Nejste přihlášen/a.
Tuším,že už podobná diskuze někde byla,ale nenašla jsem ji.Mám vyšší geneticky daný cholesterol,baštím léky a omezuji to,co mi doporučila lékařka-nejsem baculka,normální postava,věk 63 let,BMI 25.Jenže mám ráda máslo,mastím jím umírněně,ale mám ráda chleba s máslem,nemusím moc tavené sýry.A v tom je problém,neměla bych to,nevejdu se do doporučené dávky co bych mohla jíst.Tavené sýry jím málo,takže řeším,co na chleba.Mazala jsem Floru,zkusila i jiné náhražky,ale nějak se mi to protiví.Naši známí/ 90 let a 89 let/-vitální lidičky,zdraví.Ti papají Zlatou Hanou,tak jsem se chtěla zeptat,co je lepší,příp.co mažete Vy.Když já mám ráda to máslo,rajčata na to nebo plátkový sýr a jiné na chlebě.Tak bych ráda znala názor druhých.Míla
Mílo, já sice beru léky na cholesterol, ale chleba s máslem - případně houska s máslem je moje jediná oblíbená snídaně. Nedokáži si představit nic jiného. Nekažte si chut s Ramou nebo Hanou a dejte si pokud možno pravé české máslo. Já si dám i chleba s bůčkem. A při poslední kontrole mi doktor snížil léky, že mám cholesterol slušný. Je fakt, že tělo si řekne, co potřebuje, věřte tomu a vnímejte jeho chutě. Pravda je, že se snažím jíst hodně ovoce a zeleniny. V létě zavařuji co se dá a v zimě jak když to najdu. Bohužel letos je to u nás špatné - urodil se jenom rybíz. Kdo by vám zpochybnil chléb s máslem,a rajčátko a sýr? Dobrou chut a hezký večer! Ráno si dáme opět chléb s máslem a bude nám dobře! Jo a já jsem baculka přibližně stejně stará - ale kdepak -mladá! :D
Ach jooo
margaríny jsou nepovedenou syntetickou náhradou přírodní arabské gumy užívající se při výrobě žvýkaček. Nic v přírodě to nechce žrát jen lidi to jedí.
Starší lidičci jsou vitální, protože tyhle sajrajty ani jiné v životě nejedli, všechno měli v bio kvalitě, pokud ovšem zrovna netrpěli hladem. A že toho trošku snědí na sklonku života...už je to nejspíš nezabije. Naše generace jsou v jiné situaci.
A tak jsem si s tím taky lámal hlavu, čím vlastně mazat, až jsem přestal mazat téměř úplně . Chce to velkou změnu. Pro inspiraci chodím na:
Zdáreček!
Tak já se bohužel musím přidat k Ivobenešovi. Margarin z ropy mi nejede a z hlediska mé potravinové intolerance jsem jsem byla nucena vyřadit spoustu potravin. Hlavním body mé stravy jsou věci bez konzervantů, tuky ve velmi omezeném množství. V úplném vyřazení Vám může zpsobit zdr. obtíže. Slunečnicová semínka, lněný olej, lněná semínka, sezam, ovoce zelenina, dýně hokaido, ovčí, kozí produkty, ty by byly vhodné i pro Vás, ale je výrazný rozdíl ve skladbě krmení zvířat. Krmená zvěř siláži poznamenává výrobky chutově a čichově. Krmené přírodní slušnou stravou nee. Ovesné vločky, pohanka, krůtí masíčko, špalda. Dětská šunka z Alberta 85% masa nižší obsah konzervantů. Smetana z Alberta nebo Tesca Gran Cucina. Prostě jsem stále ve fázi metody objevování. Ráno ujíždím na ovesné kaši bez mléka se skořicí medem, kustovnicí, semínky prostě co mne zrovna napadně. Faktem je , že na namazaný krajíc voňavým máslem už mám velmi dlouho chut, bohužel si tuto dietní chybu nemohu dovolit.. Takže pečivo se zeleninou a podobně, nějaké pomazánky.
