Nejste přihlášen/a.
Teď jsem si při dělání snídaně čistil novou cibuli. Ty vrchní vrstvy šlupky šly dobře dolů, ale ta poslední, no škoda mluvit.
S česnekem mám jasno, plochou nože ho trochu stlačím, lup lup a česnek je venku. Ale co s tou cibulí?
Nejen ženy prosím o radu nebo fintu!
doplněno 25.03.10 07:52:čistím cibuli už dobrých ...sát let. Ne že to nedokážu dočista, ale už začínám být líný, tak přemýšlím, jak si to ulehčit.
Nejvíce vynálezů a zlepšováků vymysleli líní lidé...
Otevřenou dlaní pokutálet s tlakem na pracovní desku. Mezi dlaní a prac.deskou je ta cibule já neumím vysvětlovat
doplněno 25.03.10 07:51:A co jsem viděla v televizi a používám, je že cibuli i se slupkou rozříznu napůl, (bubák-špička) oloupnu a krájím tak, že nedokrajuju u bubáka. Toho stejně vyhodím, ale neklouže to a dokážu tímhle stylem udělat jemňoulinké kostičky. Ty starší cibule se mi rozjížděly,takhle je to naprostá pohodička.
doplněno 25.03.10 07:52:Tu špičku uříznu! Jéžíš moje vysvětlování to je fakt něco. No snad pochopíte jak to myslím
Doporučená moje rada zní - chce to někdy trpělivost! Já loupu cibuli v celku - půlky jenom když nepotřebuji celou cibuli. Také nejprve odříznu špičku i kořínky. A potom od kořínku stahuji slupku. Někdy se mi vede perfektně, ale u některých také pěkně v duchu nadávám a nebo si prostě pohraji. Samozřejmě, to podle nálady a nebo jak pospíchám. Já, když si po nákupu ukládám cibuli do špajzky, tak rovnou odstraním přebytečné slupky a vytřídím podle kvality - ty horší si dám mimo a co nejdříve zpracuji. Víc se někdy vztekám při krájení, když se některý druh hodně rozjíždí - ale určitě s ní kvůli tomu neházím po kuchyni:D - jsem v podstatě kliďas (nebo kliďaska?) Přeji další sluníčkový den!
doplněno 25.03.10 08:31:Tak to je pěkný maglajs! Musela jsem se podle instrukcí odhlásit a potom přihlásit a tohle z toho nakonec vylezlo. Tak to se omlouvám - jsem v tom nevinně! Třeba mi to admin vymaže!
Liduško, právě jak píšete že se některý druh rozjíždí, tak když tu část u kořínků neodříznete, bude vám to držet pohromadě. U takhle blbé cibule to je vidět nejlíp,to se mi kolikrát ta vrchní vrstva jakoby postaví, jako řasy na očích :D. Jenže ty kořínky to drží a nedostanou mně!
A jsme u toho - člověk něco roky dělá automaticky a stačí malá vychytávka. Nedbale jsem koukala na profíky. Hnedka to vyzkouším, budu zakládat na gulášek z krásné kližky. Krásné přirovnání - řasy na očích. Přeji všem, aby nebyl den blbec - já jsem tak bohužel začala u poradny. To jsou ti zakuklení smajlíci, co mne vyděsily hnedka zrána - no prostě se představily širokému okruhu uživatelů jménem. Děkuji všem za pochopení. Mně se to ukázalo také před vložením normálně (díky pt), jinak bych to tam takto necpala. Takže ještě jednou sluníčkový den - (to je tahle čmáranice u prvního příspěvku), i když u nás se sluníčko schovalo.
Ještě že jste to Lidko doplnila. Já tady tu Vaši radu studuji a jdou mi z toho oči . Už jsem si myslela, že jsem zralá na Chocholouška . Hezký den
Když si kliknete u Lidky na: ,,odpověď,, tak se vám ukáže její příspěvek, pěkně, jak jej napsala i se smejlíčkama. PT /stařenka/
doplněno 25.03.10 09:00:pardon, kliknout na: ,,odpovědět,,
Když jde špatně cibule loupat, tak namočím chvíli do vlažné vody, ale to už tu myslím bylo řečeno...Hlavně si ty vrchní slupky teď schovejte, za týden budou na barvení vajíček...myslím, že se jim žádná chemická barva nevyrovná, a hlavně to je ekologické...
Také jsem z té odpovědi paní Lidky byla paf!
já jsem také nemohl tu otázku vložit, stále mi to tvrdilo, že tento nick je obsadený a pokud je můj, tak se musím přihlásit. Přihlášený jsem byl... Ale to je technika, má nárok na selhávání...
Proč ta Lidka vždycky přesně vystihne, jak jsem to měl na mysli a neuměl to tak pěkně vyjádřit...to o tom nadávání, hraní, vztekání...a kliďas jsem taky, teda do té doby, než se rozčílím...
Píšete , že dáváte cibuli na 15 min do vody? To hezky nasakne vodou a bude hezky prskat? Nevím, ja ji namočím, těsně před prvním řezem, včetně nože. Udělám tři řezy a zas projedu nožem ve vodě. Nakrájím celou cibuli aniž bych ji oplakal. Ale nůž pořád do vody. Kdo má citlivé oči tak třeba i každý hlavní řez. Jinak já cibuli, pokud si s ním nechci pohrát / pomazlit sekám sekáčkem na cibuli. Stalo to 10 korun ( dnes je to opět v nabídkách ) a je to opravdu na dost jemno. A doba zpracování cca 15 vteřin.
Jinak šlupky z cibule jsou na vajíčka opravdu dobré. Nesmyjou se hned tak a nebarví.
Já jsem někde na diskusi četla, že proti pláči funguje chleba v puse, lžička v puse a pod. Pak tam někdo napsal že to souvisí s tím, že pokud budete mít pusu zavřenou tak nebudete plakat. Hmm, taky tam hned napsal dovětek,že proto víc pláčou u cibule ženy,protože tu pusu zavřenou mít nevydrží. Sprosták :D
Zkusím ty rady s vodou...teda namočit cibuli. O tom namáčení nože už jsem také někde četl...
jinak je dobré mít co nejostřejší nůž, při krájení se otvírají buňky se silicí (nebo co to je) a ta dráždí oči, proto pláčeme. Čím tupější nůž, tím více rozdrcených buněk a tím více slz. Já při tom nedýchám nosem a větrám... Nejlepší by bylo mít oči zavřené, ale potom by jsme plakali kvůli pořezaným prstům...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.