Nejste přihlášen/a.
Ahojte, nezná někdo nějakou fintu, jak oloupat vajíčko natvrdo, aby se se skořápkou neodrbala i část bílku? Někdy se to daří, někdy je to katastrofa a vajíčka pak vypadají hrozně. Čím to a jak na to?
Mně se na 95 % podaří oloupat pěkně vajíčko po tom, když ho po uvaření jemně natuknu, aby praskla skořápka a dám do studené vody... buď vnikne voda dovnitř, nebo se pod tou blánou srazí vlhkost, to nevím, ale jde to dobře dolů... a ještě tu skořápku pomačkám na drobnější škrupinky a ty potom jdou i s tou blankou a dost rychle...
ale někdy to nejde a ty vajíčka vypadají... no, spíše nevypadají...
za nehezká vajíčka po oloupání mohou dvě věci - čerstvost vajec a nepřítomnost vzduchu. Manžel vajíčka vždy vývrtkou před vařením lehce natukne na konci se vzduchovou bublinou, tzn, ten širší konec. Navíc vajíčka vaříme vždy ta starší (máme vlastní slepice), čerstvá je nemožné oloupat. Po uvaření vejce zchladit ve studené vodě aspoň 10 minut a před loupáním mohutně tukáním skořápku rozbít na tisíc kousíčků. Pak to jde fakt hezky .
Je to docela věda, že?
Zdravím limetko! Tak tento problém jsme asi před rokem zde už probírali. Zkusím to najít. Já jsem se také občas u loupání vajec docela vztekala. Tentokrát mám nový zdroj a situace se zlepšila. A určitě to není tím, že by vejce byla méně čerstvá, protože je to speciálka prodejna. Takže by to mohlo být i v tom, čím jsou slepice krmeny a jaké mají podmínky. Předtím jsem zkoušela všechno možné, ale někdy to byl děs a běs!
doplněno 17.10.10 19:55:Tak bohužel, otázku jsem našla, ale je bez průběhu diskuze. A dokonce jsem ji pokládala já.
vejce na tvrdo vařim s trochou octa, pak zchladím a loupu pod vodou, od špičky-tam je vzduch a snadněj se to začne. Pokud to zrovna není dva dny staré vejce tak to jde bez větších problémů.
Vajíčka na vaření by měla být alespoň týden stará,po uvaření co nejdéle máčet ve studené vodě.Pokud je potřebujete studená,tak klidně i hodinku,dvě..
Ocet se do vody spolu s trochou soli dává z jiného důvodu a sice proto,aby pokud by se při vkládání do vody trochu tukla -tak aby nám do vody nevytekl bílek.
Čím to je - to už je zde popisováno. Já si pomáhám tak, že odstraňuji skořápku kávovou lžičkou. Nejdřív skořápku vařeného vejce pořádně "nakřapnu" a potom vsunu lžičku pod skořápku a objedu vejce lžičkou. Hm, ono se to bl..píše, ale pomáhá to, ještě pomůže, když mám nakřapaná vařená vejce ve studené vodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.