Z toho, že nekonzumujete sýry nevěšte hlavu ty běžně dostupné obsahují tzv. tavící soli což není nic co by Vám mělo scházet.
Já se právě snažím najít výrobce kozího másla, zatím jsem našla v regále Tesca, za cenu přímo kosmickou. Za množství mne vyloženě odradila cca 49 Kč. Výsledek zatím nic- nechápu.Když jsou plné regály zboží některé i neprodejného.
Myslím si, že rozhodně nejsem jediná, kdo prochází obchodem a říká si u jisté uličky / trošku nadneseně zrušit :D/
doplněno 01.08.10 10:29:Ale chleba se sádle si namažu.
Přestože jsem baculka cholesterol mám nízký.To jen k té milné představě, že co tlouštík to vysoký cholesterol.Není tomu tak.Co milovník tučného to cholesterol. Už jsem ve věku, kdy cholesterol je vděčné téma při posezení s kamarádkami a dost mě baví, když hubené kamarádky rozebírají , jaké prášky berou na cholesterol.Máte pravdu, že je cholesterol geneticky daný, ale dle mých zkušeností také hrají svou roli stravovací návyky.To je právě to namazání na chleba.Nemusíte mazat nic! Při dnešním výběru pečiva si můžete vychutnat pečivo samotné či s jogurtem. Bezkonkureční je letní kombinace kornspitz,rajče nízkotučný ementál ( či jiný sýr ) a nemusíte nic mazat. Naprosto souhlasím s Ivem, margarín nevezmu do pusy,ani ho nekupuji.Zkuste se inspirovat v zahraničí,tam se maže máslo jen tak, že sotva zamažou póry slabého krajíčku chleba . Naše dřevorubecké krajíce tam neznají.Také nerozmazávejte máslo rozteklé, namažete ho pak moc.Jinak můj děda,který se dožil 94 let ke krajíci chleba s máslem přidával celý den pohyb, nemusel moc maso a uzeniny,obědval často zeleninová nebo ovocná jídla ( zejména miloval jablka ) z vlastnoručně vypěstované zeleniny a ovoce a neobešel se bez silného zrnkové kafe. Hlavně však neznal televizi a stres.Vepřo knedlo zelo či kachýnku také miloval, ale dělalo se jen v neděli nebo ve svátek.U Vás bych neviděla problém v jednom krajíci ke snídani, ale přes den sníte ze zvyku další skryté tuky při obědě, svačině a večeři a to je problém, takže radím odnaučte se jíst namazaný chléb , zkuste si prostě chléb nebo máslo na snídani vůbec nekoupit.Namísto toho si kupte celozrnné pečivo,sýry ,jogurty ovoce a zeleninu, které Vám chutnají.Pokud chcete mazat, mažte (domácít!) tvarohové pomazánky,např budapeštskou,s pažitkou ,s koprem apod.Tak at se daří a příští kontrola at potěší vaši lékařku i Vás.
Namazala jsem si chleba Perlou nebo co to bylo a dala jsem ten nůž do dřezu a pustila na to teplou vodu. A ten tuk na noži, se vůbec nerozpouštěl. A když jsem si představila, že takto mám zapráskaný žaludek a vnitřnosti, tak se mi náhražek odnechtělo. A od té doby mažu jen máslem. Občas, když mám výčitky svědomí, že nejím zdravě, udělám pokus třeba, že si koupím něco jiného, ale pak si vzpomenu na ten namazaný nůž, na kterém teplá voda nerozpustila mastnotu. Nebo co to vlastně je. A koupím máslo. :D
Klasickým máslem české výroby určitě svoje zdraví nezhoršíte (Tatra, Halíř). Používám i na vaření + kapku oleje. V naší rodině je oblíbená na pečivo Rama-créme bonjour a to jen z důvodu, že se dobře roztírá. Obchody nás masírují nabídkami, vyzkoušíme, ale zase se vracíme k tradicím a oblibě. Sádlo, podotýkám dobré, když se přidá např. při vaření kyselého zelí, je to úplně o něčem jiném.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.