Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Odvetrani cerstve slivovice

Od: aislim* odpovědí: 47 změna:

Zajimalo by me jak dlouho je potreba vyvetrat slivovici.

 

 

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

stafan*

5x

Jabraka nám to podložil vědecky. A určitě má pravdu. Jenže,když je nadbytek ovovce (viz minulý rok), tak chalupnik (pěstitel) ovoce posbíra, očistí, podrtí a mrští do nádob. Nejlépe plastových s víkem. A nechá v klidu kvasit. Po určité době, a zde záleží na druhu uloženého ovoce, se jde pálit. A je to. Pak se pálenka nechá odvětrávat a při tom se v náhodných časových intervalech provede analýza výrobku okoštováním. Většinou si k analýze pěstitel přizve dalšího pěstitele (nebo i několik pěstitelů) a společně pak konstatují, že kvalita, chutˇi vůně se zlepšují, ale že do příští analýzy by to mohlo ještě zůstat otevřené. Při analýze se používá i ultrazvuk, a to když se cinkne odlivkami o sebe. Z tohoto postupu vyplýva i délka nutná k řádnému vyvětrání pálenky. (npř.slivovice).

stafane,

... trefil jste "hřebík na hlavičku". Popsal jste způsob, který je nejužívanější ...! - Prostě jinak to někdy ani nejde udělat.

Jedna věc je, ... jak by se to mělo všechno správně dělat, ... druhou věcí je skutečnost, jak to všechno vlastně probíhá ... od sběru toho ovoce ... až po vyprazdňování těch "štamprlat".

... za to podělení se o praktické zkušenosti ... je to prostě na palec. ...

stafan*

Děkují, děkují děkují ...za souhlas i za palec. A jen tak mimochodem, 10.března jdeme pálit...švestečku. Takže v dubenci ... a mám i třiletou... i sedmiletou. Vzhůru do bezvědomí...

doplněno 19.02.10 11:43:

...tak to začne ... a tak to skončí

stafan,

já jsem už hóóóóóódně let slivovici nepálil, protože jsem poznal, že jsem velice špatný "likvidátor" tohoto lahodného moku,

... ale k dvěma velmi významným událostem jsem "zapečetil" takové dvě velmi šikovné hahvinky ( každá o obsahu necelé 2 litry ) ... a vydržely dodnes, kdy

... jedné té naplněné "nádheře" je ... už 31 let

... no a ta druhá ... o trochu "pokulhává", ... takže je jí ... jen 30 let

... a né ... a né, ... aby to někdo vypil.

Mám takový dojem, že až to budu chtít - s kamarádama - ochutnat ,

... tak to budu muset z těch flašek dostávat ... "vývrtků" ... a nebo to budu muset ... "vytřepat" ... a nějakým pořádným "bajonetem" naporcovat.

Jinak děláte móóóóóc dobře, že máte založený průběžný archiv, ... člověk nikdy neví, kdy se mu nějaká ta štamprlička "hodí".

... přeji příjemný večer.

 


2x

Slivovice se odvětrává. Povětšinou se nechává 14 dní někde v chladu a temnu stát v otevřených nádobách.

 


2x

aislim,

... cituji:

" Po úpravě koncentrace destilátu na požadovanou hodnotu se má pálenka ještě před uskladněním uložit alespoň na několik týdnů ve tmavé a teplé místnosti, protože alkohol a voda se musí teprve správně spojit ( nehledě na chemické reakce, které zde probíhají mezi etanolem a organickými kyselinami a mezi dalšími minoritními složkami destilátu ... )."... citace z knihy: Vyrábíme ušlechtilé destiláty - od Josefa Pischla ( v překladu Mojmíra Richtera ), z nakladatelství IVO ŽELEZNÝ ( ... 6. dotisk - 2003 )

Jinak na níže uvedené stránce je několik odkazů na odborné články, kde se budete moci třeba dovědět i víc: poradte.cz/...

... přeji dobrý "šmak".

doplněno 15.02.10 14:16:

Dodatečně jsem si všiml, že v té citaci z odborné knihy nebylo uvedeno, že ta několika týdenní "stabilizace"by měla probíhat při otevřených skladovacích nádobách. Ta doba by se měla pohybovat tak kolem 3 týdnů.

 

8976*

2x

po vypálení se mi osvědčilo nechat 14 dnů v otevřeném demižonu přikrytém prodyšným materiálem, chce to nechat jak říkavali stařeček dojít, mě se osvědčilo v posledních letech vložit do lahve několik třísek ze švestkového polena bez kůry / nasekám několik třísek ,délka dle velikosti lahve a průměr dle hrdla aby prolezlo a šup s tím do chladna a tmy / po půl roce jako ze soudku barva jantarově hnědá - chut příjemná - do vizoura, zkuste třeba lahev nebo dvě určitě to stojí za zkoušku - čím víc třísek tím hnědší, jabkovice se dokonce i mírně vylepší...no uvidíte...

