Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jídla z hlívy ústřičné.

Od: atrama® odpovědí: 22 změna:

Poraďte mi vyzkoušené recepty z hlívy ústřičné. Já opakuji stále držtkovou, řízek, pod maso, a na másle...znáte ještě něco? Velmi jsme si tuto houbu oblíbili. Máte někdo zkušenost s pěstováním doma, z těch pytlů, co mají v marketech? Vyplatí se to? Díky za všechny rady...

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidka*

4x

Nevím, jestli jste zaregistrovala tuto debatu a hlavně úspěšné pěstování hlívy. To jsem opravdu zdravě záviděla každou sklizeň laika. poradte.cz/...

Jinak jsem ani z menších hlív nevyhazovala celé nohy - jenom ty konce, ale zamrazila je a umlela spolu s masem na sekanou. Naši mají radi hlívu jako biftečky, jenom okořenit a šup s nimi na pánev - z jedné strany a z druhé strany. Podobně jsem dělala i pěkné václavky, no a skvělé jsou samozřejmě bedly a masáci. Hlívu dávám i na ražniči.

stafan*

Hoďte čučku na www.jedlehouby.cz. Takto si pěstují hlívu již několik let po sobě. Jak se daří tak je úrada 3 až 4 krat z jednoho balení. Už jsem měl výnos kolem 2 kg.Ale není to pravidlo.

 

kytka*

3x

My ji děláme povařenou a nakrájenou se zeleninou zapečnou se sýrem. Nebo na kmíně na máslíčku, Též dušenou s těstovinami. Já mám ráda vše pálivé,takže si to patřičně napálím. Rizoto místo masa hlívu,též velice chutné. Fakt,že držková z ní nemá chybu. Pěstovat jsme ji nezkoušeli.Koupíme vždy, kdy přijde chut je stále ke koupi. Zítra ji bude manžel dělat, tak pak hodím recept, on má stále nové nápady.Navíc je hrozně zdravá.


My ji hodně kupujeme, ale teď manžel přemýšlí, že si ji budem pěstovat, tak sháním informace...Zavářet ji někdo zkoušel? není to moc blemcavé? Díky. To rizoto zkusím. Z hříbků ho dělám i šunkafleky, ale ta hlíva je přece jen víc jako prašivka...:D

kytka*

Hlíva je vynikající , můžete ji i nakrájet na proužky a zamrazit a pak ji máte vždy po ruce. Zavářet jsem ji nezkoušela ,ale není nijak měkká ale ,takže já bych ji nepovařila ,nakrájela a zalila lákem rovnou do skleniček a sterilovala.Třeba má někdo zkušenosti uvidíme.

doplněno 11.03.10 11:20:

Pokud ji máte kde pěstovat , určitě bych neváhala ani chvilku.

kytka*

tak máme dnes rizoto s hlívou a zeleninou, voní to tu neskutečně ,už se na to těším.K tomu si dáme asi naložený houby.

kytka*

tak fotečka dnešního rizota s hlívou.Manžel vařil,bylo vynikající

malvinka*

kytko to je teror

kytka*

dala byste si?

malvinka*

utírám si žgryndle

doplněno 12.03.10 22:41:

šla jsem si ulovit rohlík s pomazánkou

kytka*

tak to je s Vámi sranda

binka*

co jsou to žgryndle? Sliny?

kytka*

zřejmě to budou sliny,když ji honila mlsnáa šla shánět potravu

 

binka*

Já to cítím, jak to voní ... ale né, to jsou ty španělský ptáčky od nás ...

 

lidus*

3x

na cibuli a slanině podusím hlívu ( asi 30-50 dkg) uvařím kroupy a pak vše smíchám, na talíři posypu zelenou petrželkou.Manžel by to mohl jíst 3x do týdne.

Podušenou hlívu vmíchám do klasické sekané, nebo zapečené flíčky-bez masa, jen zelenina a hlíva, povrch posypu sýrem, zaleju 1 sladkou smetanou ve které rozmíchám 2vejce.

nepěstujte a raděj kupte, sice vyroste ale bohužel naráz a co s ní.zadarmo by si vzal každý ale to už jste prodělečná.

binka*

Ten recept s kroupama vyzkouším,to musí být dobrota. o se ani Vašemu muži nedivím.

Co se týče toho domácího pěstování - je to pravda, ale člověk to musí nejprve vyzkoušet,aby zjistil, jestli udělal pitomost nebo ne.

Když už to osivo mám - a pravda,nejlevnější nebylo - tak ho také použiju. Třeba si hlívu budu příští rok opět kupovat v sámošce.

kytka*

Ale protože jste dobrá pěstitelka ,už se těším , jak nám ukážete tu Vaši úrodu ,co Vám narostla.

doplněno 11.03.10 15:52:

pro Binku

binka*
11.03.10 16:35

díky.

malvinka*

Můj taky pouze bez těch hub:D. A já je tak miluji.

Asi ji zkusím do té sekané tam je nebude preparovat a třeba nepozná.

durancea*

Kromě guláše (něco jako drštková) ji lze obyčejně osmažit, s trochou kmínu a soli jako bedlu (skvělé, když jsem kojila a nemohla cibuli).

 


2x


Hodně informací lze čerpat např. zde: i-hlivaustricna.cz/...
V kuchyni je to houba vynikající, upravitelná jakkoliv - od přidání pod maso až po pomazánky. Doporučuji, pokuď se jí daří, určitě se vyplatí!

doplněno 11.03.10 11:20:

Nakládat se dá na slano i na kyselo, zachová si vždy svou křehkost.

binka*

Mňam, hlíva, tu mám ráda. A taky pořád dělám dokolečka to samé - pod maso, dušenou atd. Zatím jsem jí kupovala, ale nedávno jsem si koupila sadbu. Není to ta v těch pytlích, ale je v normálním sáčku jako osivo. Pěstuje se třeba na dřev.špalku,na pařezech apod. Takže to zkusím a uvidíme.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]