Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni,
moc bych chtěla poprosit o radu.
Týká se zavařování kompotů v plynové troubě. Dřív se přímo pod sklinky dávaly azbestové podložky. Myslíte si, že by mohl stejně fungovat poskládaný alobal (třeba 20 vrstev)? (Nechcete to někdo zkusit? ) Já si myslím, že by to mohlo fungovat stejně, ale přecejen mám atrach, aby to nepopraskalo, to by byl průser.
Vím, že se to dá dát na plech, ale tím pádem se tam těch sklinek vejde o dost míň - když je tam ten plech.
Moc děkuji za každou odpověď.
Já jsem kdysi zavařovala v plynové troubě (PB sporák). Tím způsobem, že jsem nedávala azbest, ale na plech jsem dala starou utěrku nebo jiný hadr, na to naskládala sklenice a dolila vodu. Plech to byl s vyšším okrajem. Bylo to bez problému, možná mi asi jednou ulítlo dno. Ale to se mi občas stalo i v hrnci, když byla sklenice trochu křáplá. Potom jsem si sehnala ze školní jídelny vyřazený veliký smalták, přes všechny 4 plotýnky a zavařovala v něm. Tam se mi vešlo ještě více sklenic. Ale chtělo to pomocníka na sundávání ze sporáku.
No a zde jsem našla jeden příspěvek z diskuze o zavařování: zdroj: labuznik.com/...
Jsou tam i jiné rady, třeba i ty další se budou hodit.
Tady máš radu od Pampelišky (z 1. dílu jejího souhrnného seriálu o zavařování):
Sterilizování v troubě
Takže - ovoce do sklenic, zalít vroucím nálevem, zavíčkovat, naskládat na plech s vyšším okrajem (ten asi 4 cm) tak, aby se sklenice nedotýkaly. Dát do trouby a zalít asi do 2-3 cm horkou vodou. Nedávej vroucí, mohla by ti ještě neprohřátá sklenice prasknout.
Teď jak péci - 15 min na 150° a spodek i vrch (troubu musíš mít takhle předehřátou) a pak 20-25 min na 100°jen na spodek.
Pokud nemáš troubu na rozlišování odkud peče (spodek, vrch), tak dodržuj prostě ty teploty.
No a po zavaření vyndat sklenice a otočit je dnem vzhůru na utěrku na stůl - fakt důležité - i ty, které by byly třeba "nechycené", tak se chytnou. Po vychladnutí otočit zpět a potukat nehtem na víčko - musíš slyšet jasný zvuk, ne dutý - to by znamenalo, že není dobře zavařená.
Jo a k těm teplotám - každá trouba je jiná - tyhle teploty platí pro troubu, ve které pečeš moučníky na 180°C
Dříve jsme zavařovali v troubě také.Nevýhodou je vysoká teplota,kterou taková trouba vykazuje.V kontaktu s ovocem má horký vzduch teplotu až 200 st C.Při ní se už větší část vitamínů rozkládá.
Měkké ovoce,maliny a jahody,nakonec i meruňky ztrácí konzistenci a je z nich džem.
Proto už víc jak 15 let používám na zavařování mikrovlnku.Postup jsem popsal v jiném oddílu diskuzí.Při postupu se ovoce ohřívá nejvíc na 100 - 120 st C.Musím tam vkládat jen po jedné sklenici,ale zase je hotova do 3 minut,takže ve skutečnosti deset sklenic mám hotovo tak za 45 minut a je zaručeno zachování všech vitamínů.Také třeba jahody jsou skoro jako čerstvé,meruňky se nerozměknou ani když jsou hodně zralé.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.