 

hop®

2x

Na slivovici byl odborník můj táta, jako inženýr si na to dělal i grafy (snad se mi podaří vložit obrázek - čtěte legendu ). Pamatuji na jeho začátky, nepovedená várka skončila v ostřikovači naší škodověny stovenky (při náhodné kontrole příslušníci nechápali co je to cítit, když jsme všichni střízliví...), ale postupem let se velmi slušně vypracoval. Dodnes mám zásobičku - pár litránků, ze které dávám ochutnávky jen těm kteří si toho váží, protože bohužel zásoby se pomalu tenčí. Teoreticky vím jak na to, prakticky mi chybí ta léta pokusů a omylů, léta zkušeností...

Takže držím palečky při výrobě tohoto domácího produktu, ale bohužel víc neporadím...

8976*

hm poznávám taky můj táta toto absolvoval...protože my na moravě si děláme všechno sami _ přijde pražák k dědině a ptá sa . dědo kde se tady páli slivovice / u nás šlihovice/ , synku vidíš ten kostel, jo, tak všude kromě teho kostela...

 


1x

Manžel nechává otevřené láhve, tak týden - když někdo přijde dřív na košt, tak i méně...ještě neoslepli!

kytka*

Já bych na dobrou slivku přišla hned

Klidně na Vysočinu přijeďte, jestli Vás neodradí tuny sněhu, co tady stále máme...

fidonet*

Taky bych si dal. Nepiju teměř nikdy, ale dobrá slivovice je TOP. I když mě stačí 2 štamprle a spím jako miminko. Ale když nám s manželkou stačí tak málo, tak nám nevadí ani vyšší cena. Nevíte kdo prodá dobrou domací a pošle poštou?

arakain77*

Klidně mi napište.Myslím,že bych vaše chutové buňky dokázal uspokojit slivovicí ze Slovácka.

arakain77@email.cz

Petr

atrama,

až si budete s "kytkou" lebedit u té Vaší slivovice, tak nezapomeňte připít také na další úspěchy Vaší krajanky ... čerstvé olympijské vítězky Martiny Sáblíkové.

Přeji dobrý "šmak".

arakain77*

...a vy máte na Vysočině švestky?Já tam žil pár let ale žádnou jsem nepotkal.Policajta jo...

 

jabraka*

1x

Už jsem se něco slivovice navyráběl,ale o tom,že by ji bylo potřeba takto "větrat"slyším poprvé.Pokládám to za nesmysl.I u Jelínků ve Vizovicích jí vyrobí měsíčně hektolitry nejlepší kvality,to nedělají,aspoň jsem to tam neviděl.Samozřejmě ta nejkvalitnější se nechává uležet pro ustálení vlastností,ale uzavřená.Není skutečně žádný důvod ji nechat krátkou dobu v lahvích otevřenou.

Po dlouhé době se může odpařit část alkoholu.

JABRAKA

1jara*

Jabraka má pravdu, pokud slivovice nepáchne není důvod ji tak dlouho větrat. Dobrá slivovice se nevětrá,ale může se přidat pár rozinek.

 

jabraka*

1x

Odvětrání pálenek je jen jeden ze způsobů,jak odstranit z pálenky to,co tam vzniklo nesprávnou technologií kvašení nebo destilace.Pokud je celý proces veden podle vědeckých postupů,tak to ztrácí na významu.Protože kvašení je velice složitý proces,tak neznalost jeho principů vede u amatérů k velké řadě chyb.Jedna z nich je nedodržení podmínek kvašení,teplota,nepřístupnost vzduchu,vniknutí divokých kvasinek a nedodržení doby kvašení,nebo příliš dlouhá doba.

Má to za příčinu vznik chemických sloučenin,které dost významně ovlivňují chut pálenky.

Následná destilace tyto sloučeniny přenese do destilátu.Kvalitní destilační přístroj dovede dokonale oddělit všechny složky kvasu,ale většinou se používá jednostupňová destilace a kvalita výsledku se dociluje pouze rychlostí pálení a oddělením jednotlivých časových frakcí.Většinou čtyř.Aby se odstranily zbytky nejtěkavějších prvků z pálenky,nechává se nějakou dobu volně otevřená nádoba s pálenkou.Ne vždy to ale znamená zlepšení chutě a vůně.Spíše je to jen zbožné přání.

Přál bych někomu vidět chemickou analýzu takového výrobku.

JABRAKA

meruna*

A zkousel jste ultrazvuk? Slysela jsem, ze kdyz se necha cerstva palenka chvili v ultrazvuku, dela to taky divy. Pravda, ne kazdy ma k dispozici ultrazvukovou lazen, ale pokud mate, zkuste tam dat dve deci a pak je srovnejte. A napiste vysledek!

meruna,

... mám takový dojem, že na ten ultrazvuk často ani nedojde.

... a také at je trochu veselo, ... ne?

borax*

Znám to s valachama...jinak souhlasím, že Jelínek se nedá pít.

8976*

souhlas - ze špatné slivovice dobrou neuděláš, a ze špatného kvasu taky dobrou nevypálíš...

