Nejste přihlášen/a.
No to je velmi těžká otázka, doporučená denní dávka vitaminu C je dle EU 60 mg (např. v multivitaminu Centrum je vitaminu C 110 mg) a pomeranč by měl obsahovat 50 mg, když byste si štávu brala z čerstvého pomeranče, jistě by to stačilo, ale vitaminy se skladováním a konzervací mění, takže pokud si džus zakoupíte, nedá se to zaručit. Otázkou taky je, kolik ho vaše tělo zpracuje a kolik vyloučí bez užitku.
Jinak někteří výživáři doporučují vyšší dávky vitaminu C denně, např. L. Paulig, který ho považoval za všelék a užíval denně 12 000 mg C (dožil se 93 let)Jebn pro upřesnění jde o Linuse Paulinga, amerického kvantového chemika a biochemika, nositele dvou nobelových cen (za chemii a za mír.
K té otázce využití vitaminu tělem: to je právě důvod, proč se vyrábějí a prodávají tablety s postupným uvolňováním. Lépe využívá tělo vitaminy z přírodních zdrojů, třeba z toho pomeranče nebo z jablek. Jiná věc je, že třeba v zimních jablkách moc céčka není. Proto někteří lékaři doporučévali kominovat jablka s celaskonem.
Potřeba vitaminu C(kyseliny ascorbové) u průměrného člověka je asi 80 mg denně.Potřeba je velmi rozdílná u fyzicky namáhavé činnosti až 200 mg,při stresu a extrémní duševní činnosti i více.
Jeden litr pomerančového džusu obsahuje asi0,1 g kyseliny ascorbové.Zhruba tedy asi 10 denních dávek.
Na rozdíl od ostatních vitamínů se nedá vit.C předávkovat.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.