Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zelené fazolky čalamáda

Od: bobana odpovědí: 2 změna:

Zdravím chci se zeptat nemá někdo recept na čalamádu se zelenými fazolkami chci vyzkoušet něco nového předem děkuji

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Recept na čalamádu se zelenými fazolkami
Suroviny:
* 1 kg bílého zelí
* 500 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
* 300 g mrkve
* 300 g cibule
* 150 ml octa (klasický 8%)
* 100 g cukru
* 30 g soli
* 10 kuliček celého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 2 bobkové listy
* 1 lžička hořčičného semínka (volitelné)
Postup:
* Příprava zeleniny: Zelí nakrouhejte na tenké nudličky. Mrkev nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky. Zelené fazolky očistěte, odstraňte konce a nakrájejte na menší kousky (asi 2-3 cm). Pokud používáte mražené, nemusíte je předem rozmrazovat.
* Smíchání: Ve velké míse smíchejte nakrouhané zelí, mrkev a cibuli se solí a cukrem. Důkladně promněte rukama, aby zelenina pustila štávu. Přidejte fazolky.
* Nálev: V hrnci smíchejte ocet s přibližně 100 ml vody. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list a případně hořčičné semínko. Krátce povařte, aby se uvolnilo aroma koření, a poté nechte trochu zchladnout.
* Plnění sklenic: Zeleninovou směs natlačte do čistých a suchých sklenic. Můžete si pomoct třeba malou skleničkou, abyste zeleninu opravdu dobře stlačili a nezůstaly tam vzduchové bubliny.
* Zalévání a zavařování: Vychladlým nálevem zalijte zeleninu ve sklenicích až po okraj. Sklenice pevně uzavřete víčky a sterilujte v hrnci s vodou při teplotě cca 85 °C po dobu 20-25 minut. Pokud nechcete zavařovat, můžete sklenice skladovat v lednici, ale výrazně se tím zkrátí trvanlivost.
Tato čalamáda je výborná jako příloha k pečenému masu nebo jen tak. Zelené fazolky jí dodají příjemnou křupavost a jemnou chut.
Tip: Pro pikantnější variantu můžete přidat pár plátků chilli papričky nebo trochu mletého chilli. Pokud máte rádi sladkokyselou chut, můžete experimentovat s poměrem cukru a octa.
mm

Důležitá je hlavně ta tepelná úprava, protože jinak jsou fazolky kvůli lektinům jedovaté.
(To kdyby někoho napadlo z nich dělat nějakou "krátkodobou" čalamádu za studena. Což třeba ze zelí, cibule a paprik jde.)

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]