Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kotlety vepřové neměknou

Od: kotle odpovědí: 18 změna:

Jako zkušené hospodyňce se mi nikdy nestalo,že by vepřová kotleta s kostí byla tak vzdorovitě tuhá,nejde rozklepat a pak se nafukuje do výdutě i když je po obvodu nařízlá,srazí se do výšky.Udělala jsem několik kotlet jako smažených,ale je to tuhé až nepokousatelné.Koupila jsem toho kus vcelku co teď? KOlegyně to namáčely do jogurtů kdysi,má to smysl.

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

To je hodně smutný příběh. Stalo se mi to také. Zkoušela jsem s tou podivnou, nejedlou věcí, dělat zázraky, ale ne a ne a ne. Zapřisáhla jsem se, že kotlety už nikdy, stejně tak jako kýtu. Vzpomněla jsm si na tátu řezníka, který jednou řekl: Nediv se. Zvířata krmí pilinami, nemůžeš chtít kvalitní maso.

kotle

Tak to je chápající odpověď,kterou bych doplnila,že mám na talíři dřevotřísku.

Kotlety nemám ráda, jsou suché a tuhé. Zkuste místo nich krkovičku, at už s kostí nebo bez. Je trochu prorostlá, bude štavnatější, než kotleta. Na řízek přírodní i smažený, na čínu, na různé plátky. Ráda dělám třeba krkovičku v majolce. Jaga.

Jaguš, neříkej, že když uvidíš na pultě řezníka kus nádherné kotlety a vlastně hromadu, za akční cenu, že odoláš?! Já jsem neodolala. Krkovici také mám nejraději na naprosto všechno. A i na ptáčky. V pekáčku s několika rajčaty v troubě?! Veliká paráda.

 


4x
Občas se setkáváme s kotletami, které neměknou, i kdyz jsou naložene.

 

prostromek

2x

Přesně tak, zcela odříznout od kosti, a nakrájet na menší proužky. Ty se dají potom krásně rozklepat a budete mít ne řízek přes celý talíř, ale proužky, tzv. prsty.

Vnuk to má takto raději, připomíná mu to stripsy.

-------------------------

Někdy koupím v Globusu kostky vepřového na guláš a ty kostičky se dají krásně rozklepat na plátky, na řízky a maso bývá hned měkké. Je zajímavé, že i kočička je má ráda syrové právě tohle.

Kotleta vcelku se špatně porcuje, kvůli kosti a potom si uděláte hodně silný plátek, který se stahuje.

Udělat tedy menší řízečky bez kosti a namočit do marinády pomůže.


doplněno 29.07.25 11:24:

Jednou jsem mezi řečí dostala info od hostinské, že tuhý řízek se dá na mřížku do papiňáku a změkne. Na obal to prý nemá žádný vliv. Což trošku pochybuji, ale kvůli měkkému masu bych do toho asi šla, nemyslím, že by se tím něco zkazilo.


doplněno 29.07.25 11:25:

Pod mřížku samozřejmě trochu vody. Maso změkne vlivem páry a tlaku.

kotle

Recept na malé výřezky jsme jedli v neděli,žádná novinka.

Zbytek bych mohla dát do papiňáku a udělat to jako dušené,i když je to z nouze,řízky to nebudou,dobrý nápad,vepřové jsem nikdy nedělala v papiňáku,nezvyklé,ale asi jediné východisko,díky.

prostromek

Moje mamka před 40 lety dělala dobré, měkké kotlety s kostí (po rozklepání) na česneku a majoránce, ale možná to bylo masem z dobře krmeného zvířete. Dneska nevíte, odkud maso pochází, jestli nebylo již zamražené, jak bylo staré i zvířátko při porážce, jestli nebylo pod stresem. Jenom tak přemýšlím,

Pokud byste chtěla kotletu s kostí, tak naklepat, okořenit, obalit v hladké mouce a rychle na pánvičce se sádlem opéci, vložit do pekáčku, přiklopit a v troubě pomalu dopéci. Koření, zelenina, smetana je na Vás, podle receptu. Maso by mělo být v této úpravě měkké.

Asi chcete kus masa na talíř, hlavně pro muže, aby byli spokojení.

Já osobně bych při nespokojenosti s masem vytáhla strojek na mletí a pomlela na vepřenky, případně s hovězím na čevabčiči, sekanou, dalmátské čufty. Ale to je podle mne, raději maso nastavené, jak je člověk starší, tak už po masových hodech netouží.

--------------

Ten papiňák byla rada na změkčení už usmaženýcha tvrdých řízků! Trochu nezvyklé.

Kotlety bych udělala raději na pánvičce a dopekla v té troubě.

 


2x

Nebyly to takové ty už nakrájené plátky "křehčeného masa"? Mají to napuštěné nějakou srajdou aby mohli prodat víc vody.
Tohle přesně mi to dělalo a už si na to dávám pozor.

kotle

No ty znám a po ponání nekupuji,ale chodím do výseku k řezníkům,ale jak pravily řeznice.prodavačky,maso máme od " více" dodavatelů.

 

id

0x
Vykostit a upéct jako výpečky. Z kostí vepřovou polévku s kroupama.
kotle

Recept neodpovídá na téma megatvrdé kotlety přeci ...

id
To si říkàte zkušená kuchařka? Když vykostím kotlety, nakrájím na kostky a upeču jako výpečky, tak není možné, aby byly tvrdé, nepoživatelné. Já bych z nich raději udělala segedín v tlakáči.
kotle

Výpečky se dělají z masa,ze kterého se něco vypeče,dle vaší rady,by z toho by byly podpatěnky(podrážky) vy, zkušená rádkyně.

Naopak segedýn není špatná volba,ale jen z papiňáku budou k jídlu.

 

id
Tak polopaticky. Kostky masa zatáhnout na pánvi, přidat 2 lžíce sádla a koření, česnek a cibuli. Zakryte péct do změknutí.
kotle

Můžete urážet někoho vedle sebe ,tak 150kg...já umím vařit

nov

Domnívám se, že z takového tuhého a suchého masa neuvaříte dobrého nic, natož výpečky nebo segedínský guláš. Pořád to bude suchý a nezachrání to sádlo ani papíňák. Kotlety a kýtu nekupuji už dávno, jenom plec a panenku (bůček výjimečně), u těch mám jistotu, že maso bude štavnaté a měkké.

kotle

pro : nov přesně tak ...minule jsem však koupila 3 kotlety s kostí od kližky tzv. a byly to super řízečky.Jak píšete,ze sušiny prý výpečky nikdy nemohou být,tam chybí správné krmení pro přirozené tučnější prasátko,co se má vypéct,Toto je špatný kus a nic jej nezachrání.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]