Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem si na Vánoce něco upéct. Něco málo. Proto každý rodinný recept dělím dvěmi. Půl mi stačí.
Bohužel, hned u prvního těsta jsem to zapomněla udělat proto mám na cukroví "kočičí očka" velikou hroudu těsta. Z tolika péct nechci. Mohu polovinu těsta dobře zabalit a dát do mrazničky? Bude i za čas těsto použitelné? A dobré?
V těstě je: máslo, mouka, cukr, žloutky, strouhaný kokos. Zajímalo by mě, zda toto těsto v mrazáku nějaký čas vydrží a budu si moci ta kočičí očka udělat i později. Děkuji - Jaga.
Já bych to udělala přesně tak, v kravičce už upečené zamrazit. Některý z minulých let jsem z mrazáku vytáhla na Velikonoe. A stále to byla paráda.
@tm Tak záleží na mrazícím výkonu. Pokud pomalé zamražení, tak se buňky potrhají a po rozmražení jídlo, sladkosti mohou pouštět vodu.
Před vložením potravin se na mrazáku spouští super/ultra mražení. Zvýšíte prostě mrazící výkon, aby potravina byla rychle, šokem zamražená. A zůstala nadále při -18 °C.
Dobrý den, těsto zamrazit nikoliv, tak zpracovat/upéct vše. Hotové cukroví/jeho nadbytek lze (v uzavřených krabičkách) zamrazit a vydrží. Nebo se o těsto rovnou podělit se slepičkama . Zdravím!
Nemáte zač.
nov - to nevím. Ovšem, cestovatelka je velká, tak snad by na svých cestách nějaké slepičky potkala (a možná hned u sousedů).
Děkuji za spoustu rad. Asi tedy upeču a zamrazím. Nebo rozdám.
Slepičky už od jara nemám. Nejprve 5, pak 3, pak nic. Byly už staré mnoho nenesly. Když jsem se chystala na svou dlouhou letní cestu podél Sázavy, nevěděla jsem, komu bych je na čas půjčila, kdo by se postaral. Sousedka, která se dříve postarala, začala marodit se srdíčkem, nechtěla jsem ji tedy obtěžovat. A tak slípky dopadly špatně. Naštestí umím humánně zabít, opařit, vykuchat...no, holka z vesnice.
Když ovšem dneska kupuji vajíčka za velikou cenu, pokaždé si na ně s láskou vzpomenu a řeknu si: "Byly jste, moje holky, prima a měla jsem vás ráda." Jaga.
Těsto jsme doma nikdy nemrazili. Maximálně bylo v ledničce a tam pomalu ubývalo (protože bylo dobré i syrové).
Já jako muž ti poradím takto: zajdi do Tescoma prodejny a kup si lis na těsto (pokud ho doma nemáš). Nebo obejdi sousedy, jestli ti lis na těsto někdo nepůjčí.
Je to šikovná pomůcka, do které vložíš váleček těsta a protlačíš je přes plechové "formičky" do různých tvarů. Takto zpracuješ těsto celkem rychle.
Po upečení a vychladnutí už můžeš dát cukroví do mrazáku.
Ano jde zamrazit.
Udělat bochánek, zabalit do fólie.
I hotové upečené cukroví lze zamrazit. A co jsme chutnali u známých, tak není rozdíl, naopak na Velikonoce jako když se najde a přijde k chuti.
Takže udělejte podle sebe, co se Vám bude chtít. Oboje je možné.
Osobně, když mám něčeho více, tak dám do zamražovacího sáčku, vložím brčko, omotám a vyssju vzduch, udělám uzel, nebo omotám drátkem.
Kynuté, nebo třené pečivo již upečené a zmražené je dobré.
Já bych to prostě upekl. Ale u nás neni nikdy ničeho dost, u nás se sní všechno. Většinou děláme několikanábobnou dávku (třeba linecké obvykle 5x) a stejně je toho málo, málokdy vydrží cukroví do konce roku. Ale to je tím, že pečeme dobré cukroví.
Spíš bych řekl, že se dá zamrazit hotové cukroví, ale doma se nám to nikdy nepovedlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.