Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nepovedená buchta-proč?

Od: amores* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,chtěl jsem udělat radost a upekl jsem tvarohovou buchtu,postupoval jsem podle receptu.V troubě na plechu byla krásně vystouplá a jakmile jsem ji vytáhl ven z trouby,tak klesla a je z toho placka.Nevíte proč?Vše jsem měl našlehané i sníh tuhý.Děkuji dámám předem za odpověd´

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

patronka*

2x

Pravděpodobně to bude úkaz, kterému se říká " zdrcla se". Ten může nastat, když při vytahování z trouby uděláte prudší pohyb, ale stává se to zejména u kynutých těst. Můžete prosím vložit i celý předpis vč.postupu? Patronka

amores*

Patronko dělal jsem to podle tohodle receptu:

7 vajec,1kg tvarohu,1 hrnek cukru moučka,1 lžíce krupice,1 lžíce škrobové moučky,1 vanil.cukr

Postup:Tvaroh důkladně rozmixujte.Z bílků s jednou lžíci cukru ušlehejte tuhý sníh.Zbytek cukruutřete se žloutky a směs zapracujte dotvarohu.Přidejte škrobovou moučku,krupici a van.cukr.Sníh opatrně smíchejte s tvarohovou směsí a vylijte na plech vyložený pečícím papírem.Dejte péct do vyhřáté trouby 40 minut.

Jinak chut´ově je dobrá a sním jí sám,ale původně jsem ji chtěl odnest manželce do nemocnice.Recept jsem vyčetl v časopise.

doplněno 24.03.11 20:11:

Placka nemá být.A kdybych ji nevyndal z trouby,tak by se spálila.Jak jsem to měl udělat aby to nebyl pro buchtu šok.

patronka*

Dobrý večer, poměr jednotlivých surovin je hodně netypický - moc vajec a tvarohu, málo "plniva". Hledám ve svých soukromých předpisech a mám tu obdobu, jen s jiným poměrem : Tvarohový koláč : 2 balíčky tvarohu (500g), 2 celá vejce, 150 g cukru + vanilkový cukr, 1/16 másla, 2 lžíce dětské krupičky, 1/2 prášku do pečiva, citronová kůra. Vše se dohromady utře, rozprostře na pečicí papír a upeče. Teplotu bych volila 180°C, hotové zkouším špejlí - musí být suchá. Tady to jistí pečicí prášek, u Vaší buchty musíte spoléhat na sníh z bílků - to je jako s piškotem, ten taky může při prudším pohybu a prudké změně teploty klesnout. Tady je další : Tvarožník : 500g tučného tvarohu + 150g dětské krupičky + 4 žloutky + 150g másla + 200g cukru + sníh ze 4 bílků + trošku mléka. Pokračování stejné. Já bych na Vašem místě teď všechno přepsala do tabulky třeba v Excelu, porovnala množství jednotlivých surovin a udělala takový střed. Koláč je nejjednodušší, tvarožník je předpis od manželky Karla Lopraise, údajně jeho oblíbený. Ještě jedna otázka - máte plynovou, nebo elektrickou troubu. V plynové bych to ani nezkoušela. Patronka

amores*

Moc děkuji,recepty předám manželce.Máme elektrickou troubu(horkovzdušnou).

Dnes jsem se nudil,četl časopisy a tam byl recept,jinak nepeču,dnes to bylo poprvé.Celkem mě to bavilo do doby než se mě to nepovedlo

patronka*

Až se vaše manželka uzdraví a dostanete chut na něco dobrého, dejte mi vědět do vnitřní pošty. Můžu poslat ještě pár moc dobrých a vyzkoušených předpisů. Dobrou noc. Patronka

Amores, řekla bych, že to bude tím tepelným šokem, dokonce se prý musí dávat pozor i na to, aby se nebouchlo prudčeji dvířky, když během pečení buchtu kontrolujete

Ale k těm receptům z časopisů - bohužel musím říci, že se mi nikdy nic nepovedlo, i když to na obrázku vypadalo úžasně. Po několika pokusech se držím spíš osvědčených receptů než těch s krásnými obrázky. Několikrát jsem se v časopisech setkala i s tím, že mezi surovinami třeba nebyla uvedena vejce a dál v popisu práce se pravilo, že ušleháme zbylá vejce, aniž by předtím o nich byla řeč...

Myslím si, že jste fakt borec, pustit se do pečení Škoda že se to zrovna napoprvé nepovedlo, ale nevzdávejte to. Každému se někdy něco nepovede a příště to půjde. Sama si vzpomínám, jak jsem jednou pekla štrůdl, měla jsem na pracovní ploše rozválené tři a když jsem je pokladla jablky a posypala cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami v rumu, zjistila jsem, že je prostě neodlepím od podložky :D Nakonec jsem to shrabala rukama jako pařáty a spláchla do záchodu.

 

moxa*

2x

Kdyby se to stalo mně, tipovala bych na tepelný šok - vyndání z trouby rovnou ven. Nebo také peču tvarohovou buchtu, která se při pečení nafoukne tím, jak plyny pracují, ale když přestane působit teplo, tak se chemie zastaví a čepice z těsta opět sedne na tvaroh a tak je to v pořádku. Důležité je, o jakou buchtu jde a jestli výsledkem placka být nemá

 

karina*

0x

amores, někdy to tak dopadne, že se zdrcne a spadne. Pokud ji vyndáváte z trouby okamžitě, skutečně zažije teplotní šok. Dělám to tak, že troubu vypnu , otevřu a na chvíli tam bábovku ještě nechám. A za chvíli ji pomaličku opatrně zlehounka postavím na linku. Nesmíte se s ní o nic tuknout. Zase ji nechám chvíli ve formě a až pak ji vyklopím. Karina

sebod*

Amores. Koukej tu buchtu manželce do nemocnice odnést . Určitě z ní bude mít velkou radost a nebude jí vadit, že se trošku nepovedla . Uvidíš, že si na ní pochutná

 

fary*

0x

myslím si že jsi hodně šikovný.Podle mě v receptu chybí prašek do pečiva.Z časopisu peču také často a takové věci se mi stavají .Lepší recepty si najdi na internetu.dokonce jsme dělali i kynuté knedlíky ,babovku atd.to zvladneš je tam přesně návod a doba pečení..

 

amores*

Děkuji všem,já jsem ji snědl večer a na snídani.Chtěl jsem zamést stopy

Manželka je zlatá,ta by buchtu pochválila i když byla nepovedená, jen pro mě by to už nebyla taková radost a co potom ty dvě ženské co s ní leží na pokoji.Měly by se o čem bavit a byl bych jen pro smích.Už aby byla doma a já zas v práci.Pěkný den

Patronko určitě se ozvu

 

annyfi*

0x

Dobrý den, podle mě jste na ní buď otevíral dvířka trouby běhěm pečení a nebo když jste jí vyndaval z trouby, tak jste s ní trochu bouchnul. Musí se opatrně, jinak se srazí a je z toho placka. Když peču dorty, tak už vím, jak dlouho cca trvá pečení a pak troubu vypnu, otevřu dveře a nechám uvnitř a pak až za chvíli vyndám na prkýnko.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]