Nejste přihlášen/a.
Soukromý řezník vnutí mému muži vepřové maso až nepřirozeně růžové barvy, spíše bílé. Maso je tuhží konsistence, pustí minimálně štávu, nejde ani řádně rozklepat. Když z něj dělám řízky (jednalo se vždy o kotletku), nedá se ani pořádně rozklepat a po osmažení je velmi tuhé. Kdysi mi jeden starý řezník řekl, že je to závada na jakosti masa. Ptám se: jde opravdu o závadu jakosti masa a s jakými důsledky pro jeho zpracování, není toto maso podmíněně poživatelné a nemělo by se tedy v prodejnách s masem prodávat? Nikdy jsem vepřové maso téměř bílé barvy ve velkých obchodech(státních) neviděla. Velmi často se objevuje právě u sokromého řezníka, kam chodíme také nakupovat.
Já si myslím, že soukromý řezník, kam chodíte pravidelně nakupovat, by si nedovolil prodávat závadné maso. Pokud je kotleta skutečně libová z mladého kusu, může mít ta vnitřní (kulatá nejlibovější) část hodně světlou barvu. Je důležité, jestli je ta okolní část růžová až červená. Když se kotleta naklepává, je potřeba ji trochu špičatým nožem nakrojit po obvodě. Kotleta se spíš hodí na minutky, v tom mají kolegové pravdu. Delší úpravou se koleta vysušuje. Ale to možná všechno víte. Já bych se přiklonila k tomu, že je to čerstvě bourané maso z mladého kusu.
Jsem řezník-amatér a za dobu,co jsem se to naučil,spíše odkoukal,jsem rozporcoval snad dvě desítky prasat.Vím,že barva masa se mění z důsledků krmení před porážkou,zda nebylo prase před ni stresováno atd.I já se setkal u čerstvě poraženého prasete se světlým masem a nevidím v tom žádný problém,co se týče kvality.Ale taky je pravda,jak už tady někdo napsal,že maso může být zmrazené a před prodejem rozmrazené a také,když maso necháte před přípravou delší dobu ve vodě,tak taky vybledne.A co se týče tuhosti,může to být následek stáři poraženého kusu,ale pochybuji,že Vám řezník takové prodá,snad jen v případě,že by dal do výseku starou prasnici.
Z těchto důvodů nekupuji kotlety, ale krkovičku. Kotleta se mi zdá suchá a tuhá. Kupte něco jiného než kotletu a napište, jak to vypadá.
Jj, řízeček ze správně prorostlé krkovičky je nejlepší! A najít v trojobalu kost mi taky DOST vadí (nemluvím teď o rybě!)
Musela jsem nahlédnout do chytré knihy, přece jen jsem ze školy už nějaký pátek. Vepřové maso-tmavé-starší vepř, světlé-mladý, pokud je našedlé je to dloho zmrazené a zase rozmrazené-to je špatně. Také dělám řízky s kotlety nebo kýty, dokonce i segedín pro sebe a dceru dělám s kotlety,tučné nejíme. manžel a zet ti chtějí segedin s bůčkem a pleckem a nejraděj mají bůček se zelím.
Dobrý den. No krásně růžovou barvu jsem viděla na mase z prasete z domácí porážky. Bylo to maso čerstvé. To bílé maso by mě asi taky mátlo. Ve velkých obchodech je maso červené, až tak moc, že je nepřirozené. Ještě mě napadá, maso bílé by mohlo být zmražené, rozmražené a znovu zamražené. Z takového masa pak při vaření nevyjde už žádná štáva, jelikož odtekla při prvním zmražení. Jestli je maso tuhé, tak asi bylo ze staršího kusu.
Tanio, vepř je vykastrovaný kanec prasete domácího. To není nic sprostého, to je pravda.
Na řízky se hodí kýta, nebo kdo rád prorostlejší, někým zmiňovaná krkovička. Dělat řízek z kotlety mi připadá spíše jako méně hodnotná příprava pro nejkvalitnější maso.
Je možné, že bylo maso nikoliv zmrazené, ale pouze silně vychlazené a na krámě, aby vydrželo (pro mrazení masa platí určitá pravidla a tomu odpovídající technická zařízení, na která v domácích podmínkách nedosáhnete).
Z mrazeného, či již povoleného masa řízky nedělejte, opadá trojobal a stejně to bude sušina. Povolené maso na krámě poznáte, že leží v růžové tekutině. Pokud to přecejenom koupíte, zvolte takový druh přípravy, aby do sebe maso nasávalo vodu a koření, jinak bude jako drtiny a bez chuti, na řízky ale rozhodně ne.
V regálech obchodních domů svítí nad masem speciální zářivky, barevné, červené... Ty by se mi hodily tak nad akvárko, zde akorát matou zákazníka. Než vložíte maso do nákupního košíku, pokud možno k němu přičichtěte. Je-li na tácku a zatavené ve folii, po zaplacení a za pokladnou prstíkem udělejte do folie dírčičku a přičichněte. Ušetříte si náklady a čas na reklamaci.
Pro moravkého vrabce se v normě počítá s bůčkem a s plecí a na segedín tuším jakbysmet.
Moje zkušenost s krámskými řezníky je taková, že mne odnaučili u nich kupovat. Ve velkých prodejnách je takový cvrkot zákazníků, že maso se nestačí zkazit, zatímco krámský řezník mi VŽDY prodal buď flákotu s kusem šlachy, která měla skončit v konfiskátech, nebo více či méně už maso zavánějící... A udělá mi to i ženská, se kterou jsem v masně před mnoha lety pracoval na jedné dílně... Snad je to bez chyb a překlepů.
Důležité: Jsem už 37 let mimo obor... Dobrou chut, jdu si spařit vločky...
Já si do té fólie dělám dírku ještě před pokladnou. Takže pokud někde uvidíte v regále děravý obal, nekupujte to, protože můj čuch ho již odhalil.
(tak teď by mě fakt zajímalo, proč mi oprava pravopisu označila slovo čuch jako špatné)
doplněno 02.09.10 18:40:áááá čich je správně.
doplněno 02.09.10 18:43:jj, na poradně je občas úžasné, ten pocit, kdy člověk něco odešle a už to nemůže vzít zpět.
Sebi, dobrá poznámka
Člověk čichá, to je správně, ale že by prasátka ČUCHALA, o tom mi není nic známo. Ano, jsou plemena služebních psů, dříve tzv. čuchacích psů...
Jenom nevím, když naleznu v obalu u masa dírku a bylo zjištěno, jako zavánějící, proč je vloženo zpět? Proč není předáno k vyřazení z prodeje? Asi z vrozené skromnosti opatrného zákazníka...
Odpověď mám pouze tuto: Je něco shnilého ve státě (dánském, jak jinak)...
Protože jednou předáno bylo. V dobré víře, bez urážek a nadávek, pouze jsem chtěla upozornit na zavánějící maso. Nejen že jsem na pana vedoucího čekala skoro dvacet minut, ale pak jsem byla přesvědčována o tom, že maso je čerstvé a já se mýlím. Nechtěla jsem ustoupit a tak si pan vedoucí přizval další dvě prodavačky k očichání masa. Samozřejmě že všem vonělo. Připadala jsem si jako idiot.
Tak proto.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.