 

ar*

1x

Nechci do toho nějak kecat ,ale moje představa o dvětrávání slivovičky je s partou dobrých přátel. Nejlépe se odvětrává slivovice z valašska ,víno z jižní moravy a pivo ze Svijan

19.02.10 14:35

... ...

 

lidus*

1x

Manžel nechává čerstvou otevřenou 14dní.pak ze skleněného demižonu stáčí do lahví a zavře.

 

jabraka*

0x

To je teda zase dotaz!Mě by zajímalo zase,co to znamená,vyvětrat slivovici?

JABRAKA

 


0x

Já bych asi ochutnával a ochutnával a ochutnával jestli nezvětrala až bych doochutnal..

Jenom o tom píšu a začínám přemejšlet že ji pudu ochutnat jestli mi nevzvětrala i když je zavřená.

stafan*

Jabrako, možná jste něco slivovice vyrobil, ale potom jste jí asi čerstvou nepil. Zkuste si nalit stakan čerstvě vypálené pálenky (je jedno jestli to je slivovice, calvados, hruškovice) a vypit, asi Vám naskočí husí kůže. Vypalenou lihovinu nalit do demižonu, překryt platýnkem a nechat otevřené i 2 měsíce. Alkohol nikde neodprchne, zůstane pěkně uvnitř, akorát klesá hladina. Koštováním. V palenicích ultrazvukem upravují (zestaří) pálenku, ale podle mne není jak jí nechat dobře odvětrát.

aislim*

Presne tak, cerstva slivovice se neda pit,a Jelinek se s domaci slivovici absolutne neda srovnavat, je to ten nejvetsi utrejch.

jirbar*

Taky říkám že to je utrejch. Tak ji doma nedělej a kup si pořádnou od Jelínka

arakain77*

A Jelínek vyrábí slivovici?Pokud vím,tak jelínkovy patoky jsou vyrobeny z lihu,tresti a čistý destilát z ovoce je max.30%.Zprstu,ani nikde jinde jsem to nevycucal.já tam pracoval.Tak NA ZDRAVÍ U JELINKA

 

stany*

0x

Cerstva goralka byva ostra, ale ze by mi z ni naskocila husi kuze, to ne. Jinak my nechavame vetrat tak tyden.

.. také o slivovici: alkonapoje.info/... ...

stany,

... no, ... NEKUP TO, ...!

lepsinalada.cz/...

jirbar*

Mamka to používala na mytí oken. Tohle by ale byl trochu drahý Iron.

kytka*

teda vy tady děláte chutě to by byla robrůtka

 


0x

... není to sice o odvětrávání, ale jako zajímavost to stojí za to

81.95.98.74/...

...

1jara*

Domácí slivovice podávaná po kapkách, v jakémkoli množství neškodí.

V zimě hřeje v létě chladí. Ale pouze ta která má více než 55%.

kytka*

1jara tak mi 2dcl nakapejte

kytka,

až Vám 1jara ty dvě deci nakape, tak mi dejte vědět.

... já bych chtěl nakapat ... aspoň ... 2 litry.

1jara*

Před pár lety jsem měl švestkový sad. Sedm stromů časných a deset pozdních. Tenkrát bych vám jistě nakapal. Doma mám z každého pálení schován litr slivovice, takový malý archív, ale ještě jsem neměl příleřžitost žádnou lahvinku otevřít. Až se tak stane tak bych vám nalil stopečku na ochutnání, je to vesměs vše nad 52%.

borax*

55 je moc. Nejlepší je 49- 51%

 

 

arakain77*

0x

Máte tady řečeno snad vše,co kdo dělá s pálenkou.Ono opravdu je dobré po vypálení tu lahodu nechat aspoň 2,týdny provětrat.Její chemické reakce způsobí,že chutě se promíchají a pálenka tzv.dozraje do stavu ,,pitelnosti".Není to nic nového.Už staří PÁLENIČÁŘI nechávali pálenku dozrávat i ve velkém množství.Samozřejmě,že se mění její chutě ještě mnohem déle.Není to moc velký rozdíl třeba po roku,ale zkušený degustátor pozná,jak je přibližně vyzrálá a dokonce jestli jste ji odvětrali.Já osobně dávám slivovici i jiné dobroty do dubového nebo akátového sudu nebo jen soudkuodvětrat na ty dva až tři týdny. Pak ji nechám v tom sudu ještě mnohem déle.Podle toho kdy ji potřebuji,Nejpozději po roku ji nalahvuji a s úspěchem postupně vychlastám s kamarády.Nebo daruji atd...

 


0x

Teorie už tu bylo dost!

Mám návrh, doneste svoje flaštičky nebo i demižónky na sraz Poraďte 2010, uděláme test, kdo nejlépe odvětral...

ani se neptám, kdo je proti... abstinenti se mohou zdržet!

arakain77*

A kdo ví,kde a kdy to bude?Jako státní degustátor s licencí se rád zúčastním.

 

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]