v akci nakoupí, zavaří a pak nás všechny podělí, netuším jak to dělá a jak to vše zvládne a v mezičase ještě nám a známým upeče koláče a nebo cukroví a večer pak vyběhne do Sokola.


To je skvělé, mít takovou maminku a takovou rodinu!

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]